Ήδη τα μηνύματα δόθηκαν από τον Πρωθυπουργό στη Βουλή την Παρασκευή αλλά και σε συνέχεια με διαρροές προς τον τύπο.
Με εμφανή την διάθεση να σταλούν μηνύματα προς τους επικεφαλής και των δύο θεσμών η κυβέρνηση προσπαθεί να διακριβώσει εάν η στάση και των δύο εντάσσεται στο πλαίσιο του πολιτικά αποδεκτού. Πολλοί εντός ΣΥΡΙΖΑ θεωρούν ότι ο ρόλος και του διοικητή Γ. Στουρνάρα και της επικεφαλής του ΤΧΣ Αναστασίας Σακελλαρίου χωράει έλεγχο.
Μάλιστα τους αποδίδονται ευθύνες για σειρά ζητημάτων.
Από την άλλη αναφέρεται από όσους στέκονται κριτικά στο ΣΥΡΙΖΑ ότι και οι δύο μπαίνουν, λόγω του τι έπραξαν στο παρελθόν, σε ένα blame game, σ΄ ένα παιχνίδι απόδοσης ευθυνών καθώς η επόμενη μέρα, όπως αναφέρεται, να πρέπει να έχει τους ενόχους της, πέρα από τους όποιους πολιτικά υπεύθυνους.
Στο στόχαστρο της κυβέρνησης ο Γιάννης Στουρνάρας
Έτσι σύμφωνα με όσα αναφέρει στο δημοσίευμά της η ΕφΣυν, με e-mail, με ημερομηνία 6 Μαΐου και τίτλο "ο λογαριασμός 100 ημερών", που φέρεται να έφυγε από το γραφείο Τύπου του κ. Στουρνάρα, η κυβέρνηση γίνεται στόχος.
Το ηλεκτρονικό μήνυμα παραθέτει τα εξής στοιχεία:
- η φυγή καταθέσεων που κινήθηκε σε ομόλογα του εξωτερικού ή προς τα στρώματα ανέρχεται σε 30 με 35 δισ.
- 20 με 30 δισ. η πτώση των αξιών προς εισηγμένες και μη
- 10 δισ. τα ρέπος
- 3 δισ. οι παγωμένες πιστώσεις του ΕΣΠΑ. Έπρεπε να έχουμε πάρει 4 δισ. και πήραμε μόλις 1
- 20 δισ. λείπουν από τα χαρτονομίσματα σε κυκλοφορία
- δεν μπορεί να υπολογιστεί η απώλεια στα χρεόγραφα που έχουν οι ξένοι επενδυτές. Έχουν 70 δισ. στα χέρια τους
- απαξίωση των ακινήτων
- 3 δισ. λιγότερα στην αγορά από τη μη εξόφληση των υποχρεώσεων του δημοσίου προς ιδιώτες
- στη ζημιά πρέπει να προστεθεί η στάση πληρωμών των ιδιωτών προς τις τράπεζες που αύξησαν τα "κόκκινα" δάνεια. Οι τράπεζες απέκτησαν επιπλέον πρόβλημα και ίσως χρειαστούν επιπλέον ανακεφαλαιοποίηση
Ο άγνωστος αποστολέας φέρεται να συνοδεύει τα παραπάνω στοιχεία με το εξής σχόλιο: "Και αυτά είναι πριν καν αρχίσει η συζήτηση για χρεοκοπία... και χωρίς να μπορεί να υπολογιστεί η επενδυτική άπνοια που υποθηκεύει γενικότερα την οικονομία". Πάντως, ανακοίνωση εξέδωσε η ΤτΕ, η οποία διαψεύδει ότι εστάλει κάποιο e-mail τόσο από το γραφείο του Γ. Στουρνάρα, όσο και από οποιοδήποτε άλλο τμήμα.
Απαντώντας οι κυβερνητικοί κύκλοι αναφέρουν ότι: "Το πρωτοσέλιδο δημοσίευμα της σημερινής «Εφημερίδας των Συντακτών» σχετικά με στοχευμένες διαρροές της Τράπεζα της Ελλάδος εναντίον της Κυβέρνησης, αν ευσταθεί, αποτελεί πλήγμα στην ανεξαρτησία της ΤτΕ, σημειώνουν πηγές του Μαξίμου και καλούν την Κεντρική Τράπεζα να διαψεύσει τις πληροφορίες.
"Σε αντίθετη περίπτωση, θα πρέπει να κινήσει τις διαδικασίες απόδοσης ευθυνών, ούτως ώστε να σταματήσουν κάποιοι στο εσωτερικό της να πλήττουν την Κυβέρνηση σε μία τόσο κρίσιμη στιγμή για τη χώρα", τονίζουν.
Τα ερωτήματα της κυβέρνησης για την Αν. Σακελλαρίου
Την ίδια ώρα δημοσίευμα πάλι της Εφ. Συν. θέτει ερωτήματα για τη στάση της στην πώληση του ΤΤ, ενώ σημειώνει ότι προσπάθησε να παραμείνει με κάθε τρόπο στη θέση της μετά την παραπομπή της για την ίδια υπόθεση στη δικαιοσύνη.
«Σύμφωνα με πληροφορίες, μια μέρα πριν τη δημοσιοποίηση της εισαγγελικής πρότασης, η Α.Σακελλαρίου έστειλε επιστολή στον υπουργό Οικονομικών με την οποία γνωστοποιεί ότι έχει πληροφορηθεί προφορικά και ατύπως για την παραπομπή της και επιφυλάσσεται για εκτενέστερη ενημέρωση όταν τεθεί και επισήμως υπόψη των κατηγορουμένων η εισαγγελική πρόταση.
Στην ίδια επιστολή επικαλείται τον καταστατικό νόμο του ΤΧΣ, το οποίο προβλέπει ότι κώλυμα διορισμού αποτελεί μόνο η «καταδικαστική απόφαση».
Μάλιστα, επικαλείται την γνωμοδότηση του αναπληρωτή καθηγητή της Νομικής Α.Τζανέτη την οποία είχε ζητήσει τον Ιανουάριο του 2014 το Γενικό Συμβούλιο του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας όταν ασκήθηκε η σχετική ποινική δίωξη και κατέληξε ότι δεν «υφίσταται νομική βάση λήξεως της θητείας της Διευθύνουσας Συμβούλου».
Τώρα το πώς από τη μια μέρα στην άλλη προέκυψαν «λόγοι προσωπικής ευαισθησίας» είναι κάτι που θα πρέπει να απαντήσει η ίδια. Γιατί σε ότι αφορά το νομικό επιχείρημα που προτάσσει η Α. Σακελλαρίου, μάλλον καταρρίπτεται . Σύμφωνα με τον νόμο τα μέλη διοίκησης του Ταμείου πρέπει να είναι ανεπίληπτα πρόσωπα» αναφέρει η ΕφΣυν.
Γ. Α.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr