Η διαπραγμάτευση στο Παρίσι, συνεχίζεται με εντατικούς ρυθμούς, προκειμένου να επέλθει συμφωνία, μεταξύ των δυο πλευρών, ενώ ο Αλέξης Τσίπρας, εν μέσω αντιφατικών δημοσιευμάτων για ένα πιθανό Grexit, συναντάται την Πέμπτη με την Άνγκελα Μέρκελ, μετά από αίτημα της ίδιας όπως σημειώνουν κυβερνητικές πηγές.
Στη δεύτερη μέσα σε ένα μήνα συνάντηση των δύο ηγετών, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής για το μεταναστευτικό στις Βρυξέλλες, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές ο κ. Τσίπρας θα επαναλάβει στη Γερμανίδα καγκελάριο ότι χρειάζεται μια πολιτική απόφαση για τη σταδιακή εκταμίευση των εκκρεμών δόσεων.
Την ίδια ώρα, που η κυβέρνηση αναζητά την πολιτική απόφαση, για την εισροή χρημάτων στα ταμεία του κράτους, οι πληροφορίες από το Παρίσι επιμένουν πως ασφαλιστικό και εργασιακά παραμένουν τα μεγάλα αγκάθια στη διαπραγμάτευση.
Ωστόσο αρμοδίως σημειώνεται ότι η πρόοδος που έχει καταγραφεί τις τελευταίες ημέρες στο Παρίσι είναι σημαντική.
Από τις Βρυξέλλες μάλιστα η Ανίκα Μπράιτχαρτ, εκπρόσωπος του Επιτρόπου Οικονομίας, Πιερ Μοσκοβισί, σημείωσε ότι υπάρχει πρόοδος στις διαπραγματεύσεις μεταξύ των θεσμών και των ελληνικών αρχών, όμως πήρε αποστάσεις σχετικά με τη φήμη που κυκλοφορεί ότι το Brussels Group, αναμένεται να συντάξει έκθεση προόδου, για το επερχόμενο Euro Working Group, που θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη με τηλεδιάσκεψη.
Η κ. Μπράιτχαρτ πρόσθεσε ότι σε κάθε περίπτωση, το Eurogroup Working Group (EWG), αλλά και το Eurogroup στη Ρίγα θα αποτιμήσουν την πρόοδο που έχει επιτευχθεί στις συνομιλίες μεταξύ των θεσμών και των ελληνικών αρχών το τελευταίο διάστημα.
Σε ακριβώς αντίθετη πορεία κινούνται ωστόσο την ίδια ώρα, οι δηλώσεις ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ο οποίος εκτίμησε ότι οι διαπραγματεύσεις δεν έχουν φτάσει στο σημείο εκείνο, ώστε να υπάρξει συμφωνία.
«Δεν είμαστε καθόλου ικανοποιημένοι από την πορεία των έως τώρα συζητήσεων. Υπάρχει επιτακτική ανάγκη για μεγαλύτερη προσπάθεια από πλευράς Ελλάδας προκειμένου να καταλήξει σε συμφωνία για το κοινό συμφέρον» δήλωσε ο πρόεδρος της Κομισιόν από την Βιέννη.
Ο ρυθμός των διαπραγματεύσεων έχει αυξηθεί τις τελευταίες τέσσερις ή πέντε ημέρες αλλά δεν υπάρχει ακόμα η απαραίτητη ωριμότητα για την επίτευξη μίας συμφωνίας άμεσα, πρόσθεσε.
Από την πλευρά του, ο επικεφαλής του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, επεσήμανε την ανάγκη υπάρξει συμφωνία με την Ελλάδα, κάτι που όπως είπε, αναμένει να συμβεί τις επόμενες εβδομάδες.
Η Ελλάδα ξεμένει από χρήματα, επισήμανε, επαναλαμβάνοντας τις συστάσεις στην Αθήνα να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις και στις συμφωνίες της εάν θέλει να παραμείνει στην ευρωζώνη.
Πάντως έσπευσε να τονίσει και αυτός ότι το Grexit «δεν είναι επιλογή», καθώς θα δημιουργούσε επικίνδυνη αστάθεια σε Ελλάδα και Ευρώπη.
Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε μιλώντας στο πρακτορείο Bloomberg, τόνισε ότι για την διαπραγμάτευση υπάρχει μια καταληκτική ημερομηνία και αυτή είναι η 30η Ιουνίου.
«Έχουν χρόνο ως τότε» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Σόιμπλε και πρόσθεσε πως η λύση πρέπει να βρεθεί ως τις 30 Ιουνίου, αν η Ελλάδα θέλει να αξιοποιήσει τα χρήματα που της διατίθενται από αυτό το πρόγραμμα.
«Αν η Ελλάδα θέλει βοήθεια, εμείς θα της την παρέχουμε, όπως κάνουμε ώς τώρα, αλλά μόνο μέσα στο πλαίσιο όσων έχουν συμφωνηθεί. Γι' αυτό στο τέλος όλα εξαρτώνται από την Ελλάδα», συμπλήρωσε.
Σε ερώτηση εάν το Βερολίνο εξετάζει το ενδεχόμενο της ελληνικής χρεοκοπίας εντός ευρώ, σύμφωνα με δημοσιεύματα του γερμανικού Τύπου, ο κ. Σόιμπε απάντησε πως δεν έχουμε τέτοια θέματα. «Δεν υπάρχει κανένα λόγος για εικασίες. Η Ελλάδα θα παραμένει στο ευρώ ό,τι και να γίνει» πρόσθεσε.
Σύμφωνα τώρα με δημοσίευμα του Bloomberg που επικαλείται πηγή με γνώση των διαπραγματεύσεων οι συζητήσεις μεταξύ της Ελλάδας και των πιστωτών της σημειώνουν πρόοδο, που όμως δεν είναι ικανή ακόμα σε μια τελική συμφωνία στη συνεδρίαση του Eurogroup στην Ρίγα την Παρασκευή.
Η ίδια πηγή άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να συγκληθεί άλλη μία έκτακτη συνεδρίαση στο τέλος Απριλίου, αν σημειωθεί αρκετή πρόοδος.
Ταυτόχρονα ο ο Jason Furman, πρόεδρος του συμβουλίου οικονομικών συμβούλων του προέδρου Barack Obama, σε συνέντευξή του στην τηλεόραση του Bloomberg, τόνιζε ότι είναι προς το συμφέρον της Ελλάδας, των πιστωτών της και «όλου του κόσμου» να καταλήξουν σε συμφωνία οι δύο πλευρές και εκφράζοντας τις επιφυλάξεις της Ουάσιγκτον δήλωσε ότι οι Αμερικανοί αξιωματούχοι δεν έχουν πειστεί από τις ευρωπαϊκές διαβεβαιώσεις ότι θα είναι δυνατό να συγκρατηθούν οι επιπτώσεις από μια έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ.
«Δε νομίζω πως αυτό είναι ένα πείραμα που θέλουμε να κάνουμε. Εάν η Ελλάδα και οι θεσμοί δεν βρουν ένα δρόμο προς τα εμπρός, δεν θα είναι απλώς τρομερό για την Ελλάδα, θα πρόκειται στα αλήθεια για ένα ρίσκο που η παγκόσμια οικονομία δεν θα θέλει να αναλάβει», δήλωσε χαρακτηριστικά.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr