Η αγωνία για τη διαπραγμάτευση, κορυφώνεται με τις διαβουλεύσεις να συνεχίζονται σε πυρετώδεις ρυθμούς, ενώ πλέον στο τραπέζι των συζητήσεων υπάρχουν δυο προσχέδια συμφωνίας.
Το ένα αφορά την κυβερνητική πρόταση, που η Αθήνα έσπευσε να υποβάλει στους Θεσμούς, την Δευτέρα το βράδυ, ενώ το άλλο κείμενο αφορά την από κοινού πρόταση που υπέβαλλαν, Κομισιόν ΕΚΤ και ΔΝΤ, στην Αθήνα, προκείμενου να περιγράψουν που πρέπει να κινηθεί η συμφωνία.
Το ευρωπαϊκό κείμενο αποτελεί τη συμπύκνωση των όσων συζητήθηκαν, το βράδυ της Δευτέρας στο Βερολίνο, μεταξύ Μέρκελ, Ολάντ, Γιούνκερ, Λαγκάρντ και Ντράγκι.
Ευρώπη και Ελλάδα, δηλώνουν "παρών" σε έναν αγώνα δρόμου, όπου Ολάντ και Μέρκελ θέλουν να κλείσει όσο δυνατόν πιο γρήγορα η διαπραγμάτευση και το ΔΝΤ να θέτει εμπόδια προκειμένου να εξασφαλίσει τη θέση του και κυρίως τα λεφτά που έχει δανείσει στην Αθήνα, στο πλαίσιο των προγραμμάτων διάσωσης.
Η πρόταση των θεσμών αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον, καθώς εκεί θα διαφανούν οι συγκλίσεις και οι αντιθέσεις των δυο πλευρών, ενώ την ίδια ώρα η κυβέρνηση αγωνιά, για την αποδοχή που θα έχει η δικιά της πρόταση.
Σύμφωνα με πληροφορίες των Financial Times, το σχέδιο των Θεσμών , αναμένεται να παρουσιαστεί σήμερα.
Το ελληνικό σχέδιο αφορά κείμενο 47 σελίδων, το οποίο σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές που επικαλείται το ΑΠΕ-ΜΠΕ, προβλέπει πρωτογενές πλεόνασμα 0,8% για το 2015 και 1,5% για το 2016 και τρεις συντελεστές ΦΠΑ, στο 6%, στο 11% και στο 23%.
Κατ' άλλες πληροφορίες, για το ασφαλιστικό η ελληνική πρόταση αποδέχεται την περικοπή των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων, ενώ για τα εργασιακά ζητεί να ισχύσουν τα θεσμικά κεκτημένα που ισχύουν και σε άλλες χώρες.
Το ελληνικό σχέδιο αναμένεται να τεθεί επί τάπητος, στο EWG, σήμερα, ενώ σύμφωνα με κοινοτικές πηγές, δεν αποκλείεται να υπάρξει και συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών έως την Παρασκευή.
Στόχος της Αθήνας είναι η συμφωνία να έχει ως «βάση» τις ελληνικές θέσεις και όχι ένα κείμενο που θα έρθει από τους «θεσμούς».
Σύμφωνα πάντως με τις πρώτες πληροφορίες, που μεταδίδει το Reuters , που επικαλείται πηγή της ευρωζώνης, η πρόταση χαρακτηρίζεται ως ανεπαρκής, καθώς δεν περιλαμβάνει σημαντικές υποχωρήσεις στις βασικές εκκρεμότητα των μεταρρυθμίσεων στα εργασιακά και το ασφαλιστικό, τους δημοσιονομικούς στόχους και το μέγεθος του δημόσιου τομέα.
Εν τω μεταξύ, σε έκτακτη συνεδρίαση του ΔΣ, του ΔΝΤ, η επικεφαλής του Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ θα ενημερώσει τα μέλη για τη συνάντηση των «πέντε» στο Βερολίνο και το σχέδιο διάσωσης της Ελλάδας.
Σύμφωνα με το Dow Jones Newswires, η επικεφαλής του Ταμείου θα βρεθεί αντιμέτωπη με δύσκολες ερωτήσεις από τα μέλη του ΔΝΤ τα οποία ασκούν έντονη κριτική στα προγράμματα διάσωσης της Ελλάδας.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr