«Υπάρχουν παγιωμένες αντιλήψεις, κι από την Ελλάδα ζητούν να κάνει εξαιρέσεις. Η Γερμανία μετέχει σε πολλά επιχειρηματικά σχήματα όπως η FRaport, BMW. Η εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ ήταν η πιο φιλελεύθερη ατζέντα. Αφορούσε την προσπάθεια να αλλαχτούν οι κλίμακες της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας π.χ. στη φαρμακευτική αγορά. Μόνο στην Αγγλία εφαρμόζονται αυτά του toolkit. Τα ίδια στην αγορά εργασίας.» ανάφερε χαρακτηριστικά.
Τόνισε, μάλιστα, ότι οι στόχοι που είχαν τεθεί από τα Μνημόνια ήταν εκτός τόπου και χρόνου με στόχους ανεδαφικούς (50 δισ. το πρώτο μνημόνιο και 15 το δεύτερο) τονίζοντας ότι η στρατηγική απέτυχε.
Ωστόσο ανέφερε ότι μπορούν να υπάρξουν διάφορα είδη συμπράξεων μεταξύ ιδιωτικού και δημόσιου τομέα αυξάνοντας την αξία. Επανέλαβε ότι κάποιες ιδιωτικοποιήσεις δεν θα γίνουν, -μέρος της ενέργειας, το νερό και κάποιο τμήμα στις μεταφορές- διότι όπως είπε θα οδηγήσουν σε σημαντική αύξηση των τιμών και σε περιορισμό της πρόσβασης των πολιτών σε αυτές.
Ο υπουργός σημείωσε ότι η Ευρώπη πρέπει να εγκαταλείψει τις τιμωρητικές πολιτικές και να μην ενισχύει μια πολιτική αστάθειας. Τονίζοντας παράλληλα πως «απέναντι στην οικονομική ύφεση πρέπει να εργαστούμε για μια νέα επενδυτική πρωτοβουλία που θα παράξει οικονομική ανάπτυξη.»
Άλλο Χανιά άλλο Τέξας
Την ίδια ώρα ο κ. Σταθάκης αναγνώρισε ότι στην Ελλάδα συγκεκριμένες ιδιαιτερότητες εμποδίζουν την αναπτυξιακή διαδικασία.
«Εδώ υπάρχουν κάποιες ιδιαιτερότητες. Υπάρχουν τρία πεδία που αφορούν με ειδικές περιπτώσεις. Το κτηματολόγιο έχει καθυστερήσει, υπάρχει η αρχαιολογία. Το 1/3 της Ελληνικής γης προστατεύεται ως περιοχή natura. Δεν είναι αυτή η περίπτωση με άλλες περιοχές στην ΕΕ. Δεν μπορείς να μεταφέρει λοιπόν κάποιος απλοποιημένα παραδείγματα, επ΄ έξω» σημείωσε και τόνισε ότι: «Πρέπει να αντιμετωπίσουμε γραφειοκρατία, να απλοποιήσουμε τις διαδικασίες, όχι το αρχαιολογικό κομμάτι βέβαια και να επιταχύνουμε τις μεταρρυθμίσεις. Εγώ στην πατρίδα μου τα Χανιά ξέρω ότι για να χτίσω το σπίτι μου θα πρέπει να περιμένω δύο χρόνια μια και πρέπει να ελεγχθεί το οικόπεδο από την Αρχαιολογία. Στο Τέξας βέβαια παίρνεις σε μια μέρα άδεια. Εδώ υπάρχουν άλλα δεδομένα, δεν πρέπε, λοιπόν, να προστατεύσουμε αυτό που έχουμε ή να μη σεβαστούμε τις περιοχές natura;» δειερωτήθηκε.
Επίσης αναγνώρισε ότι κομβικοί τομείς της οικονομίας πρέπει αν στηριχθούν όπως τα ναυπηγεία. «Για 20 χρόνια η ναυπηγική δραστηριότητα έχει πέσει. Μπορούμε να στηρίξουμε τη βιομηχανία. Πρέπει να επηρεάσουμε την τάση φυγής των Ελλήνων εφοπλιστών σε ναυπηγεία της ανατολής. Πρέπει να δούμε ιδέες αναστροφής της τάσης» ανέφερε.
Αλλαγή τρόπου χρηματοδότησης σε έργα ΕΣΠΑ
Στο μεταξύ σειρά έργων που είχαν ενταχθεί στο ΕΣΠΑ θα περάσουν σε άλλη διαδικασία χρηματοδότησης ώστε να μην καταλάβουν χώρο από το νέο πρόγραμμα. Αυτό ανέφερε από το βήμα του συνεδρίου του Economist ο υπουργός Οικονομίας.
Ειδικότερα και σε ότι αφορά το ΕΣΠΑ η πολιτική του υπουργείου εστιάζει όπως είπε ο κ. Σταθάκης, σε απένταξη των έργων που δεν πρόκειται να ολοκληρωθούν εντός του 2015. Το δεύτερο βήμα είναι ο προσδιορισμός αυτών των έργων που θα συνεχίσουν την επόμενη περίοδο (νέο ΕΣΠΑ) και την ομαλή έναρξη των νέων προγραμμάτων μέσα στο 2015.
Και τα τρία αυτά στάδια, όπως ανέφερε ο υπουργός, έχουν ολοκληρωθεί, σημειώνοντας ωστόσο ότι επιδίωξη της κυβέρνησης είναι μέρος των έργων του 2015 να ολοκληρωθούν με κάποιας μορφής νέου δανεισμού για να μην επιβαρυνθεί το νέο ΕΣΠΑ.
Σύμφωνα με πληροφορίες η Κυβέρνηση θα επιδιώξει να βρει χρηματοδότηση για τα συγκεκριμένα έργα μέσω της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕτΕΠ), με τη διοίκηση της οποίας θα έχει, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, συνάντηση ο κ. Σταθάκης την ερχόμενη Δευτέρα.
Γιώργος Αλεξάκης
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr