Πρόκειται μεταξύ άλλων για τα συμπεράσματα που αναφέρθηκαν στην σημερινή ημερίδα της ΟΤΟΕ (Ομοσπονδία Τραπεζοϋπαλλήλων) για το τραπεζικό σύστημα.
Όπως επισημάνθηκε, η αλλαγή οικονομική πολιτικής, με προεξάρχοντα τα αναπτυξιακά χαρακτηριστικά, η οποία θα ευνοήσει την αύξηση των καταθέσεων και την δυνατότητα για αποταμίευση, αποτελεί κρίσιμο ποιοτικό και δομικό παράγοντα βελτίωση της λειτουργίας των ελληνικών τραπεζών για να στηρίξουν ουσιαστικά την ανάκαμψη της οικονομίας. Ως άμεσο μέτρο και κρίσιμη προϋπόθεση για την μελλοντική οικονομική σταθερότητα και ανάπτυξη της χώρας, η ΟΤΟΕ προτείνει την έγκαιρη και αποτελεσματική διαχείριση του ιδιωτικού μη εξυπηρετούμενου τραπεζικού χρέους.
Σύμφωνα με την ΟΤΟΕ, ο αυξανόμενος πιστωτικός κίνδυνος απορρέει από:
• Τις υφεσιακές πολιτικές εσωτερικής υποτίμησης των μισθών, τις υπέρμετρες φορολγογικές υποχρεώσεις, την δραματική αύξηση της ανεργίας και την απορύθμιση της αγοράς εργασίας. Σύμφωνα με στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Αρχής, το συνολικό διαθέσιμο εισόδημα των νοικοκυριών το 2013ήταν κατά 46 δις. ευρώ χαμηλότερο σε σύγκριση με το 2009 (-27%), μείωση που επηρέασε την αύξηση των κόκκινων δανείων.
• Από την υψηλή πιστωτική επέκταση την προ κρίσης περίοδο με ταυτόχρονη έλλειψη αυστηρού εποπτικού πλαισίου στην διαχείριση του πιστωτικού κινδύνου από τις τράπεζες .
Για την αποτελεσματική διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων η ΟΤΟΕ προτείνει:
- Ποσοτική κατάταξη για αξιολόγηση των κόκκινων δανείων ανάλογα με τον αριθμό των δανειοληπτών και την συσχέτισή τους με το ποσό των συνολικών καθυστερήσεων που κατέχουν, για όλες τις κατηγορίες δανείων. Ιδιαίτερη μέριμνα πρέπει να υπάρξει για τα μεγάλα επιχειρηματικά και τα στεγαστικά μη εξυπηρετούμενα δάνεια. Σημειώνεται ότι στα μεγάλα κόκκινα επιχειρηματικά δάνεια , ανάλυση της ΤτΕ δείχνει ότι μεγάλο ύψος ληξιπρόθεσμων οφειλών αναλογεί σε μικρό αριθμό πιστούχων και σε συγκεκριμένους οικονομικούς κλάδους (6.000 πιστούχοι με 28,5 δις. ληξιπρόθεσμων οφειλών). Η ΟΤΟΕ εκτιμά ότι η διαχείριση των συγκεκριμένων δανείων πρέπει να λάβει υπόψη – πέραν του στενού οικονομικού ορισμού των επιχειρήσεων ως βιώσιμων (λόγος EBITDA / σύνολο δανειακών υποχρεώσεων) και η συνολική κοινωνική και αναπτυξιακή συνεισφορά των επιχειρήσεων (διατήρηση θέσεων εργασίας, θετική συμβολή του κλάδου και της επιχείρησης στην οικονομία).
- Εφαρμογή δυναμικών προϊόντων ρύθμισης των δανείων ώστε να μετατραπούν σε εξυπηρετούμενα με βάση την σημερινή οικονομική δυνατότητα των δανειοληπτών
- Προστασία της πρώτης κατοικίας για λόγους κοινωνικής συνοχής και αποτροπής ακραίων φαινομένων στην αγορά ακινήτων
- Διερεύνηση δυναμικών λύσεων για την αξιοποίηση των ισχυρών αποθεμάτων ρευστότητας των τραπεζών
- Πράξεις νομισματικής πολιτικής της ΕΚΤ με αποδοχή των MPLs ως εγγύηση για άντληση ρευστότητας
Στο σύνολο της ΕΕ τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια ανέρχονται σε 867 δις. ευρώ με ανοδικές τάσεις και επιβάλλεται να βρεθεί κεντρική ευρωπαϊκή λύση για τον πιστωτικό κίνδυνο των τραπεζών.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr