Σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters, το ΔΝΤ και η Κομισιόν αν και βρίσκονται στο ίδιο... στρατόπεδο, έχουν διαφορετική προσέγγιση στο θέμα της Ελλάδας, με τους πιστωτές που εργάζονται στις διαπραγματεύσεις να ελπίζουν ότι θα υπάρξει σύγκλιση απόψεων την ερχόμενη Πέμπτη, όταν και θα πραγματοποιηθεί η κρίσιμη Σύνοδος Κορυφής.
Όπως αναφέρει το Reuters, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο έχει ενστάσεις στην ελληνική πρόταση, όσον αφορά στους φόρους και τις περικοπές δαπανών.
Σύμφωνα με δημοσίευμα της Wall Street Journal, στέλεχος του ΔΝΤ επισήμανε ότι η ελληνική οικονομία έχει, ήδη, υποστεί εντυπωσιακή υπερφορολόγηση και, ως εκ τούτου, η επιβολή επιπλέον φόρων θα πλήξει περαιτέρω την ανάπτυξη, κάτι που θα οδηγήσει σε μεγαλύτερη διόγκωση του χρέους.
Το ΔΝΤ εκφράζει ορισμένες, αν και όχι τόσο «επιθετικές», αντιρρήσεις σε ό, τι αφορά τον ΦΠΑ, με τους εκπροσώπους του Ταμείου να φέρεται ότι έχουν ενημερώσει τους Ευρωπαίους πως δεν είναι «ευχαριστημένοι» με τις νέες ελληνικές προτάσεις, με μοναδική ίσως εξαίρεση τα μέτρα που αφορούν στον προϋπολογισμό.
Το ΔΝΤ θεωρεί ότι η ελληνική οικονομία θα πρέπει να αναδιαρθρωθεί σε βάθος, προκειμένου να καταστεί περισσότερο φιλική προς τις επιχειρήσεις, καθώς θεωρεί ότι με αυτόν τον τρόπο η ανάπτυξη θα καταστεί, μακροπρόθεσμα, βιώσιμη.
Μ. Ιγνατίου: ΤΟ ΔΝΤ με τα σημερινά δεδομένα δεν θα συμμετάσχει στη συμφωνία
Το ΔΝΤ δεν έχει μεταβάλλει τις σκληρές του θέσεις επί του ελληνικού ζητήματος και αντιδρά στις ελληνικές προτάσεις που κατατέθηκαν τη Δευτέρα. Ως αποτέλεσμα, δεν θα συμμετάσχει στην όποια πολιτική συμφωνία επιτευχθεί με τα σημερινά δεδομένα, αναφέρει ο ανταποκριτής του Mega, Μιχάλης Ιγνατίου.
Επίσης, το ΔΝΤ δεν θα συμμετάσχει στη χρηματοδότηση, καθώς, όπως είπε ο επικεφαλής του ευρωπαϊκού τομέα του Ταμείου, Πολ Τόμσεν, δεν μπορεί να τεθεί ενώπιον των μελών του Δ.Σ. μια συμφωνία που δεν θα είναι συνολική και χωρίς να επιβεβαιώνεται η βιωσιμότητα.
Σύμφωνα επίσης με τον κ. Ιγνατίου, «οι αξιωματούχοι συνέχισαν τον έλεγχο των ελληνικών προτάσεων, αλλά δεν είναι ευχαριστημένοι. Υποστηρίζουν ότι η αύξηση φόρων και των ασφαλιστικών εισφορών δεν είναι λύση και ζητούν να μειωθούν οι δαπάνες».
«Το ταμείο δεν έχει αλλάξει θέση στο θέμα της βιωσιμότητας [του χρέους]. Η Lagarde κατέθεσε τις γνωστές απόψεις ότι πρέπει να γίνουν πολλά για να δικαιολογείται η βιωσιμότητα [του χρέους]. Η θέση αυτή αφορά και τους Ευρωπαίους, όχι μόνο την Αθήνα», ανέφερε ο δημοσιογράφος.
«Η Lagarde άφησε το θέμα της αναδιάρθρωση ανοιχτό ως μέσο πίεσης προς την ελληνική πλευρά και φέρεται να είπε στους συνομιλητές της ότι η αναδιάρθρωση πρέπει να είναι το βραβείο προς την Αθήνα σε περίπτωση που υλοποιεί τις υποχρεώσεις της», πρόσθεσε.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr