Με την συγκρότηση της πολιτικής ομάδας διαπραγμάτευσης, το Μαξίμου αποφάσισε να τραβήξει τον Γιάννη Βαρουφάκη στα μετόπισθεν, μετά το ανηλεές σφυροκόπημα που δέχτηκε στο Eurogroup, αλλά και τα συνεχόμενα δημοσιεύματα κατά του ΥΠΟΙΚ και ανέθεσε τον συντονισμό της, στον αναπληρωτή υπουργό Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων Ευκλείδη Τσακαλώτο.
Με αυτή την προσπάθεια δεν αλλάζει την ατζέντα, αλλά προσπαθεί να καταπραΰνει τις έντονες αντιδράσεις που δέχεται, βάζοντας μπροστάρη έναν άνθρωπο, που σύμφωνα με το Reuters, είναι πιο συμπαθής στους εταίρους της Ελλάδας, σε σχέση με τον Γιάννη Βαρουφάκη, λόγω των χαμηλών του τόνων.
Η αλλαγή καταγράφεται θετικά ήδη από τα διεθνή μέσα ενημέρωσης, ενώ και οι αγορές έδειξαν ότι ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, είναι πιο προσιτός σε αυτές, καθώς ελπίζουν σε αλλαγή του κλίματος και σε μια επιτάχυνση της διαδικασίας, η οποία θα επιφέρει θετικά αποτελέσματα στην διαπραγμάτευση και έστω μια ενδιάμεση συμφωνία στο Eurogroup, της 11ης Μαΐου .
Χαρακτηριστικό της ικανοποίησης των αγορών η άνοδος του Χρηματιστηρίου Αθηνών, κατά 4,37%, αλλά και των Ευρωπαϊκών Χρηματιστήριων, που αποτιμησαν θετικά την κίνηση της κυβέρνησης.
Παράλληλα και σε ένα άλλο επίπεδο, ο «ανασχηματισμός», πυροδότησε και πτώση στις αποδόσεις των διετών ομολόγων του ελληνικού δημοσίου κατά περίπου 250 μονάδες βάσης (2,5 ποσοστιαίες μονάδες).
Οι αποδόσεις μειώθηκαν στο 23,55%, που είναι χαμηλό επίπεδο δύο εβδομάδων, ενώ είχαν αυξηθεί νωρίτερα σήμερα στο 26,87%. Για τα 10ετή ομόλογα του ελληνικού δημοσίου, οι αποδόσεις μειώθηκαν 64 μονάδες βάσης στο 12,84%.
Ο Αλέξης Τσίπρας, φαίνεται ότι παίρνει επάνω του τη διαπραγμάτευση, και εκτός του «ανασχηματισμού», συνεχίζει και τις επαφές με Ευρωπαίους ηγέτες και αξιωματούχους, (Μέρκελ, Νταισελμπλουμ), σε μια προσπάθεια να απεμπλακεί η διαδικασία, από το τέλμα που έχει περιέλθει.
Στο πλαίσιο αυτό η πολιτική ομάδα διαπραγμάτευσης, έκανε την Δευτέρα, την πρώτη συνεδρίασή της, με θέμα την προετοιμασία νομοσχεδίου για την κωδικοποίηση των μεταρρυθμιστικών προτάσεων που περιέχει η "λίστα Βαρουφάκη" στο πλαίσιο της εξελισσόμενης διαπραγμάτευσης.
Τα άρθρα του νομοσχεδίου αφορούν: δημοσιονομικά ζητήματα, τη φορολογική διοίκηση, τις δημοπρασίες των τηλεοπτικών συχνοτήτων, τη φορολόγηση τηλεοπτικών διαφημίσεων, τη μεταρρύθμιση του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας, διοικητικές μεταρρυθμίσεις, κλπ».
Με το πολυνομοσχέδιο που θα καταθέσει η κυβέρνηση επιχειρεί να επιταχύνει τις διαπραγματεύσεις, καθώς όπως δήλωσε και ο αντιπρόεδρος, Γιάννης Δραγασάκης, μετά το τέλος της συνεδρίασης: «η συμφωνία πρέπει να ολοκληρωθεί τις πρώτες μέρες του Μαΐου ή και, γιατί όχι, στο τέλος Απριλίου. Αυτό είναι επιδίωξή μας».
Η κυβέρνηση θα προτείνει στους θεσμούς μία «βήμα προς βήμα συμφωνία» ως τον Μάιο με βάση τη λίστα Βαρουφάκη ή «όλα μαζί τον Ιούνιο», χωρίς να αλλάξει την γραμμή της, αλλά μόνο τη μορφή των συνομιλιών με τους δανειστές, προσθέτοντας τρεις νέες ομάδες διαπραγμάτευσης.
Από κοινού δηλώσεις Βαρουφάκη – Τσακαλώτου
Αμέσως μετά τη λήξη της συνεδρίασης, οι κύριοι Βαρουφάκης και Τσακαλώτος μίλησαν από κοινού στους δημοσιογράφους.
Ο κύριος Βαρουφάκης τόνισε ότι η κυβέρνηση, κινείται προς μία σταδιακή συμφωνία και δήλωσε αισιόδοξος, ότι εντός της εβδομάδος ή των αμέσως επόμενων ημερών θα υπάρξει σύγκλιση
Όπως είπε το πολυνομοσχέδιο θα είναι έτοιμο σε γενικές γραμμές την Τρίτη και αν ψηφιστεί, θα αποτελέσει τη βάση για μία ενδιάμεση συμφωνία.
Θα βασίζεται στις 18+8 προτάσεις που παρουσίασε η κυβέρνηση στους θεσμούς και δεν θα εμπεριέχει μερικά άλλα μέτρα όπως τον ΦΠΑ, το Τουριστικό Τέλος, τα «κόκκινα δάνεια» ή την «κακή τράπεζα».
«Θα τους δείξουμε ότι έχουμε έτοιμες προτάσεις. Αν δεν τις δεχτούν και θέλουν συνολική λύση, μπορούμε να συμφωνήσουμε να πάνε όλα σε μια συνολική πλήρη συμφωνία τον Ιούνιο», κατέληξε ο κ. Βαρουφάκης.
Ο κύριος Τσακαλώτος εξήγησε παράλληλα ότι στη φάση αυτή η κυβέρνηση δεν βάζει καν σε συζήτηση Εργασιακά και Ασφαλιστικό. «Η Πολιτική Ομάδα Διαπραγμάτευσης δεν βάζει θέματα που δεν θα περάσουν από την Κοινοβουλευτική Ομάδα, στα οποία θέλουμε πολιτική νομιμοποίηση».
Ως προς τις μεταξύ τους σχέσεις, οι δύο άνδρες τόνισαν ότι παραμένουν απολύτως φιλικές όπως και πριν, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν θα προσπαθούν διαρκώς να βελτιώσουν τον τρόπο δουλειάς τους. «Υπήρχε πάντα μία άτυπη ομάδα υπουργών, τώρα παίρνει επίσημο χαρακτήρα», τόνισαν.
Στη σύσκεψη, εκτός του Υπουργού Οικονομικών κ. Γιάννη Βαρουφάκη, πήραν μέρος ο Αντιπρόεδρος της κυβέρνησης κ. Γιάννης Δραγασάκης, ο Υπουργός Οικονομίας κ. Γιώργος Σταθάκης, ο Υπουργός Επικρατείας κ. Νίκος Παππάς, ο Αναπληρωτής Υπουργός Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων κ. Ευκλείδης Τσακαλώτος και ο Γενικός Γραμματέας της κυβέρνησης κ. Σπύρος Σαγιάς.
Αμέσως μετά ξεκίνησε η συνεδρίαση του Brussels Group, με τη νεοσύστατη ομάδα να μην χάνει δευτερόλεπτο χρόνου, καθώς η κλεψύδρα του χρόνου για την επίτευξη συμφωνίας και ανοίγματος της χρηματοδοτικής γραμμής, έχει αρχίσει να τελειώνει.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr