Επιθυμία που μάλιστα, όπως λέγεται, πρότειναν τελευταίως και σε αρμόδιους φορείς του Υπουργείου Οικονομικών τονίζοντας ότι είναι ένας τρόπος να ισοφαρίσουν και τις σημαντικές απώλειες που καταγράφει ο τζίρος τους. Σημειώνεται ότι το μεικτό περιθώριο κέρδους στα καπνικά -για τα περίπτερα- είναι από 2,8% έως και 4,9%.
Το αλαλούμ που επικρατεί με το καθεστώς πώλησης καπνικών ειδών, σύμφωνα με παράγοντα του κλάδου των περιπτέρων, πηγάζει από την ύπαρξη μίας υγειονομικής διάταξης και ενός νόμου, που το μεν αναιρεί το δε. Συγκεκριμένα πρόκειται για την διάταξη 134 του Υπουργείου Υγείας που εκδόθηκε τον Οκτώβριο του 2012 και ορίζει ότι καπνικά δεν πρέπει να πωλούν τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος.
Ενα μήνα μετά, το Υπουργείο Ανάπτυξης μαζί με το Οικονομικών θέσπισαν το νόμο 4093, ο οποίος ουσιαστικά απελευθερώνει την πώληση των καπνικών -άρα και του επαγγέλματος του περιπτερά- ο οποίος αναφέρει ότι τσιγάρα και λοιπά καπνικά είδη μπορούν να πωλούνται και από τις υπεραγορές.
Σύμφωνα με τον ίδιο παράγοντα, ήδη αρκετές είναι οι καταγγελίες που φθάνουν στα σωματεία των περιπτεριούχων για καφετέριες οι οποίες έχουν δημιουργήσει εντός του χώρου τους ειδικές προθήκες για πώληση στριφτού καπνού (πολυεθνικής εταιρείας). Κάποιες από τις καταγγελίες αφορούν καφετέριες του Πειραιά αλλά και της Νίκαιας, ενώ ανάλογες καταγγελίες υπάρχουν και για καφετέριες που δραστηριοποιούνται στη Θεσσαλονίκη.
Πάντως σημειώνει η ίδια πηγή, το φαινόμενο είναι πιο έντονο σε μεγάλες επαρχιακές πόλεις, όπου οι όποιοι έλεγχοι είναι σχεδόν ανύπαρκτοί.
Για το θέμα αυτό έχουν ήδη ενημερωθεί οι αρμόδιοι φορείς τόσο του Υπουργείου Υγείας, όσο και Οικονομικών και αναμένονται εξελίξεις εντός της εβδομάδας.
Δέσποινα Καραγιαννοπούλου
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr