Πριν, μάλιστα, το τηλεφώνημα, ο κ. Γιούνκερ είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Φρανσουά Ολάντ και την Ανγκελα Μέρκελ την Τρίτη σε μια προσπάθεια να βρεθεί λύση στο ελληνικό πρόβλημα. Αξίζει να σημειωθεί ότι μιλώντας το βράδυ της Τετάρτης στην Επιτροπή Προϋπολογισμού της γερμανικής Βουλής, ο υπουργός καγκελαρίας Πέτερ Αλτμάγιερ, λίγες ώρες πριν την παρουσία της Άγκελα Μέρκελ στη Bundestag, επανέλαβε ότι «το Βερολίνο θέλει μια λύση, αλλά αυτό προϋποθέτει, ότι και η Αθήνα θα κάνει ότι μπορεί για την επίτευξή της».
Ζυμώσεις για νέες προτάσεις
Σύμφωνα με πληροφορίες στο τραπέζι έχει πέσει η περικοπή των εξοπλιστικών δαπανών από τα 200 εκατ. ευρώ στα 450 εκατ. ευρώ ετησίως, η μείωση των υψηλών επικουρικών συντάξεων και το άνοιγμα σε τομείς της αγοράς, κάτι για το οποίο συνομίλησε τις προηγούμενες μέρες ο Γ. Βαρουφάκης με τον επικεφαλής του ΟΟΣΑ Αν. Γκουρία. Επίσης, τα εργασιακά και το ασφαλιστικό προτείνεται να αντιμετωπιστούν μετά τη μελέτη που θα αναλάβουν διεθνείς οργανισμοί, ενώ η απόσυρση υπέρογκων αυξήσεων ΦΠΑ ή περικοπών όπως στο ΕΚΑΣ φαίνεται να κερδίζει έδαφος. Κλειδί πάντως παραμένει το θέμα του χρέους, που ωστόσο παραμένει επτασφράγιστο μυστικό για τους εταίρους.
Eurogroup καταγραφής τάσεων
Πάντως σύμφωνα με δημοσίευμα της ηλεκτρονικής έκδοσης της γερμανικής εφημερίδας «Bild» οι υπουργοί Οικονομικών κρατών μελών δίνουν τελευταία διορία στην Ελλάδα. Η έλλειψη υπομονής κατέστη σαφής από τις δηλώσεις των υπουργών Οικονομικών της Γερμανίας, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, του Βελγίου, Γιόχαν φαν Όφερτφελντ, της Λιθουανίας Ριμάντας Σάντζιους και της Σλοβενίας Ντούσαν Μράμορ εν όψει της συνεδρίασης του eurogroup στο Λουξεμβούργο.
Όπως μεταδίδει το ΑΠΕ, το θέμα είναι εάν η Ελλάδα θα «εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της από το τρέχον πρόγραμμα», δηλώνει ο κ. Σόιμπλε και προσθέτει: «Μόνο σε αυτή τη βάση θα μπορούσαμε να αποδεσμεύσουμε διαθέσιμους πόρους. Ισχύει η αρχή: βοήθεια μόνο έναντι αντιπαροχών. Σε αυτές ανήκει επίσης το να παραμείνει το Ταμείο- χωρίς την σημαντική συμβολή του δεν γίνεται».
Με τη σειρά του ο κ. φαν Όφερτφελντ δηλώνει ότι οι Έλληνες πρέπει προς το συμφέρον του ελληνικού λαού και της οικονομίας «να τηρήσουν τις δεσμεύσεις και να υλοποιήσουν τις μεταρρυθμίσεις, οι οποίες συμφωνήθηκαν στο πρόγραμμα».
Ο κ. Σάντζιους τάσσεται κατά του σχεδίου της Αθήνας να εφαρμοστεί το πρόγραμμα βοήθειας χωρίς το ΔΝΤ. «Μια περαιτέρω πορεία χωρίς το ΔΝΤ είναι δύσκολο να την φανταστεί κανείς», τονίζει.
Τέλος, ο κ. Μράμορ αναφέρεται στο πρόγραμμα λιτότητας της χώρας του. Η Σλοβενία, όπως λέει, παρά τα «επώδυνα μέτρα», έδειξε αλληλεγγύη πάνω από τον μέσο όρο. Το ίδιο περιμένει κανείς και από την Ελλάδα, προσθέτει.
Η ομάδα αυτή βέβαια είναι της επιρροής Σόιμπλε, που φαίνεται να ελέγχει 12 εκ των υπουργών της ευρωομάδας. Οι συσχετισμοί πάντως θα φανούν στο Eurogroup, όπου θα συμμετάσχει και η επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ. Αναμένεται, δε, να υπάρξει ένα στίγμα στην πολιτική δήλωση που θα δημοσιοποιηθεί, αλλά και να φανούν οι προθέσεις του Ταμείου στο φόντο των πρόσφατων επιθετικών δηλώσεων ένθεν κακείθεν. Βέβαια λόγω της ηγετικής παρουσίας Σόιμπλε δεν αναμένονται θετικές εκπλήξεις για τη χώρα αλλά ένα μήνυμα για την ανάγκη επιτάχυνση της λύσης.
Αισιοδοξία για λύση
Την ίδια ώρα στελέχη της κυβέρνησης παραμένουν αισιόδοξα για λύση. Αναφερόμενος στις διαπραγματεύσεις της ελληνικής κυβέρνησης με τους δανειστές, ο Γ. Σταθάκης στην εκπομπή «Τελευταία Λέξη» του Σκάι δήλωσε ότι μόλις υπάρξει συμφωνία η οικονομία θα καταγράψει μεταστροφή και «θα υπάρξει έντονη ανάπτυξη».
Προέβλεψε πως αυτό (η ανάπτυξη) θα έρθει το δεύτερο εξάμηνο, οπότε θα καταγραφεί, όπως δήλωσε, θετικό πρόσημο.
Ο ίδιος, εν αντιθέσει με τις φωνές που ακούγονται από τον επιχειρηματικό κόσμο και όχι μόνο, δήλωσε ότι η πραγματική οικονομία αντέχει, ενώ «βλέπει» ανοδικό ρεύμα.
Γιώργος Αλεξάκης
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr