Στην Αθήνα οι εμπειρογνώμονες της ομάδας των Βρυξελλών
Οι εμπειρογνώμονες των θεσμών έφτασαν την Πέμπτη στην Αθήνα, για να ξεκινήσουν τις επαφές με τους Έλληνες υπηρεσιακούς παράγοντες με στόχο την συλλογή στοιχείων, τα οποία θα προωθήσουν στην «ομάδα των Βρυξελλών», για να σχηματίσει άποψη, για την κατάσταση της ελληνικής Οικονομίας.
Ο εκπρόσωπος της Κομισιόν, Μαργαρίτης Σχοινάς, τόνισε ότι οι τεχνικές συζητήσεις θα συνεχιστούν, στην Αθήνα τις επόμενες ημέρες και επανέλαβε την έκκληση, να γίνουν σε ήρεμη ατμόσφαιρα, μακριά από τη δημοσιογραφική και την πολιτική έκθεση.
Για τον λόγο αυτόν ο κ. Σχοινάς εξήγησε ότι δεν θα δώσει λεπτομέρειες για την έκβαση των συζητήσεων και αρκέστηκε να πει ότι οι εμπειρογνώμονες θα εξειδικεύσουν τον κατάλογο των μεταρρυθμίσεων που έλαβαν από τις ελληνικές Αρχές και θα συνεχίσουν τις συζητήσεις με στόχο την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, όπως προβλέπει η συμφωνία του Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου.
ΔΝΤ: Πέτροβα επικεφαλής στην Αθήνα και Γκογιάλ στις Βρυξέλλες
Το ΔΝΤ από την άλλη πλευρά, προχώρησε σε διαχωρισμό των θέσεων των επικεφαλής σε Αθήνα και Βρυξέλλες, με τον εκπρόσωπο του Ταμείου Τζέρι Ράις, να δηλώνει ότι στις τεχνικές συζητήσεις των θεσμών με τις ελληνικές αρχές, που θα πραγματοποιηθούν στην Ελλάδα, επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου θα είναι η Ίβα Πέτροβα, ενώ ο Ρίσι Γκογιάλ, θα παραμείνει επικεφαλής του ελληνικού προγράμματος από μέρος του Ταμείου στις συζητήσεις στην βελγική πρωτεύουσα.
Ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ ξεκαθάρισε ότι οι τεχνικές συζητήσεις στις Βρυξέλλες ολοκληρώθηκαν και θα επανεκκινήσουν όταν ολοκληρωθεί η τεχνική εργασία στην Αθήνα.
Στο Παρίσι για το πακέτο των μεταρρυθμίσεων
Σε μια προσπάθεια να επισπευτούν οι διαπραγματεύσεις, ο Πρωθυπουργός υπέγραψε στο Παρίσι, συμφωνία με τον ΟΟΣΑ, για παροχή τεχνικής βοήθειας από την πλευρά του οργανισμού, για την δημιουργία ενός ολοκληρωμένου πακέτου μεταρρυθμίσεων που θα οδηγήσει σε συμφωνία με τους δανειστές μέχρι τον Απρίλιο, ώστε να ανοίξουν οι πηγές της ρευστότητας.
Ο κ. Τσίπρας διαμήνυσε από την Πόλη του Φωτός, ότι η νέα ελληνική κυβέρνηση θα προχωρήσει με μια διττή μεταρρυθμιστική στρατηγική, με μια απαραίτητη πρώτη δέσμη, sine qua non μεταρρυθμίσεων, να τίθεται σε άμεση εφαρμογή μέχρι τον Απρίλιο.
Όσον αφορά τις άμεσες προτεραιότητες της μεταρρυθμιστικής προσπάθειας, ο Πρωθυπουργός ανέφερε ότι είναι η αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης και η απελπιστική ανάγκη να αντιμετωπιστεί το χρόνιο πρόβλημα στην Ελλάδα σε σχέση με τη φοροδιαφυγή και τη διαφθορά.
Στο πλαίσιο της πάταξης της φοροδιαφυγής και τη διαφθοράς ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι η ελληνική κυβέρνηση θα στοχεύσει:
- στην πάταξη του λαθρεμπορίου καυσίμων και καπνού,
- θα κάνει πιο αυστηρή τη νομοθεσία σχετικά με τη χρηματοδότηση των πολιτικών κομμάτων
- θα ενισχύσει την ανεξαρτησία της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων, ενώ θα εξασφαλίσουμε την πλήρη λογοδοσία και διαφάνεια των λειτουργιών της και τέλος
- θα διευρύνει τον ορισμό της φορολογικής απάτης και της φοροδιαφυγής, ενώ θα καταργήσει τη φορολογική ασυλία
Όσον αφορά τη μεταρρύθμιση του δημόσιου τομέα ο Πρωθυπουργός δεσμεύτηκε ότι:
- θα προωθήσει μηχανισμούς για καλύτερους διορισμούς, αξιολογήσεις και καθιέρωση δίκαιων διαδικασιών για τη μεγιστοποίηση της κινητικότητας ανθρώπινων και άλλων πόρων στο πλαίσιο του δημόσιου τομέα.
- θα συνεχίσει την προσπάθεια για τη δραστική βελτίωση της αποτελεσματικότητας των κεντρικών και τοπικών κυβερνητικών υπηρεσιών στοχεύοντας τις δημοσιονομικές διαδικασίες, την αναδιάρθρωση της διαχείρισης, και την ανακατανομή των πόρων που δεν έχουν χρησιμοποιηθεί σωστά.
- Θα προχωρήσει σε μια πιο οικονομική ατζέντα, επιδιώκοντας να προσελκύσει επενδύσεις σε βασικούς τομείς και να αξιοποιήσει τα περιουσιακά στοιχεία του κράτους πιο αποτελεσματικά, εξετάζοντας κάθε περίπτωση χωριστά και σεβόμενοι το δημόσιο συμφέρον.
Τέσσερις μεταρρυθμίσεις
Ο πρωθυπουργός ανέφερε τέσσερις τομείς για μεταρρυθμίσεις:
- Πράσινη Ανάπτυξη
Σύμφωνα με τις προτεραιότητες που εξήγγειλε η νέα Επίτροπος της ΕΕ για το περιβάλλον, θα θέλαμε να γίνει η Ελλάδα ένας ηγέτης στις στρατηγικές του πράσινου μετασχηματισμού.Μερικές από τις μείζονες αλλαγές θα πραγματοποιηθούν μέσω της εισαγωγής των κατανεμημένων συστημάτων (στον τομέα της ενέργειας ή των αποβλήτων, για παράδειγμα), αλλά αυτό μπορεί να επεκταθεί και σε άλλους τομείς όπως οι κατασκευές και ο βιομηχανικός σχεδιασμός.
- Κοινωνική Οικονομία
Η κοινωνική Οικονομία έχει αναπτυχθεί κατά τη διάρκεια της κρίσης και έχει πολύ μεγαλύτερες δυνατότητες στα χρόνια που έρχονται. Πρέπει να προωθήσουμε ένα θεσμικό πλαίσιο, το οποίο θα εντοπίζει τα σημεία συμφόρησης για την μελλοντική ανάπτυξή του, θα παρέχει υποστήριξη στους οργανισμούς που μπορούν να ξεπεράσουν μεταρρυθμίσεις αυτά τα σημεία συμφόρησης, ενώ θα ενθαρρύνει τις συνέργειες με άλλους τομείς της οικονομίας.
- Νέα Δικτυακά Συστήματα
Η πληροφορική έχει πλέον δημιουργήσει νέες ευκαιρίες για δικτυακά συστήματα και κινείται προς μια παραγωγή με βάση τα κοινά στοιχεία. Η εφαρμογή της, όπως προκύπτει από την ευρωπαϊκή εμπειρία, είναι ευρεία: από την κοινωνική φροντίδα μέχρι τον τραπεζικό τομέα, και από τα τρόφιμα μέχρι την εκπαίδευση. Μια τέτοια προσέγγιση είναι ιδιαίτερα σημαντική στην Ελλάδα, όχι μόνο λόγω της αδυναμίας των υφιστάμενων θεσμών, αλλά και λόγω του μεγάλου αριθμού ειδικευμένων ατόμων που τώρα είτε είναι άνεργοι είτε στο εξωτερικό, καθώς και λόγω των πολλών απομακρυσμένων νησιωτικών ή ορεινών περιοχών.
- Επιχειρηματικά οικοσυστήματα (clusters)
Η δημιουργία των οικοσυστημάτων παραγωγής μπορεί να προσφέρει σημαντικά κίνητρα για να παραμείνουν επιχειρήσεις στην Ελλάδα, αντί να φύγουν στο εξωτερικό. Ένα οικοσύστημα μπορεί να περιλαμβάνει συνένωση υποδομών, εξειδικευμένου εργατικού δυναμικού, σύμπραξης με δημόσια πανεπιστήμια και ερευνητικά κέντρα με τρόπο που να μεγιστοποιεί τα οφέλη της επένδυσης στη συνεργασία.
Τσίπρας: Η Ελλάδα θα ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της - Πρέπει να αναδιαρθρωθεί το χρέος
Ο κ. Τσίπρας εμφανίστηκε καθησυχαστικός έναντι του ενδεχομένου να μην υπάρξει εκταμίευση της δόσης, λέγοντας ότι ακόμη και έτσι «είναι βέβαιο ότι η Ελλάδα ότι θα ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της». Πρόσθεσε δε ότι «αν δεν υπάρξει (σ.σ. εκταμίευση) όμως θα έχουμε κάποιον που θα είναι συνεπής στις υποχρεώσεις και κάποιον που δεν είναι και αυτό θα δημιουργήσει σκεπτικισμό».
Ο πρωθυπουργός επανέφερε και το θέμα του χρέους, λέγοντας ότι «είναι απολύτως ζωτικής σημασίας για την Ελλάδα να αναδιαρθρωθεί» και προσθέτοντας ότι «ο φαύλος κύκλος της παγίδας του χρέους και η μόνιμη εξάρτηση δεν αποτελούν μια μέθοδο που εξασφαλίζει μια συνολικά υγιή ευρωζώνη. Πρέπει να αντικαταστήσουμε την πολιτική μυωπία με έμπνευση και τόλμη».
Βέβαιος ότι θα υπάρξει συμφωνία ο Βαρουφάκης
Για την επίτευξη συμφωνίας με τους πιστωτές της Ελλάδας, ώστε η χώρα να μπορέσει να αντεπεξέλθει στις αυξημένες οικονομικές της υποχρεώσεις την άνοιξη, διαβεβαίωσε και ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Βαρουφάκης σε συνέντευξη που παραχώρησε στο γαλλικό τηλεοπτικό δίκτυο France 24.
Παράλληλα εμφανίστηκε αισιόδοξος, ότι παρά το επιβαρημένο πρόγραμμα πληρωμών της Ελλάδας τον Μάρτιο και τον Απρίλιο, τελικά θα βρεθεί μια λύση που να διασφαλίζει έστω και μια μειωμένη ρευστότητα που δεν θα επιτρέψει να εκτροχιαστεί η τρέχουσα διαδικασία.
Την Παρασκευή το πρωί ο πρωθυπουργός θα συνεχίσει τις διεθνείς του επαφές, αυτή τη φορά στις Βρυξέλλες, όπου θα συναντηθεί με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Μάρτιν Σουλτς και με τον επικεφαλής της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr