Η συνάντηση ολοκληρώθηκε μετά από περίπου δύο ώρες και με μια λιτή ανακοίνωση η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα γνωστοποίησε ότι κατά την διάρκεια της συνάντησης εξετάστηκε η κατάσταση της ελληνικής οικονομίας καθώς και η κατάσταση των υπό εξέλιξη διαπραγματεύσεων στις Βρυξέλλες.
Από την πλευρά του, ο κ. Δραγασάκης δήλωσε μετά το τέλος της συνάντησης ότι η συμφωνία είναι ρεαλιστικός και ορατός στόχος.
«Η ελληνική αντιπροσωπεία είχε μια εποικοδομητική συζήτηση με τον πρόεδρο της ΕΚΤ. Συζητήσαμε την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας και την πρόοδο στις διαπραγματεύσεις. Η ελληνική αντιπροσωπεία εξέφρασε την άποψη προς τον κ. Ντράγκι ότι η συμφωνία είναι ρεαλιστικός και ορατός στόχος.», δήλωσε χαρακτηριστικά, χωρίς να επεκταθεί περισσότερο στην ουσία της συζήτησης.
Η ελληνική πλευρά μετέβη στην έδρα της ΕΚΤ, μια μέρα πριν από την κρίσιμη συνεδρίαση της Κεντρικής Τράπεζας στην οποία δεν αποκλείεται να πέσει στο τραπέζι το θέμα του κουρέματος της αξίας των collateral που επιβάλει η κεντρική τράπεζα για την παροχή ρευστότητας στις ελληνικές τράπεζες μέσω του ELA.
Ο στόχος των κ.κ. Δραγασάκη και Τσακαλώτου σύμφωνα με πληροφορίες ήταν διπλός: από τη μία, να διασφαλίσουν ότι δεν θα υπάρξει πρόβλημα με την άντληση ρευστότητας των ελληνικών τραπεζών από τον έκτακτο μηχανισμό (ELA) και, από την άλλη, να επιδιώξουν την αύξηση του πλαφόν των 15 δισ. ευρώ που ισχύει σήμερα στις αγορές εντόκων γραμματίων .
Σύμφωνα με πληροφορίες, προκειμένου να υπάρξει συμφωνία για στήριξη, ο κ. Δραγασάκης μετέφερε στον κ. Ντράγκι το μήνυμα πως η κυβέρνηση έχει έτοιμο σχέδιο για αύξηση εισπράξεων φόρων ύψους 4,5 δισ. ευρώ και περικοπές δαπανών 1,092 δισ. για φέτος, αλλά και ακόμα μεγαλύτερα έσοδα 5,09 δισ από φόρους για το 2016, σε συνδυασμό με νέες περικοπές δαπανών.
Αν ο στόχος επετεύχθη ακόμα παραμένει άγνωστο.
Ωστόσο σύμφωνα με πληροφορίες του Reuters, η ΕΚΤ την Τετάρτη θα συνεχίσει το μαρτύριο της σταγόνας, για την Ελλάδα, καθώς σύμφωνα με πηγές που επικαλείται το Δ.Σ. θα συμφωνήσει σε παράταση του ELA για τις ελληνικές τράπεζες, αλλά είναι αμφίβολο αν θα αποφασίσει κάτι παραπάνω.
«Η απόσυρση συνολικά του ELA θα ήταν μια πυρηνική βόμβα» σημείωσε ανώτατος αξιωματούχος, ενώ άλλος αξιωματούχος προέβλεψε πως δεν θα υπάρξει καμία αλλαγή στο status quo των εντόκων. «Είναι πολύ δύσκολο να αυξήσουν το όριο των 3,5 δισ. ευρώ για τα έντοκα. Είναι επίσης δύσκολο να τροποποιήσουν το haircut στα ελληνικά collateral» πρόσθεσε.
Υπενθυμίζεται πως η ΕΚΤ έχει τοποθετήσει όριο 3,5 δισ. ευρώ στην ποσότητα των εντόκων που μπορούν να προσφέρουν ως ενέχυρα (collateral) για την λήψη έκτακτης χρηματοδότησης. Μια άρση του ορίου θα αντιμετώπιζε μια σειρά από εμπόδια, όπως νομικές ενστάσεις από την Bundesbank που υποστηρίζει ότι παραβιάζει τον κανονισμό ότι οι κυβερνήσεις δεν πρέπει να χρηματοδοτούν τις τράπεζες.
Επιπλέον, η άρση του ορίου θα ερχόταν σε σύγκρουση με τον εποπτικό βραχίονα της ΕΚΤ, ο οποίος πρόσφατα έστειλε επιστολή στις ελληνικές τράπεζες με οδηγία να μην αυξήσουν την έκθεση τους στην κυβέρνηση, ανέφερε καλά πληροφορημένη πηγή.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr