Όπως δήλωσε ο Μάρτιν Γιέγκερ, εκπρόσωπος Τύπου του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, το Βερολίνο θεωρεί Πιστεύουμε ότι η συμμετοχή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στο πακέτο για το ελληνικό χρέος είναι απαιτούμενη, .
Την ίδια ώρα, οι πληροφορίες από τη Ρίγα, έλεγαν ότι ναι μεν Άνγκελα Μέρκελ και Φρανσουά Ολάντ δηλώνουν πως θέλουν συμφωνία με την Ελλάδα άμεσα και θα συμβάλλουν προς την κατεύθυνση αυτή με κάθε τρόπο, ωστόσο θα πρέπει η ελληνική πλευρά προηγουμένως να γεφυρώσει την απόσταση με το ΔΝΤ, το οποίο δεν μπορεί να βγει από το κάδρο.
Αυτό έγινε σαφές μετά την τριμερή συνάντηση τη νύχτα της Πέμπτης, όπου ο Έλληνας πρωθυπουργός έλαβε για πολλοστή φορά τη συγκατάβαση και κατανόηση της Γερμανίδας καγκελαρίου και του Γάλλου προέδρου, όπως και τις υποσχέσεις τους ότι θα βοηθήσουν ακόμη και με προσωπικές πρωτοβουλίες στην εξεύρεση λύσης. Δεν είδε όμως συγκεκριμένα πράγματα και ρητές διαβεβαιώσεις για το πώς μπορεί να αρθεί το αδιέξοδο και να προκύψει μια λύση βιώσιμη για το χρέος και το χρηματοδοτικό πρόβλημα της χώρας. Τουναντίον, διαπιστώθηκε μάλλον από κοινού και πάντως έγινε πλήρως αντιληπτό στην ελληνική πλευρά ότι το «αγκάθι» ή άλλως μεγάλο πρόβλημα για να κοπεί ο γόρδιος δεσμός είναι η στάση του ΔΝΤ, με το οποίο δεν υπάρχει σύγκλιση για μια συμφωνία που θα επανακαθορίζει το θέμα του χρέους και το αναπτυξιακό σχέδιο της επόμενης ημέρας, που τόσο επίμονα ζητά η Αθήνα.
Τουλάχιστον αυτό άφηναν να εννοηθεί μετά τη συνάντηση κυβερνητικές πηγές. Μάλιστα η αίσθηση της ελληνικής πλευράς είναι ότι οι δυο ηγέτες θέλουν να βοηθήσουν. «Πείστηκα ότι δεν θέλουν το ατύχημα» έλεγε χαρακτηριστικά κυβερνητικό στέλεχος που παραβρέθηκε στη συζήτηση και έχει πλήρη εικόνα των διεργασιών.
Η κυβέρνηση κάνει λόγο για συνάντηση που «διεξήχθη σε εποικοδομητικό κλίμα» και σημειώνει ότι «οι τρεις ηγέτες συμφώνησαν ότι έχει συντελεστεί σημαντική πρόοδος. Εστίασαν τη συζήτηση στα εναπομείναντα ανοιχτά θέματα».
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr