Σύμφωνα με το έγγραφο, οι δανειστές ζητούν κατάργηση εξαιρέσεων σε νησιά, αύξηση φόρου σε ασφάλιση με κατάργηση απαλλαγών. Να σημειωθεί ότι αφήνουν μόνο ένα παράθυρο νέας αλλαγής στους συντελεστές ΦΠΑ στο τέλος του 2016, αλλά με την εφαρμογή ισοδύναμων μέτρων.
Επίσης, επιμένουν στο ασφαλιστικό στην κατάργηση του ΕΚΑΣ έως το 2019 με άμεση εφαρμογή για το 20% των συνταξιούχων με τις υψηλότερες απολαβές. Παράλληλα, επιμένουν και στην πλήρη εφαρμογή των νόμων που έχουν ήδη ψηφιστεί (και της μηδενικής ρήτρας στις επικουρικές) αλλά και στην κατάργηση των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων με στατική αύξηση του ορίου ηλικίας για όλους στα 67 έτη το 2022 (ή στα 60 έτη με 40 έτη υπηρεσίας).
Παράλληλα, οι δανειστές δέχονται την ελληνική πρόταση για προσαρμογή παροχών/εισφορών ΟΓΑ με αυτές άλλων ταμείων ή την συγχώνευση του ΟΓΑ σε άλλα ταμεία.
Οι θεσμοί ζητούν τη λήψη ισοδύναμων μέτρων αν εφαρμοσθούν δικαστικές αποφάσεις αποκατάστασης συντάξεων και νέο μισθολόγιο απλό το 2016 και νομοθεσία για τα ειδικά μισθολόγια έως το τέλος Νοεμβρίου με ανώτατο πλαφόν δαπάνης μισθοδοσίας έως το 2019.
Σύμφωνα με τους Financial Times, οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης απέστειλαν ένα "εύλογο σχέδιο" (feasibility blueprint), το οποίο αποτυπώνει τις θέσεις των θεσμών σχετικά με το τι μπορεί να συμφωνηθεί. Σύμφωνα με την εφημερίδα, αυτό μοιάζει αρκετά με την εκδοχή που εξέτασαν και έστειλαν πίσω στην Αθήνα την Τρίτη.
Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, σύμφωνα με το σχέδιο που εστάλη στους υπουργούς, η Αθήνα θα αυξήσει το όριο συνταξιοδότησης στα 67 από το 2022, πολύ νωρίτερα από ό,τι είχε προτείνει ο Έλληνας πρωθυπουργός. Αρχικά, η Αθήνα πίεζε για το 2036, αλλά το συμβιβαστικό σχέδιο που υπέβαλε ο Αλέξης Τσίπρας την Δευτέρα, έκανε λόγο για το 2025. Υπάρχει επίσης μια σημαντική παραχώρηση από τους πιστωτές στις μεταρρυθμίσεις του συνταξιοδοτικού. Οι πιστωτές έχουν προσπαθήσει να "πετάξουν" το πρόγραμμα χορήγησης αλληλεγγύης που παρέχει ένα μπόνους σε φτωχότερους συνταξιούχους (ΕΚΑΣ), μέχρι το 2017 το αργότερο. Η Αθήνα είχε προτείνει το 2020. Το νέο σχέδιο μοιράζει τη διαφορά και κάνει λόγο για τον Δεκέμβριο του 2019.
Όσον αφορά στο άλλο σημείο διαφωνίας, στην αναδιάρθρωση του καθεστώτος ΦΠΑ, οι πιστωτές έχουν αρχικά ζητήσει ένα απλοποιημένο σύστημα δύο βαθμίδων με τα περισσότερα αγαθά να φορολογούνται με 23%, αλλά τώρα συμφωνούν με την ελληνική ιδέα ενός συστήματος τριών βαθμίδων, καθώς και έναν ιδιαίτερα μειωμένο συντελεστή 6% για τα φάρμακα, τα βιβλία και το θέατρο.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr