Το ιστορικό κτήριο της Πατησίων, απ΄ όπου καταγράφηκε η στιγμή που σφράγισε τον αντιδικτατορικό αγώνα με την εισβολή του τανκ στο Πολυτεχνείο τη 17η Νοέμβρη 1973 αναμένεται να αποτελέσει τη λοκομοτίβα που μαζί με το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο και την οδό Τοσίτσα που θα αλλάξουν την όψη της πόλης σε ένα από τα ωραιότερα αλλά υποβαθμισμένα σήμερα σημεία της.
Σκοπός της επίσκεψης που πραγματοποιήθηκε με τη συνοδεία της αν. Γενικής Γραμματέως του Υπ. Πολιτισμού κυρίας Μαρίας Ανδρεαδάκη Βλαζάκη ήταν να ενημερωθεί ο υπουργός από την προϊστάμενη αρχή, τη Διεύθυνσης Προστασίας και Αναστήλωσης Νεώτερων και Σύγχρονων Μνημείων, για την εξέλιξη του έργου.
Έργο του αρχιτέκτονα Σωτήρη Μαγιάση, το Acropole Palace οικοδομήθηκε τα έτη 1925-26. Θεωρείται αντιπροσωπευτικό δείγμα Αρχιτεκτονικής της Art Nouveaux στην Ελλάδα και χαρακτηρίστηκε ως έργο τέχνης από το ΥΠΠΟ. Πρόκειται για ένα από τα ελάχιστα εναπομείναντα κτίρια της εποχής του Μεσοπολέμου και χαρακτηρίζεται από σπάνια και ιδιαίτερα αρχιτεκτονικά και μορφολογικά στοιχεία, που το αναδεικνύουν ως εξαιρετικό δείγμα του ρυθμού Art Nouveau στον ευρύτερο ευρωπαϊκό χώρο.
Η αποκατάσταση του ιστορικού διατηρητέου κτιρίου, που συνδέθηκε με την έντονη κοσμική ζωή του Μεσοπολέμου, αλλά και με τη νεότερη ιστορία της πόλης των Αθηνών, έχει ήδη προχωρήσει. Στα μέσα Ιανουαρίου ξεκίνησαν και οι εργασίες αποκατάστασης των όψεων του κτιρίου επί των οδών Πατησίων και Αβέρωφ, ενώ το αμέσως επόμενο διάστημα ξεκινούν οι εργασίες αποκατάστασης του γύψινου τραβηχτού διακόσμου οι οποίες και προβλέπεται να ολοκληρωθούν μέχρι τα μέσα Ιουλίου.
Οι τελικές εργασίες χρωματισμού της όψης του κτιρίου προβλέπεται να ολοκληρωθούν στα τέλη Ιουλίου, οπότε και θα αποκαλυφθεί η πρόσοψη του κτιρίου, εφόσον θα είναι δυνατή η απομάκρυνση του ικριώματος από τις όψεις. Για λόγους ασφαλείας θα παραμείνει στο έργο η περίφραξης προστασίας μέχρι την τελική περαίωση του.
Ωστόσο, σύμφωνα με τον εργολάβο του έργου την εταιρία ΕΡΕΤΒΟ ΑΤΕ, απαιτείται ένα επιπλέον ποσό που μπορεί να ανέλθει στα 2 εκατομμύρια για να ολοκληρωθεί. Κύρια αιτία είναι το γεγονός ότι ο διαγωνισμός για την επανεκκίνηση του έργου το 2013 είχε γίνει γρήγορα με «οφθαλμοσκοπικό τρόπο», ώστε να μη χαθούν προθεσμίες. Αυτό δεν έδωσε τη δυνατότητα να αποτυπωθούν με ακρίβεια οι μεγάλες φθορές που υπέστη το κτήριο από καταληψίες καταπατητές. Μάλιστα η φωτιά που είχε προκληθεί εκεί πριν λίγα χρόνια αλλά και η αφαίρεση υλικού χαλκού από τους τοίχους (καλώδια) είχαν οδηγήσει ολική καταστροφή τους δύο τελευταίους ορόφους, πολλά πατώματα αλλά και κουφώματα. Αξίζει να σημειωθεί ότι για (χρόνια δεκαετία του 2000) το κτήριο αποτέλεσε σημείο που βρέθηκε στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος για θέματα διασπάθισης δημόσιου χρήματος.
Μετά την ολοκλήρωση της επίσκεψης ο αν. Υπουργός Πολιτισμού κ. Ν. Ξυδάκης έκανε την ακόλουθη δήλωση: «Η ολοκλήρωση του Acropole Palace αποτελεί προτεραιότητα του υπουργείου Πολιτισμού. Το Acropole Palace θα μετατραπεί σε σημαντικό κύτταρο πολιτισμού, ένα χώρο καλλιτεχνικής δημιουργίας και προσέλκυσης κυρίως νέων καλλιτεχνών, που θα στεγάζει και χώρους εκθέσεων, πωλητήριο του ΤΑΠΑ κ.α.» ανέφερε σε δήλωσή του ο αρμόδιος υπουργός Νίκος Ξυδάκης. Και συμπλήρωσε: «Το Acropole μαζί με το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, το Επιγραφικό Μουσείο, το κτίριο του Πολυτεχνείου και την ανάπλαση της οδού Τοσίτσα μπορούν να δημιουργήσουν μια νέα γειτονιά πολιτισμού στο κέντρο της πόλης και να λειτουργήσουν σαν ισχυρός πόλος ανάπτυξης για ολόκληρη τη περιοχή, η οποία εδώ και χρόνια υποβαθμίζεται και πλήττεται από την κρίση».
Γιώργος Αλεξάκης
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr