Μέχρι τότε η κυβέρνηση θα πρέπει να καταβάλλει τις πληρωμές για μισθούς συντάξεις του Μάη, κάτι που οι πληροφορίες αναφέρουν ότι έχει ήδη διασφαλίσει. Με δεδομένο ότι και μετά της συνεδρίαση της ΚΕ η ρήξη δε διαφαίνεται ως επιλογή, το ενδιαφέρον εστιάζεται στο πώς θα βρεθούν τα χρήματα και κυρίως πότε θα κλείσει η συμφωνία.
Παραμένει το θολό τοπίο στο κόμμα
Το διήμερο στο Κάραβελ (το κόμμα άλλαξε γειτονιά για τις συνεδριάσεις του) δεν ξεκαθάρισε και πολλά εν όψει συζητήσεων. Η Αριστερή Πλταφόρμα έδωσε ηχηρό παρόν, οι καταγραφές κι οι εκτιμήσεις δίνουν 7 βουλευτές να μην ψηφίζουν συμφωνία, ενώ άλλες κορώνες παραπέμπουν σε αδυναμία κατανόησης της συγκυρίας.
Ωστόσο πρέπει να σημειωθεί πως μέσα από μια περίπλοκη διαδικασία (σύνηθες για κόμμα της αριστεράς) φαίνεται ότι η λογική της ολικής ρήξης δεν πέρασε. Είναι ενδεικτικό ότι κάποιες τέτοιες τροπολογίες που κατατέθηκαν από τον Ανδρέα Καρίτζη δεν περπάτησαν. Άλλωστε κανείς δε θέλει διατυπώσεις προκαταβολικά που δεσμεύουν και μάλιστα εν όψει συμφωνίας. Ωστόσο αυτή είναι η μία πλευρά του νομίσματος.
Η άλλη έχει να κάνει με το γεγονός ότι συνεχίζει να σέρνεται μια διαδικασία που απαιτεί χρόνο, που όμωςείναι ανύπαρκτος. Η οικονομία στενάζει και οι Θεσμοί ζητούν λύσεις. Δεν είναι τυχαίο ότι σύμφωνα με πληροφορίες η ίδια η Καγκελάριος Μέρκελ υποσημείωσε στον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα στη Ρίγα το γεγονός ότι ο χρόνος περνάει χωρίς ταυτόχρονες λύσεις να προωθούνται. Η μεταστροφή του κόμματος απαιτεί χρόνο αλλά εν προκειμένω αυτός δεν υπάρχει. Το θολό τοπίο και η έλλειψη καθαρών λύσεων δημιουργεί προσκόμματα για επιτάχυνση των διαδικασιών, παρά το γεγονός ότι αποτρέπει διασπαστικές τάσεις. Μέχρι πότε όμως;
Ξεκίνημα συνομιλιών
Έτσι, την Τρίτη και ξεκινούν οι συνομιλίες στο BG, οπότε και θα πρέπει να ξεκαθαρίσει το τοπίο στα εκκρεμή ζητήματα του ΦΠΑ, του ασφαλιστικού και των εργασιακών. Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές του ΑΠΕ, το εύρος των εκρεμμών ζητημάτων έχει μειωθεί σε σημαντικό βαθμό και η επίτευξη συμφωνίας ως το τέλος της ερχόμενης εβδομάδας σε τεχνικό επίπεδο μπορεί να θεωρηθεί ορατή.
Ωστόσο οι ίδιες πηγές σημείωναν πως εξακολουθούν να υφίστανται διαφορές σε θέματα που σχετίζονται με το συνταξιοδοτικό, το φορολογικό, τον δημοσιονομικό τομέα κ.α..
Στο μέτωπο του ΦΠΑ το σενάριο για κατηγορίες 11% και 23% έχει περισσότερες πιθανότητες από το 10% -20% ή 11%-21%, ενώ στο δημοσιονομικό μέτωπο φαίνεται ότι ο στόχος του 0,75% αντί 1% του ΑΕΠ για φέτος κερδίζει έδαφος λόγω και των αντικειμενικών συνθηκών της οικονομίας.
Εν τω μεταξύ, όπως αναφέρθηκε, η κυβέρνηση θα πρέπει να βρει λύση με το ΔΝΤ και το λογαριασμό του. Είτε να αποφασίσει να μην πληρώσει όπως αφήνουν να εννοηθεί στελέχη (Βούτσης, Βαρουφάκης) είτε να πακετάρει δόσεις σε μία καθυστερώντας κάποιες καταβολές είτε απλά να τα βρει με τους δανειστές και να ξεκλειδώσει το χρηματοδοτικό. Πιο συγκεκριμένα θα πρέπει να βρει 300 εκατ. ευρώ, που πρέπει να δοθούν στο ΔΝΤ στις 5 Ιουνίου, επιπλέον 350 εκατ. ευρώ στις 12 Ιουνίου, άλλα 550 εκατ. ευρώ στις 16 Ιουνίου και τέλος -ως προς το ΔΝΤ για τον Ιούνιο- 350 εκατ. ευρώ στις 19 Ιουνίου.
Τα μαθηματικά άλλωστε είναι η στυγνή όψη της αλήθειας που συχνά απουσιάζει από κομματικές συνάξεις.
Γιώργος Αλεξάκης
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr