Παράλληλα επιλέγει να κρατήσει μια στάση «δημιουργικής ασάφειας» για το πότε θα καταθέσει το νομοσχέδιο για τα εργασιακά, που εφόσον γίνει θεωρείται από τους Θεσμούς μονομερής ενέργεια. Πάντως εν μέσω κρίσιμων συζητήσεων στις Βρυξέλλες, 22 βουλευτές από τις «αριστερές» τάσεις του κόμματος με ερώτηση στη Βουλή ζήτησαν χτες να κατατεθεί άμεσα από το υπουργείο Εργασίας το νομοσχέδιο για τις συλλογικές διαπραγματεύσεις και τον κατώτατο μισθό. Προφανές είναι ότι το εσωκομματικό πεδίο του κόμματος είναι ένα αίνιγμα για το Μέγαρο Μαξίμου.
Πάντως η κορυφή της κυβέρνησης επιχειρεί με τη στάση της τόσο στην αναθεώρηση προς τα πάνω της πρότασης για τους συντελεστές ΦΠΑ, όσο και με την αύξηση των στόχων για τα πλεονάσματα του 2015 και 2016 να πείσει τους Θεσμούς ότι έχει διανύσει μεγάλη απόσταση κι ότι έχει τη βούληση να περάσει μια επώδυνη συμφωνία. Γι΄ αυτό και ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας προσπάθησε να κλείσει τα σενάρια εκλογών ως δείγμα αποφασιστικότητας να υλοποιήσει άμεσα τη συμφωνία. Ο Πρωθυπουργός, ενημερώνοντας την Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ, φέρεται να είπε σύμφωνα με κομματικές πηγές πως «τώρα βρισκόμαστε στο πιο ουσιαστικό και κρίσιμο σημείο των διαπραγματεύσεων και το Κόμμα πρέπει να παίξει έναν ουσιαστικό ρόλο στήριξης της κυβερνητικής προσπάθειας.»
Παράλληλα, ξεκαθάρισε πως δεν εξετάζει εκλογικό αιφνιδιασμό, τονίζοντας ότι η στήριξη της κυβέρνησης από τη συντριπτική πλειοψηφία της ελληνικής κοινωνίας, αποτελεί και το πιο ισχυρό όπλο της χώρας στη διαπραγμάτευση. Σε αυτό το πλαίσιο, επεσήμανε ότι η κυβέρνηση έχει μια νωπή και ισχυρή λαϊκή εντολή την οποία και εφαρμόζει και δεν εξετάζει σενάρια εκλογών.
Σε ανταπόδοση η Ελληνική πλευρά ζητεί από τους δανειστές να διανύσουν την υπόλοιπη απόσταση και κυρίως να δεχτούν το άνοιγμα του θέματος του χρέους ώστε έτσι ακόμα και το βράδυ μετά τη συνάντηση με Μέρκελ και Ολάντ να ξεπροβάλλει «λευκός καπνός».
Πάντως όλες οι ενδείξεις παραπέμπουν σε μια σκλήρυνση της στάσης των δανειστών. Ήδη οι πληροφορίες που έρχονται από τις Βρυξέλλες χαρακτηρίζουν τα βήματα που έχει κάνει η ελληνική πλευρά ανεπαρκή, ενώ το κλίμα επιβαρύνεται περαιτέρω, από όσα διαρρέουν (αναφορές Γιούνκερ στο Κολέγιο των Επιτρόπων στο Στρασβούργο) για απώλεια της εμπιστοσύνης του προέδρου της Κομισιόν Ζ.Κ. Γιουνκέρ στον Πρωθυπουργό.
Σε αυτό το κλίμα, που επιτάθηκε χτες κι από τις αναφορές διεθνών οίκων περί σεναρίου Capital Controls θα κληθεί να συναντηθεί ο Αλέξης Τσίπρας με τους ηγέτες των δύο πιο σημαντικών κρατών μελών της ευρωζώνης. Προσβλέποντας για άλλη μια φορά σε πολιτική λύση και αποδοχή των υποχωρήσεων της ελληνικής πλευράς ως διαπιστευτηρίων υλοποίησης της συμφωνίας, επιδιώκει ένα θετικό νεύμα για το θέμα του χρέους και της χρηματοδότησης της αναπτυξιακής διαδικασίας.
Σύμφωνα με πληροφορίες, πάντως, του Γερμανικού Πρακτορείου Ειδήσεων η Γερμανίδα καγκελάριος και ο αντικαγκελάριος Ζίγκμαρ Γκάμπριελ είχαν χθες έκτακτη συνάντηση με αντικείμενο τον συντονισμό της γερμανικής κυβέρνησης στο θέμα του ελληνικού προγράμματος. Το κλειδί άλλωστε για την άρση του αδιεξόδου για το οποίο η ελληνική πλευρά παραμένει αισιόδοξη είναι η στάση της Γερμανίας και δη της Άγκελα Μέρκελ. Το θέμα είναι το τι θα συμβεί σε περίπτωση συμφωνίας στο εσωτερικό τόσο στη Γερμανία όσο και την Ελλάδα όπου οι εσωκομματικές ισορροπίες είναι ευαίσθητες και μπορούν να ναρκοθετήσουν την όποια προσπάθεια.
Όμως αυτό αφορά την επόμενη μέρα της συμφωνίας, η οποία το πιθανότερο είναι να είναι πολύ δυσκολότερη.
Γιώργος Αλεξάκης
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr