Έτσι και οι δύο πλευρές , μένουν ικανοποιημένες από τη λιτή ανακοίνωση, καθώς ξεπερνούν το σκόπελο της μη αναγνώρισης της προόδου, που θα μπορούσε να οδηγήσει σε μια ακόμη σύγκρουση με απρόβλεπτες συνέπειες για την πορεία των διαπραγματεύσεων.
«Το Eurogroup αξιολόγησε σήμερα την πορεία των εργασιών των εν εξελίξει διαπραγματεύσεων μεταξύ των ελληνικών αρχών και των θεσμών. Καλωσορίζουμε την πρόοδο που έχει επιτευχθεί μέχρι στιγμής. Σημειώνουμε ότι η αναδιοργάνωση και ο εξορθολογισμός των διαδικασιών εργασίας κατέστησε δυνατή την επιτάχυνση και έχει συμβάλει σε μία πιο ουσιαστική συζήτηση. Την ίδια στιγμή, αναγνωρίζουμε ότι χρειάζεται περισσότερος χρόνος και περισσότερη προσπάθεια για να γεφυρωθεί το χάσμα στα θέματα τα οποία παραμένουν ανοικτά. Ως εκ τούτου χαιρετίζουμε την πρόθεση των ελληνικών αρχών να επιταχύνουν την εργασία τους με τους θεσμούς, με σκοπό την επίτευξη μία επιτυχούς κατάληξης της αξιολόγησης εγκαίρως», τονίζεται στην ανακοίνωση.
Το Eurogroup επανέλαβε ότι η συμφωνία της 20ης Φεβρουαρίου παραμένει το βασικό πλαίσιο για τις διαπραγματεύσεις και τόνισε ότι μόλις οι θεσμοί συνάψουν συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο για την κατάληξη της τρέχουσας αξιολόγησης, θα αποφασίσει για ενδεχόμενη καταβολή των κεφαλαίων που απομένουν με βάση την υφιστάμενη συμφωνία.
Περιμένοντας την ΕΚΤ
Η κοινή δήλωση από μόνη της βέβαια δεν θα έχει καμία ωφέλεια αν δεν αποτυπωθεί και εμπράκτως με τη χαλάρωση του κλοιού που έχει επιβάλει στη ρευστότητα προς την Αθήνα, η ΕΚΤ.
Έτσι με μεγάλη αγωνία αναμένεται από την κυβέρνηση, η συνεδρίαση του ΔΣ της ΕΚΤ, για να δει αν ο Μάριο Ντράγκι προχωρήσει σε χαλάρωση των περιορισμών, δίνοντας προσωρινή ανάσα στα άδεια ταμεία της Ελλάδας.
Μέχρι τότε πάντως και για να μην υπάρξει νέα εμπλοκή, το ΥΠΟΙΚ ανακοίνωσε ότι η δόση των 750 εκατ ευρώ προς το ΔΝΤ θα πληρωθεί κανονικά την Τρίτη.
Πάντως το πρόβλημα ρευστότητας παραμένει με τους δανειστές να προχωρούν μεν στη δήλωση που επθυμούσε η Αθήνα, αλλά και να προειδοποιούν, ότι χωρίς συμφωνία, λεφτά δεν υπάρχουν.
Αυτό φάνηκε και στις δηλώσεις του επικεφαλής του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, ο οποίος στη συνέντευξη Τύπου, ξεκαθάρισε ότι η Ευρώπη θα περιμένει πριν δώσει το «πράσινο φως», για την εκταμίευση της εναπομείναντας δόσης μέχρι οι θεσμοί να πουν ότι έχουμε φτάσει σε ένα επιτυχές τέλος.
Ο κ. Ντάισελμπλουμ σημείωσε ότι υπάρχει κοινό συμφέρον να κλείσει η συμφωνία, εντός του χρονοδιαγράμματος και πριν προκύψει πρόβλημα ρευστότητας.
Ταυτόχρονα παρέπεμψε στο μέλλον και ουσιαστικά μετά την ολοκλήρωση της παρούσας διαπραγμάτευσης, τις όποιες συζητήσεις για την επόμενη ημέρα από την ολοκλήρωση της συμφωνίας και επανέλαβε ότι είναι θέμα της ελληνικής κυβέρνησης το αν θα προχωρήσει σε δημοψήφισμα.
«Δεν υπάρχει πολιτικό έδαφος για να συζητήσουμε τώρα για την επόμενη μέρα. Πρέπει πρώτα να ολοκληρωθεί το παρόν πρόγραμμα που ουσιαστικά αντανακλά και στην επόμενη ημέρα, τα δημοσιονομικά, την εικόνα του χρέους», τόνισε.
Όσον αφορά το τι θα πράξει η ΕΚΤ την Τετάρτη και σε αυτό ήταν ξεκάθαρος. «Η ΕΚΤ είναι ανεξάρτητη και θα αποφασίσει τι θα κάνει για την περίπτωση της Ελλάδας αφού εξετάσει την κατάσταση», τόνισε για να σημειώσει με νόημα: « Δεν εκδίδουμε ανακοινώσεις για να πούμε στην ΕΚΤ τι θα κάνει».
Πιο ήπιος στις δηλώσεις του, ο Επίτροπος Οικονομικών, Πιερ Μοσκοβισί, αναγνώρισε την πρόοδο που έχει συντελεστεί.
«Επιτέλους, υπάρχουν σημεία που έχουν παρουσιαστεί με σαφήνεια και αυτό είναι καλοδεχούμενο. Σε σχέση με την προηγούμενη συνάντηση στη Ρίγα, ασφαλώς υπάρχει νέο κλίμα και έχει σημειωθεί πρόοδος» υπογράμμισε και μίλησε για πρόοδο σε τομείς όπως ο ΦΠΑ, η ανεξαρτησία της φορολογικής αρχής και τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια.
«Υπάρχουν όμως και σημεία που πρέπει να αποσαφηνιστούν περισσότερο» πρόσθεσε ο κ. Μοσκοβισί αναφέροντας τα δυο αγκάθια που αποτελούν και τις κόκκινες γραμμές της κυβέρνησης τα εργασιακά και το ασφαλιστικό.
Πάντως και ο Πιέρ Μοσκοβισί συμφώνησε με την άποψη του Γερούν Ντάισελμπλουμ, ότι η διαδικασία για τη συμφωνία και την επόμενη ημέρα πρέπει να γίνει βήμα-βήμα.
«Πρώτα ολοκληρώνουμε το παρόν σχέδιο και μετά βλέπουμε τι θα γίνει. Η συμφωνία της 20ης Φεβρουαρίου παραμένει το πλαίσιο και ορίζει τι πρέπει και τι δεν πρέπει να γίνει», τόνισε.
Για αυτά θα πρέπει η Ελλάδα να κάνει εναλλακτικές προτάσεις, υπογράμμισε πετώντας την μπάλα στην Αθήνα, για την εξεύρεση λύσης.
Ο επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ τόνισε ότι απομένουν μόνο έξι εβδομάδες -περιλαμβανομένων των εθνικών διαδικασιών- προκειμένου τα δάνεια της Ευρωζώνης να μπορέσουν να εκταμιευτούν προς την Ελλάδα.
« Δεν έχουμε πολύ χρόνο και πρέπει να τον αξιοποιήσουμε σωστά», τόνισε ο πρόεδρος του EFSF και σημείωσε ότι στο ταμείο υπάρχουν διαθέσιμα 1,8 δισ. ευρώ που απομένουν από τη τρέχουσε δόση, καθώς και το 1,9 δισ. των κερδών από τα ομόλογα που διακρατεί η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, ποσά που μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες της Ελλάδας.
Προειδοποίησε δε ότι η αδυναμία πληρωμής ενός μικρού ποσού έχει το ίδιο νομικό αποτέλεσμα με την αδυναμία πληρωμής ενός μεγάλου ποσού.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr