Συγκεκριμένα, η ελληνική αντιπροσωπεία, αποτελούμενη από τον αντιπρόεδρο Γιάννη Δραγασάκη, τον υπουργό Επικρατείας Νίκο Παππά και τον Ευκλείδη Τσακαλώτο και τον Γ.Χουλιαράκη, αναμένεται να κομίσει νέα πρόταση δημοσιονομικού χαρακτήρα.
Κυβερνητικές πηγές αναφέρουν δε πως βρισκόμαστε περισσότερο από ποτέ κοντά σε συμφωνία, καθώς η διαφορά στα πρωτογενή πλεονάσματα είναι μόνο της τάξης του 0,25% και άρα αυτό που χρειάζεται είναι πολιτική βούληση αλληλοκατανόησης.
«Δεν θα μπορούσε άλλωστε να φανταστεί κανείς ότι η ευρωπαϊκή πολιτική ηγεσία θα οδηγούσε την Ευρώπη σε διχασμό για μία τόσο μικρή διαφορά και για την επιμονή να μην εφαρμοστεί στην Ελλάδα το θεσμικό πλαίσιο των συλλογικών διαπραγματεύσεων που ισχύει στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες», υπογραμμίζουν οι ίδιες πηγές.
Οι αρχικές πληροφορίες έλεγαν πως ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και οι δύο υπουργοί θα συναντηθούν με εξουσιοδοτημένους εκπροσώπους του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ καθώς όλες οι συνομιλίες μπορούν να συμβάλουν στη επίτευξη λύσης, ειδικά αν είναι στη σωστή κατεύθυνση. Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσε η ΕΡΤ το βράδυ της Παρασκευής, επικαλούμενη κοινοτικές πηγές, οι απεσταλμένοι υπουργοί του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα θα συναντηθούν τελικά με τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.
Όπως συμφωνήθηκε στην τηλεφωνική επικοινωνία Τσίπρα-Γιούνκερ το απόγευμα της Παρασκευής, ο πρόεδρος της Κομισιόν επικοινώνησε με την ΕΚΤ και το ΔΝΤ ώστε εκπρόσωποί τους να είναι παρόντες στην συνάντηση. Προς το παρόν από το Ταμείο, που έχει αποσύρει την αποστολή του από τις Βρυξέλλες, δεν έχει ανακοινωθεί εάν θα επιστρέψει εκπρόσωπός του στην έδρα της ΕΕ, αν και ορισμένες πληροφορίες αναφέρουν ότι από πλευράς ΔΝΤ ενδέχεται να βρίσκεται ο επικεφαλής του ευρωπαϊκού τομέα Πολ Τόμσεν.
Στο τραπέζι δημοσιονομικό και μεταρρυθμίσεις
Σύμφωνα με πληροφορίες, τα μέλη της ελληνικής αντιπροσωπείας θα μεταφέρουν στους συνομιλητές τους νέες προτάσεις δημοσιονομικού και διοικητικού τύπου με στόχο να περιοριστεί το δημοσιονομικό κενό.
Η ελληνική πλευρά εμμένει στις προτάσεις της για το χρέος, όπως και για το ΕΚΑΣ και την ρήτρα μηδενικού ελλείμματος.
Ειδικά για το χρέος, στόχος της κυβέρνησης είναι να πάρει μια σαφή και χρονικά καθορισμένη δέσμευση για το πώς θα διευθετηθεί. Σε καμία περίπτωση όμως η ελληνική πλευρά δεν θέλει η απόφαση αυτή να μοιάζει με εκείνη του Νοεμβρίου του 2012, η οποία δεν έχει εφαρμοστεί μέχρι και σήμερα. Σε ό,τι αφορά τον ΦΠΑ, η κυβέρνηση παραμένει σταθερή στην θέση της για τα ποσοστά 6% και 23%, ενώ ζητούμενο παραμένει ο καθορισμός του ποσοστού της μεσαίας κλίμακας.
Βερολίνο: Θετικό δείγμα η κατάθεση αντιπροτάσεων από την Αθήνα
Θετικά "είδε" την πρόθεση της ελληνικής πλευράς να γεφυρωθεί το χάσμα μέσω της κατάθεσης αντιπροτάσεως, το Βερολίνο. Πιο συγκεκριμένα, πηγές της Καγκελαρίας, ανέφεραν ότι η άμεση αντίδραση της ελληνικής κυβέρνησης αποτελεί ένα «θετικό δείγμα ότι η Αθήνα αντιλαμβάνεται την κρισιμότητα της κατάστασης».
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η στάση του Βερολίνου θα καθοριστεί από το «το περιεχόμενο της ελληνικής αντιπρότασης» και καταλήγουν ότι «πρόκειται για την απολύτως τελευταία ευκαιρία της Ελλάδας και μετά είναι όλα ανοιχτά».
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr