Τα πράγματα έχουν πάρει δραματική τροπή έπειτα από την κατάθεση αντιπρότασης στην Ελλάδα εκ μέρους του ΔΝΤ, της ΕΕ και της ΕΚΤ την Τετάρτη, την οποία η ελληνική κυβέρνση δεν δέχεται, χαρακτηρίζοντάς την ως «απολύτως απορριπτέα».
Μάλιστα, σύμφωνα με τα όσα αναφέρουν κυβερνητικές πηγές το βράδυ της Τετάρτης λίγο πριν την εκκίνηση της συνεδρίασης του Eurogroup, η αντιπροσωπεία της ελληνικής κυβέρνησης προσήλθε στη σημερινή διαπραγμάτευση με βάση το κείμενο της πρότασης, το οποίο οι θεσμοί είχαν αποδεχτεί ως βάση συζήτησης τη Δευτέρα.
Με δηλώσεις τους που επιβεβαιώνουν το αδιέξοδο των διαπραγατεύσεων και αποτυπώνουν μια συμμετρική ακαμψία, οι ίδιοι κυβερνητικοί κύκλοι αναφέρουν ότι η νέα πρόταση των θεσμών μεταφέρει τα βάρη σε μισθωτούς και συνταξιούχους με τρόπο κοινωνικά άδικο, ενώ την ίδια στιγμή αποτρέπει την αύξηση των βαρών στους έχοντες.
Οι κυβερνητικές αυτές πηγές τονίζουν ότι η ελληνική πλευρά αδυνατεί να συμφωνήσει σε μια τέτοια κατεύθυνση, ενώ οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται σε όλα τα επίπεδα.
Σύμφωνα με ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία αλλά και κυβερνητικές πηγές, το σχετικό 5σέλιδο κείμενο, που συντεταγμένα κατέθεσαν οι Θεσμοί, αντιπροτείνει λιγότερη φορολογία στις επιχειρήσεις και περισσότερες και μόνιμες περικοπές δαπανών (ασφαλιστικό, μισθοί δημοσίου κλπ).
Συγκεκριμένα, η νέα πρόταση των δανειστών περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, δύο συντελεστές ΦΠΑ, με τον υψηλότερο στο 23%, αλλά και κατάργηση του ΕΚΑΣ.
Στο Eurogroup της Τετάρτης, εκ μέρους της Ελλάδας θα παρευρεθούν ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης, αλλά και ο επικεφαλής της πολιτικής ομάδας διαπραγμάτευσης της ελληνικής κυβέρνησης Ευκλείδης Τσακαλώτος, όπως συνέβη και στο Eurogroup της περασμένης Δευτέρας.
Υπενθυμίζεται ότι λίγο νωρίτερα πραγματοποιήθηκε συνάντηση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τους επικεφαλής των θεσμών στις Βρυξέλλες, η οποία ολοκληρώθηκε χωρίς να υπάρξει καμία δήλωση.
Χαμηλές προσδοκίες εκφράζουν οι υπουργοί Οικονομικών
Ήδη στον χώρο της συνεδρίασης έχουν προσέλθει ο Γάλλος υπουργός Μισέλ Σαπέν και ο Ιταλός ομόλογός του Πιερ Κάρλο Πάντοαν, χωρίς να κάνουν δηλώσεις.
Προσερχόμενος, ωστόσο, ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Βάλντις Ντομπρόβσκις προϊδέασε ότι δεν έχουμε φτάσει στο επιθυμητό αποτέλεσμα.
«Κάνουμε προόδους αλλά δεν έχουμε φτάσει στο επιθυμητό αποτέλεσμα. Συνεχίζουμε εντατικές διαπραγματεύσεις, κάνουμε πρόοδο αλλά υπάρχουν εκκρεμότητες. Φαίνεται πως θα είναι μακρά η νύχτα», τόνισε.
Στη συνέχεια έφτασε και ο Βέλγος υπουργός, Γιόχαν Βαν Οβερτβέλντ, ο οποίος δήλωσε ότι οι θεσμοί εξετάζουν τις ελληνικές προτάσεις και τα συμπεράσματά τους θα αποτελέσουν την αφετηρία των συνομιλιών του Eurogroup.
Επίσης, δήλωσε ότι δεν του αρέσουν όλες αυτές οι διορίες και οτι αυτό που χρειάζεται να γίνει είναι να καταλήξουμε σε μία καλή συμφωνία. Όπως είπε, το ΔΝΤ ήταν και θα είναι σημαντικό. «Είναι σημαντικό να τους έχουμε μαζί μας και στο μέλλον επίσης», είπε ο Βέλγος ΥΠΟΙΚ.
Αναφερόμενος στο ενδεχόμενο μίας συμφωνίας ο Βαν Οβερτβέλντ δήλωσε πως εάν δεν επιτευχθεί αυτό σήμερα, «θα δούμε που βρισκόμαστε αύριο». Ακόμη είπε πως όταν ένα πρόγραμμα δεν έχει εφαρμοστεί σωστά τότε έχει αποτύχει, συμπληρώνοντας ότι η Ελλάδα, όχι μόνο ο Αλέξης Τσίπρας, έχει κάνει μέρος αυτών που απαιτούνται στο πλαίσιο του προγράμματος.
Επίσης προσερχόμενος στον χώρο του Eurogroup, ο Σλοβάκος υπουργός Οικονομικών Πήτερ Κάζιμιρ τόνισε: «Είμαι περίεργος πώς θα είναι η Ευρωζώνη, μετά από αυτή τη συνεδρίαση».
«Πιστεύω ότι τρία Eurogroup και δύο Σύνοδοι Κορυφής είναι αρκετά για να επιτευχθεί μία συμφωνία» είπε ο ίδιος εκτιμώντας ότι η συνεδρίαση θα είναι μακρά, ενώ ερωτηθείς αν είναι αισιόξος για την επίτευξη συμφωνίας απάντησε ότι «πρέπει να είμαι αισιόξος», πρόσθεσε.
Από την πλευρά του, ο Φινλανδός υπουργός Οικονομικών, Αλεξάντρ Στουμπ, εκτίμησε ότι η επίτευξη συμφωνίας θα ήταν έκλπηξη σήμερα.
Προσερχόμενος στη κτήριο όπου θα γίνει η συνεδρίαση του Eurogroup ανέφερε ότι «έχουν υπάρξει πολλά βήματα μπρος πίσω σε αυτή τη διαπραγμάτευση. Θα ήταν έκπληξη για μένα αν υπάρξει συμφωνία. Είναι αποφάσεις που δεν μπορούν να ληφθούν ελαφρά τη καρδία».
Τον πήχη των προσδοκιών κράτησε χαμηλά και ο υπουργός Οικονομικών της Αυστρίας, Χανς Γιόρκ Σέλινγκ, προσερχόμενος στο Eurogroup
«Απέχουμε πάρα πολύ από το να φτάσουμε σε κάποιο συμπέρασμα. Τα έγγραφα που ζητήσαμε δεν εμφανίστηκαν ακόμα. Το δυσκολότερο είναι ότι η Ελλάδα επιθυμεί να ρυθμιστεί το θέμα του χρέους. Αυτό ενδεχομένως να απαιτεί τρίτο πρόγραμμα» ανέφερε.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr