Η ενεργοποίηση της «ρύθμιση εξπρές», είναι ανεξάρτητη από τη ρύθμιση των 100 δόσεων και προσβλέπει σε άμεση ενίσχυση των εσόδων του.
Η διαδικασία θα γίνει ηλεκτρονικά μέσω Taxisnet με τη χρήση του μοναδικού κωδικού πληρωμής που ακολουθεί κάθε οφειλή από την καταχώρισή της.
Με την ίδια τροπολογία, περνά στην κυριότητα του δημοσίου το ποσό 555,6 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.
Αξιοποίηση των κεφαλαίων των δημοσίων οργανισμών
Τέλος, με την τροπολογία επιδιώκεται η περαιτέρω αξιοποίηση των κεφαλαίων των δημοσίων οργανισμών (Ν.Π.Δ.Δ. και Ασφαλιστικών Φορέων) που τηρούνται σε λογαριασμούς ταμειακής διαχείρισης της ΤτΕ.
Έτσι, τα κεφάλαια των δημοσίων οργανισμών που τηρούνται σε λογαριασμούς ταμειακής διαχείρισης της ΤτΕ θα τοποθετούνται στο σύνολό τους σε συμβάσεις πώλησης ή αγοράς τίτλων του Ελληνικού Δημοσίου με προσύμφωνο επαναγοράς (repos και reverse repos).
Σύμφωνα με την αιτιολογική έκθεση, «ο περιορισμός των επενδυτικών επιλογών της ΤτΕ διασφαλίζει ότι τα κεφάλαια των δημοσίων οργανισμών θα επενδύονται αποκλειστικά σε άμεσα ρευστοποιήσιμα περιουσιακά στοιχεία. Με αυτόν τον τρόπο θα παραμένει κατά το δυνατό εφικτή η έγκαιρη ικανοποίηση των τρεχουσών αναγκών των δημοσίων οργανισμών στην οποία ούτως ή άλλως αποσκοπούν τα κεφάλαια που τηρούνται σε λογαριασμούς ταμειακής διαχείρισης. Σε περίπτωση κεφαλαιακών ζημιών από την για οποιονδήποτε λόγο μη προσήκουσα εκπλήρωση των υποχρεώσεων του Ελληνικού Δημοσίου ως αντισυμβαλλομένου, το Ν.Π.Δ.Δ. ή ο ασφαλιστικός φορέας που υπέστη τη ζημία έχει απευθείας αξίωση αποζημίωσης κατά του Ελληνικού Δημοσίου».
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr