Σύμφωνα με την ηγεσία του υπουργείου Οικονομίας, η ρύθμιση θα έχει διάρκεια έως το τέλος του χρόνου και θα αφορά κοινωνικά στρώματα που έχουν αδυναμία αποπληρωμής. Πιο συγκεκριμένα όσοι χρωστούν θα περάσουν από κόσκινο... Ωστόσο σε σχέση με την προηγούμενη νομοθεσία του πρώην υπουργού Κωστή Χατζηδάκη θα ισχύσουν κατά πάσα πιθανότητα διευρυμένα κριτήρια.
Πιο συγκεκριμένα η προστασία θα αφορά πρώτη κατοικία με αντικειμενική στα επίπεδα των 300.000 ευρώ, ενώ σε ό,τι αφορά στην συνολική ακίνητη περιουσία του δανειολήπτη, εισόδημα και καταθέσεις το όριο εκτιμάται ότι θα είναι στις 500 και 50 χιλιάδες αντίστοιχα.
Επίσης όποιος δανειολήπτης ενταχθεί στη συγκεκριμένη διάταξη θα πρέπει να καταβάλει από 0-20% του εισοδήματός του για να προστατέψει την κύρια κατοικία του από πλειστηριασμό, 0% όσοι έχουν μηδενικό ετήσιο εισόδημα, 10% όσοι έχουν εισόδημα μέχρι 25.000 και 20% για εισόδημα από 25.000 και πάνω. Ωστόσο όλα αυτά θα τεθούν υπόψιν των θεσμών μια και το όλο εγχείρημα θα αποτελέσει αντικείμενο διαπραγμάτευσης. Η περίπτωση αυτή εκτιμάται ότι αφορά γύρω στους 40.000 δανειολήπτες που έχουν λάβει ήδη επιστολή πλειστηριασμού ή έχει ανακοινωθεί ημερομηνία πλειστηριασμού.
Σε ότι αφορά 100.000 δανειολήπτες που βρίσκονται στο όριο ή κάτω από το όριο της φτώχειας και κόκκινα δάνεια ύψους 3 δις ευρώ ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης σε συνομιλία του με δημοσιογράφους, σημείωσε ότι θα συσταθεί Ενδιάμεσος Φορέας Διαχείρισης στον οποίο θα μεταφερθούν αυτά τα δάνεια από τις τράπεζες. Ο φορέας αυτός σύμφωνα με τον υπουργό, (ο οποίος εκτίμησε ότι η ΕΚΤ μπορεί να αποδεχτεί το σχέδιο αυτό) θα χρηματοδοτηθεί με 3 δισεκ από το ΤΧΣ ώστε να αγοραστούν από τιε τράπεζες στο 50% της αξίας τους. Στη συνέχεια ο δανειολήπτης σε εξατομικευμένη βάση θα πληρώσει στο φορέα μέρος της οφειλής ενώ ένα άλλο μέρος θα καλυφθεί από το δημόσιο.
Σχετικά με τα επιχειρηματικά δάνεια η ρύθμιση αναμένεται να γίνει σε δύο φάσεις. Η μία θα αφορά στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις που θα ακολουθηθεί ένα ανάλογο μοντέλο με τα στεγαστικά και η δεύτερη στα μεγάλα επιχειρηματικά δάνεια. Για τις ΜμΕ αναμένεται να ακολουθηθεί μια διαδικασία περισσότερο δεσμευτική απ΄ ότι ισχύει σήμερα με τον Κώδικα της ΤτΕ, ενώ αναμένεται να διατηρηθούν οι μνείες του σχεδίου Δένδια για συνολική διευθέτηση των οφειλών σε εφορία και ασφαλιστικά ταμεία.
Στόχος του υπουργείου, όπως είπε ο κ. Σταθάκης είναι να βρεθεί η χρυσή τομή, σε ότι αφορά στα μεγάλα επιχειρηματικά δάνεια, ώστε και οι τράπεζες να μην χάσουν από την αναδιάρθρωση των επιχειρήσεων και οι επιχειρήσεις να μπορέσουν να αποπληρώσουν τα δάνειά τους. Κι αυτό γιατί χρειάζεται αλλαγή του πτωχευτικού νόμου, όμως η πρόταση των τραπεζών - εάν εφαρμοζόταν αυτή - θα οδηγούσε τις μισές επιχειρήσεις στον έλεγχό τους.
Γιώργος Αλεξάκης
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr