Το ενδιαφέρον για την Αθήνα στρέφεται στην επταμερή συνάντηση που ζήτησε ο πρωθυπουργός και στην οποία θα μετέχουν, εκτός από τον ίδιο ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, η Άγκελα Μέρκελ, ο Φρανσουά Ολάντ, ο Μάριο Ντράγκι και Ντόναλντ Τουσκ, πρόεδρος του συμβουλίου αλλά και ο Πρόεδρος του Eurogroup Γέρουν Νταϊσελμπλουμ.
H συνάντηση αναμένεται να ξεκινήσει περίπου στις 22.30 το βράδυ.
Πολιτική λυση επιδιώκει ο Τσίπρας
Από την ελληνική πλευρά γίνονται προσπάθειες να υπάρξουν διαδοχικά ραντεβού Τσίπρα με Μέρκελ και Ολάντ, στις 7, πριν δηλαδή την επταμερή συνάντηση.
Ο κ. Τσίπρας κατά την επταμερή θα ζητήσει πολιτική λύση στη βάση της απόφασης που έλαβε το Εurogroup στις 20 Φεβρουαρίου, αλλά και θα θέσει και «κόκκινες γραμμές», που αφορούν τη λήψη νέων μέτρων λιτότητας.
«Η ΕΕ χρειάζεται πολιτικές πρωτοβουλίες που να σέβονται τη δημοκρατία και τις συνθήκες, για να προχωρήσουμε στην ανάπτυξη», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Πρωθυπουργός προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής.
Δεν θα υπάρξει απόφαση για την Ελλάδα
Οι Ευρωπαίοι πάντως όπως αποτυπώνεται από τις δηλώσεις των τελευταίων ημερών, θα ζητήσουν συγκεκριμένα μέτρα και δράσεις από την κυβέρνηση Τσίπρα, ενώ αναμένεται να θέσουν και θέματα που σχετίζονται με το πώς συμπεριφέρεται η Αθήνα στους Θεσμούς, καθώς θεωρούν ότι δεν υπάρχει αναγνώριση του ρόλου τους από τη νέα ελληνική κυβέρνηση.
Με τα δεδομένα που υπάρχουν μέχρι τώρα είναι μάλλον δύσκολο να υπάρξει σύγκλιση απόψεων.
Έτσι κι αλλιώς η Γερμανίδα καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ έσπευσε το πρωί να χαμηλώσει τον πήχη των προσδοκιών λέγοντας ότι δεν θα υπάρξει κάποια απόφαση για την Ελλάδα.Κατά την είσοδό της στη Σύνοδο η κ. Μέρκελ, χμήλωσε ακόμα πιο πολύ τις προσδοκίες, λέγοντας ότι δεν αναμένει κάποια λύση, ούτε και άρση του αδιεξόδου.» Οι αποφάσεις παίρνονται στο Eurogroup», τόνισε.
Το ίδιο έπραξε και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, που αν και όπως είπε κανείς δεν επιθυμεί το Grexit και όλοι θέλουν να αποφύγουν και το Grexident, παρόλα αυτά υποστήριξε ότι η συνάντηση δεν θα είναι αποφασιστικής σημασίας καθώς υπάρχουν πιο επίσημα πεδία για τη λήψη αποφάσεων, εννοώντας προφανώς το Eurogroup.
Σε παρόμοιους τόνος κινούνται και οι υπόλοιποι Ευρωπαίοι εταίροι, με τον Φινλανδό πρωθυπουργό Αλεξάντερ Στάμπ να δηλώνει πως: «Πρέπει να μείνουμε πιστοί στη συμφωνία του Eurogroup στις 20 Φεβρουαρίου, το ευρώ βασίζεται στην εμπιστοσύνη. Είναι ανάγκη να συνεχίσουν οι μεταρρυθμίσεις.»
Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Γάλλος πρόεδρος, Φρανσουά Ολάντ, ζήτησε από την Ελλάδα, να δείξει σεβασμό απέναντι στις δεσμεύσεις που έχει λάβει και ότι πρέπει να δείξουν ότι κάνουν προσπάθειες, προς αυτή την κατεύθυνση. «Η Γαλλία θα πράξει με τέτοιο τρόπο που να παραμείνει η Ελλάδα στην Ευρωζώνη», κατέληξε.
«Εμείς από την πλευρά μας έχουμε τείνει χείρα βοηθείας στην Ελλάδα, ωστόσο η ελληνική κυβέρνηση από την πλευρά της πρέπει να τηρήσει τις υποχρεώσεις της. Όταν αλλάζει μια κυβέρνηση δεν μπορεί να αναιρεί τις οικονομικές συμφωνίες που κατάφερε η προηγούμενη κυβέρνηση. Ελπίζω ότι ο Αλέξης Τσίπρας θα κάνει λογικούς συμβιβασμούς και θα απλώσει με τη σειρά του τη χείρα βοηθείας. Θέλω πολύ να βοηθήσω την Ελλάδα, αλλά θα πρέπει και η Ελλάδα να βοηθήσει τον εαυτό της», δήλωσε προσερχόμενος, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς.
Δυσφορία Ευρωπαίων ηγετών για τη συνάντηση
Παρ' όλα αυτά, ο περιορισμός της συζήτησης για την Ελλάδα σε επίπεδο κορυφαίων Ευρωπαίων αξιωματούχων και δύο ηγετών, της Γερμανίδας Καγκελαρίου Ανγκελα Μέρκελ και του Γάλλου Προέδρου Φρανσουά Ολάντ, έχει προκαλέσει δυσφορία σε ηγέτες άλλων χωρών της Ευρωζώνης για την αποκλεισμό τους από τη συνάντηση.
Σύμφωνα με κοινοτικές πηγές, οι μεγαλύτερες ενστάσεις προέρχονται από το Βέλγιο, το οποίο έχει εκφράσει και επισήμως τη διαμαρτυρία του, στον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ.
Μάλιστα ο Βέλγος πρωθυπουργός, Σαρλ Μισέλ , προσερχόμενος στη Σύνοδο εξέφρασε την έντονη διαφωνία του για τη σύσκεψη.
«Δεν εγκρίνω αυτή τη μέθοδο και θα το κάνω ξεκάθαρο σε λίγα λεπτά (σ.σ. κατά τη διάρκεια της Συνόδου)», δήλωσε ο κ. Μισέλ.
Μιλώντας στους δημοσιογράφους ο Βέλγος πρωθυπουργός είπε ότι η Γαλλία και η Γερμανία δεν έχουν καμία εντολή να διαπραγματεύονται εκ μέρους της υπόλοιπης Ευρωπαϊκής Ένωσης όταν χώρες σαν την δική του έχουν δανείσει 7 δισ. ευρώ στην Ελληνική κυβέρνηση στο πλαίσιο του πακέτου διάσωσης.
Δυσφορία έχουν εκφράσει και οι Ιταλοί, ωστόσο δεν την έχουν καταθέσει μέχρι τώρα επισήμως.
Το βασικό επιχείρημά τους είναι ότι ο περιορισμός της συζήτησης σε στενό κύκλο δίνει στη συνάντηση τη μορφή ενός διευθυντηρίου που αποφασίζει για το σύνολο της Ευρωζώνης, κάτι που στην πράξη καταργεί την ισονομία και την ίδια μεταχείριση μεταξύ των κρατών μελών.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr