Πάντως η επόμενη εβδομάδα χαρακτηρίζεται ιδιαίτερα κρίσιμη.
Σύμφωνα με παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών, οι επαφές θα συνεχιστούν στη βελγική πρωτεύουσα έως και την παραμονή της 24ης Απριλίου, οπότε και θα συνεδριάσει στη Λετονία το άτυπο Eurogroup.
Οι ίδιοι παράγοντες ανέφεραν στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων ότι η ελληνική πλευρά θα παρουσιάσει στους εκπροσώπους των θεσμών πλήρεις και εξειδικευμένες προτάσεις και χρονοδιαγράμματα για το σύνολο των θεμάτων που έχουν τεθεί στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.
Ωστόσο σύμφωνα με όσα μεταφέρουν στο Reporter συνομιλητές των εκπροσώπων των θεσμών η ελληνική πλευρά καθυστερεί δημιουργώντας κλίμα ανησυχίας. Δε λείπουν μάλιστα και στελέχη επενδυτικών οίκων που τις τελευταίες μέρες βρίσκονται στην Αθήνα, που κάνουν λόγο για μεγάλου ρίσκου κινήσεις της Ελληνικής πλευράς αφήνοντας να εννοηθεί ότι σύντομα θα υπάρξει ένα «θερμό» επεισόδιο, όπως η επιβολή ελέγχου της ροής κεφαλαίων.
Κόκκινη γραμμή τα υφεσιακά μέτρα
Πάντως η ελληνική πλευρά εμφανίζεται αμετακίνητη και θεωρεί τις τοποθετήσεις αυτές ότι εντάσσονται στον επικοινωνιακό πόλεμο που σοβεί και έχει στόχο την ακύρωση των Ελληνικών προσπαθειών να αλλάξει μια για πάντα η δομή του προγράμματος.
Γι΄ αυτός τις διαπραγματεύσεις στο Παρίσι θα δοθεί ειδικό βάρος στα φορολογικά θέματα, με πρόσθετη εξειδίκευση. Κυβερνητικοί κύκλοι διαμηνύουν, πάντως, πως δεν θα γίνουν αποδεκτά υφεσιακά μέτρα, όπως περικοπές μισθών και συντάξεων, ομαδικές απολύσεις, κ.ά., τα οποία, όπως λένε, δεν βοηθούν στην ανάκαμψη της οικονομίας.
Η τοποθέτηση άλλωστε του Γιάνη Βαρουφάκη στο Brookings ήταν ξεκάθαρη. «Η Ελλάδα ποτέ στην πραγματικότητα δεν διασώθηκε καθώς μόλις το 9% των δανείων πήγε στο σπάταλο ελληνικό κράτος ενώ το υπόλοιπο χρησιμοποιήθηκε για να κρατηθούν όρθια τα ανεύθυνα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα κυρίως στη Βόρεια Ευρώπη» τόνισε και σημείωσε ότι το πρόγραμμα ήταν ένα μεγάλο λάθος.
«Τελικά, η Ιστορία θα δείξει ότι το πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων, που συνόδευε τα δάνεια, ήταν λάθος –ότι, εάν κάποιος ιεραρχούσε όλες τις περιπτώσεις κερδοσκοπίας και παρασιτικών πρακτικών ξεκινώντας από τα πιο σημαντικά και καταλήγοντας στα λιγότερο αποκρουστικά, επί πέντε χρόνια τώρα, οι μεταρρυθμίσεις που βασίζονταν στο Μνημόνιο στόχευαν στον πάτο της λίστας και όχι στην κορυφή. Πράγματι, τα κατεστημένα συμφέροντα στην κορυφή της λίστας ήταν ενεργοί υποστηρικτές, ακόμη και διαχειριστές, της … μεταρρυθμιστικής ατζέντας» ανέφερε και υπογράμμισε τη βούληση για λύση.
«Αυτή η κυβέρνηση με την αριστερή της προέλευση είναι αποφασισμένη να έρθει σε μια συμφωνία με τους παγκόσμιους και ευρωπαίους εταίρους μας, που θα καταφέρει να δημιουργήσει τις συνθήκες αυθεντικής ανάπτυξης, να ξεπεράσει τις μεγάλες επενδυτικές αποτυχίες των τελευταίων ετών, όχι μόνο για την Ελλάδα αλλά για όλους, με τρόπο που επιτρέπει σε όλους τους Ευρωπαίους να παραμείνουν στο φιλοευρωπαϊκό στρατόπεδο όπου, η δική μας τουλάχιστον κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, τοποθετεί τον εαυτό της αταλάντευτα» είπε στην ομιλά του στο Αμερικανικό Ινστιτούτο και περιέγραψε το μοντέλο λύσης που επιδιώκει η ελληνική κυβέρνηση.
Σπονδυλωτή λύση
«Αυτό, λοιπόν, που ζητάμε είναι μία πραγματικά λογική αρχή. Θέλουμε να συμφωνήσουμε με τους εταίρους μας σε τρεις, τέσσερις, πέντε μεγάλες μεταρρυθμίσεις που θα έπρεπε να εφαρμοστούν ακόμη και αύριο, πράγμα το οποίο μπορούμε να κάνουμε γιατί υπάρχει κοινό έδαφος μεταξύ μας, σε πολλές από αυτές. Θα συμβιβαστούμε. Είμαστε απολύτως έτοιμοι να έρθουμε σε ένα συμβιβασμό. Να εισαγάγουμε αυτές τις μεταρρυθμίσεις και στη συνέχεια να διαμορφώσουμε μαζί ένα δημοσιονομικό σχέδιο για τα επόμενα πέντε έως οκτώ χρόνια, όχι βέβαια αυτό που έχουμε τώρα. Γιατί, όταν απαιτείται 4,5% πρωτογενές πλεόνασμα για το ορατό μέλλον από μία οικονομία που δεν έχει καν ένα λειτουργικό πιστωτικό σύστημα, όλο αυτό είναι παράλογο. Και μόλις επιτύχουμε αυτή τη συμφωνία η πρόθεσή μας είναι να έχουμε επεξεργαστεί ένα νέο συμβόλαιο με τους εταίρους μας που θα δημιουργήσει μία βιώσιμη ελληνική οικονομία, ώστε να μη χρειάζεται πια να κάνουμε αυτές τις συζητήσεις».
Όμως η διαπραγμάτευση κεφάλαιο-κεφάλαιο μήπως υπάρξει συμφωνία και ανοίξει ο κρουνός της χρηματοδότησης δε φαίνεται να είναι επιλογή για τους εταίρους, που πατώντας στο έλλειψη ρευστότητα πιέζουν τώρα για «λύση πακέτο»!
Με βάση τα δεδομένα αυτά στο Eurogroup της 24ης Απριλίου δεν αναμένεται "συμφωνία" και το νέο χρονικό ορόσημο είναι η συνεδρίαση της 11ης Μαΐου με την κυβέρνηση να αναζητά τρόπους κάλυψης των αναγκών και παράλληλα να εκτιμά ότι μπορεί η χώρα να αντέξει έως και τον Ιούνιο.
Ανοικτό το θέμα των εκλογών
Ανοικτό, πάντως, το ενδεχόμενο εκλογών ή δημοψηφίσματος σε περίπτωση αδιεξόδου αφήνει, μετά τον υπουργό Επικρατείας Αλέκο Φλαμπουράρη (την εβδομάδα που πέρασε) και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης.
Σε αντίθεση με τον Γιάνη Βαρουφάκη που το διέψευσε στην ομιλία του στο Brookings σε συνέντευξή του στο Βήμα της Κυριακής δηλώνοντας πως «στο πίσω μέρος του μυαλού μας, αυτές είναι δυνατότητες αναζήτησης διεξόδου, εφόσον διαπιστωθεί αδιέξοδο».
Ο κ. Δραγασάκης επαναλαμβάνει πως η κυβέρνηση θέλει «βιώσιμη λύση εντός ευρώ», αλλά ξεκαθαρίζει πως «δεν θα υποχωρήσουμε από τις κόκκινες γραμμές».
«Η κοινωνία πρέπει να προχωρήσει από την πλευρά της σε διαδικασίες αυτοκαθορισμού και αυτογνωσίας. Το να σερνόμαστε από άλλους ως καλοί μαθητές ή να προεξοφλούμε ρήξεις είναι αδιέξοδο» σημειώνει.
«Εμείς δεν μπορούμε να γίνουμε κάτι άλλο από αυτό που είμαστε» προσθέτει, εκτιμώντας ότι «αν φτάσουμε στον Ιούνιο χωρίς συμφωνία, όλα τα ζητήματα θα τεθούν πολύ πιο σκληρά».
Το κλίμα στο Μαξίμου
Πάντως η αισιοδοξία που υπάρχει για λύση στο Μέγαρο Μαξίμου «προσκρούει» στην ανένδοτη στάση των δανειστών. Άλλωστε σε σύσκεψη της προηγούμενης εβδομάδας έχει γίνει σαφές ότι δεν υπάρχουν περιθώρια για έναν «έντιμο συμβιβασμό», καθώς η άλλη πλευρά επιμένει σε υφεσιακές λογικές.
Το ρίσκο που αναλαμβάνει η κυβέρνηση Τσίπρα είναι πολύ μεγάλο καθώς οι δανειστές καθώς το πόκερ με του δανειστές θα κρατήσει μέχρι τέλους. «Πραγματικά πιστεύουμε ότι η προσπάθειά μας δεν είναι μόνο για λογαριασμό των Ελλήνων αλλά προς το συμφέρον όλης της Ευρώπης» λέει ο υπουργός Οικονομικών.
Το θέμα είναι εάν θα υπάρξει κάποιος «από μηχανής θεός» για πολιτική λύση στο Ελληνικό Δράμα που κύριο θύμα έχει την πραγματική οικονομία.
Γιώργος Αλεξάκης
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr