Τραπεζικά στελέχη από όλο το φάσμα του πιστωτικού συστήματος δεν έκρυβαν την έντονη ανησυχία τους τόσο για την έκβαση των διαπραγματεύσεων στις Βρυξέλες, όσο και για τις συνέπειες που θα προκαλέσει η εξέλιξη αυτή σήμερα το πρωί στις τάξεις των ελλήνων καταθετών αλλά και στη συμπεριφορά των επενδυτών.
«Όλα τα ενδεχόμενα είναι πλέον πιθανά» τόνισε με νόημα χθες βράδυ έμπειρος τραπεζίτης μιλώντας στο Reporter ενώ ευχήθηκε να υπάρξει πάση θυσία συμφωνία έστω και την ύστατη ώρα.
Χαρακτηριστικό του κλίματος που επικράτησε χθες βράδυ μεταξύ των ελλήνων τραπεζιτών ήταν η παρέμβαση του Προέδρου της Eurobank Ν. Καραμούζη όπου στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twiter κάλεσε την κυβέρνηση "να υπογράψει μια επώδυνη συμφωνία, την οποία όλοι οφείλουν να στηρίξουν" και συνέχισε "κερδίστε χρόνο, αποκαταστήστε το κλίμα εμπιστοσύνης για την ανασυγκρότηση μιας εθνικής πολιτικής με στόχο την ανάπτυξη της κοινωνικής δικαιοσύνης".
Καταλύτης … η ΕΚΤ
Πλέον σύσσωμο το εγχώριο πιστωτικό σύστημα, εκτός από προσδοκίες για αντιστροφή του κλίματος τις επόμενες ώρες, στρέφει την προσοχή του και στην πλέον κρίσιμη – όπως εξελίσσεται – συνεδρίαση της ΕΚΤ την ερχόμενη Τετάρτη και στις αποφάσεις του Μ. Ντράγκι.
Κορυφαίος τραπεζίτης δεν μπορούσε χθες βράδυ να αποκλείσει το «κούρεμα» της αξίας των ενεχύρων, που καταθέτουν για την άντληση ρευστότητας οι ελληνικές τράπεζες, από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, την ερχόμενη Τετάρτη εντείνοντας περαιτέρω την πίεση στο τραπεζικό σύστημα.
Ήδη από την προηγούμενη εβδομάδα το κλίμα είχε βαρύνει αρκετά από την απόφαση της κυβέρνησης να μην πληρώσει την πρώτη δόση προς το ΔΝΤ και να ζητήσει την ομαδοποίηση των τριών δόσεων του Ιουνίου για τα τέλη του μήνα. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες το θέμα τέθηκε στη συνεδρίαση της περασμένης Τετάρτης, κατά την οποία η ΕΚΤ αύξησε τη ρευστότητα μέσω ELA κατά 2,3 δισ. ευρώ.
Η απόφαση ωστόσο αναβλήθηκε μετά την επιμονή του προέδρου της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, να συζητηθεί στην επόμενη συνεδρίαση, που θα γίνει με τη φυσική παρουσία των μελών του διοικητικού συμβουλίου.
Το θέμα της αύξησης του «κουρέματος» στους τίτλους που καταθέτουν ως ενέχυρο οι τράπεζες για την άντληση ρευστότητας από το ευρωσύστημα βρίσκεται υψηλά στην ατζέντα των συνεδριάσεων της ΕΚΤ από τις αρχές Απριλίου, υπό την πίεση για ενδεχόμενη χρεοκοπία της χώρας και την αδυναμία επίτευξης συμφωνίας με τους δανειστές. Τραπεζικοί κύκλοι συνδέουν τις επιπτώσεις που θα έχει η σχετική απόφαση με το ύψος του «κουρέματος» που θα αποφασιστεί.
Οι συνέπειες του κουρέματος
Σύμφωνα με πρόσφατη ανάλυση της Goldman Sachs, οι ελληνικές τράπεζες διαθέτουν αυτή τη στιγμή «μαξιλάρι» εγγυήσεων που δεν έχουν δεσμευθεί περί τα 33 δισ. ευρώ. Ετσι, μια πιθανή αύξηση κατά 10 ποσοστιαίες μονάδες του «κουρέματος» θα μειώσει κατά 8 δισ. ευρώ το μαξιλάρι των διαθέσιμων εγγυήσεων. Πηγές από τις τράπεζες εκτιμούν ότι μια μικρή αύξηση του haircut, της τάξης του 10%, θα έχει ελεγχόμενες επιπτώσεις. Αντίθετα σημαντικότερο θα είναι το πρόβλημα που θα δημιουργηθεί εάν το «κούρεμα» αυξηθεί κατά 20 ή 30 ποσοστιαίες μονάδες, εξανεμίζοντας με αυτό τον τρόπο το μαξιλάρι εγγυήσεων των 33 δισ. ευρώ.
Το «κούρεμα» που επιβάλλει στις ελληνικές τράπεζες είναι σήμερα περίπου 23% κατά μέσον όρο, και μια απόφαση για πρόσθετο haircut θα ισχύσει για το σύνολο των τίτλων που καταθέτουν στο Ευρωσύστημα. Η Κεντρική Τράπεζα αποτιμά άλλωστε τους σχετικούς τίτλους στην τρέχουσα τιμή τους, με αποτέλεσμα το συνολικό «κούρεμα» να φθάνει ακόμη και το 40%. Ετσι, μια ελληνική τράπεζα που χρειάζεται πρόσθετη ρευστότητα 60 εκατ. ευρώ μέσω του ELA θα πρέπει να καταθέσει εγγυήσεις 100 εκατ. ευρώ.
Ήδη πάντως από την Παρασκευή δημοσίευμα του Reuters ανέφερε ότι η ΕΚΤ ήδη προετοιμάζεται για την προοπτική διακοπής της παροχής ρευστότητας στις ελληνικές τράπεζες σε περίπτωση που η χώρα αθετήσει τις πληρωμές. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, το τέλος Ιουνίου θα είναι η ημερομηνία ορόσημο για τη χώρα. Σημειώνεται ότι όσο οι συζητήσεις και οι διαβουλεύσεις βρίσκονται σε εξέλιξη, η ΕΚΤ δεν θα μπορούσε να προχωρήσει σε διακοπή της χρηματοδότησης των ελληνικών τραπεζών δεδομένου ότι είναι βιώσιμες με επαρκή αποθέματα εγγυήσεων.
Σημειώνεται ότι σήμερα οι καταθέσεις εκτιμάται ότι έχουν συρρικνωθεί στα 128 δισ. ευρώ έναντι 164 δισ. ευρώ που ήταν στο τέλος του περασμένου Νοεμβρίου (πριν από την προκήρυξη εκλογών τον περασμένο Δεκέμβριο.
Κώστας Παπαγρηγόρης
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr