O πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας μετά τη συνάντηση που είχε με τον επικεφαλής του ΟΟΣΑ, ανακοίνωσε τη δημιουργία κοινής μόνιμης επιτροπής συνεργασίας με τον ΟΟΣΑ για την κατάρτιση ενός Συμφώνου για την Ανάπτυξη, με στόχο την απασχόληση και την κοινωνική συνοχή.
Μάλιστα ο κ. Τσίπρας έθεσε στον επικεφαλής του ΟΟΣΑ το νέο πλαίσιο συνεργασία, ζητώντας μεταρρυθμίσεις, «με κοινωνικό πρόσωπο», με στόχο την πάταξη της φοροδιαφυγής και της διαφθοράς, κάτι που -όπως είπε- εκτός από πράξη κοινωνικής δικαιοσύνης είναι και πράξη αλληλεγγύης προς τους Ευρωπαίους φορολογούμενους.
O κ. Τσίπρας διευκρίνισε επίσης ότι η συνεργασία με τον ΟΟΣΑ θα γίνει «όχι με βάση το προηγούμενο της λεγόμενης "εργαλειοθήκης"», αλλά με βάση την εντολή που έδωσε στην κυβέρνηση ο λαός και το πρόγραμμα που παρουσιάστηκε κατά την τριήμερη συζήτηση των προγραμματικών δηλώσεων.
Στο ίδιο κλίμα ήταν και οι δηλώσεις του πρόεδρου του ΟΟΣΑ, ο οποίος από τη μεριά του τόνισε ήρθε να βοηθήσει και όχι για να υποδείξει.
"Η ελληνική κρίση παρήγαγε χαμηλή ανάπτυξη, υψηλή ανεργία, αυξανόμενη ανισότητα και επιδείνωση της εμπιστοσύνης. Μπορείτε να βασίζεστε στον ΟΟΣΑ για να υποστηρίξει τις μεταρρυθμίσεις", τόνισε ο κ. Gurria, σημειώνοντας πάντως ότι κάποιες από τις μεταρρυθμίσεις δεν μπορούν να γίνουν από την μία μέρα στην άλλη.
Η νέα συμφωνία , αλλά και το σχέδιο μεταρρυθμίσεων που θέλει να προωθήσει η νέα ελληνική κυβέρνηση «κλείδωσαν», στο γεύμα του κ. Γκουρία με τον Γιώργο Σταθάκη.
Σύμφωνα με τον κ. Σταθάκη η συνεργασία θα έχει αναπτυξιακή διάσταση, θα είναι ολιγόμηνη με βασικό άξονα την αναβάθμιση της Επιτροπής Ανταγωνισμού, την προστασία του καταναλωτή, την αναβάθμιση του Παρατηρητηρίου Τιμών, τις συνδυασμένες μεταφορές, τα logistics, τις υποδομές τις δημόσιες προμήθειες και την απλοποίηση των αδειοδοτήσεων, και θα έχει ως στόχο τη βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος.
Σύμφωνα με πληροφορίες του Reporter, η κυβέρνηση προσβλέπει, σε μια ενεργή παρέμβαση του ΟΟΣΑ, στη διαμόρφωση της νέας συμφωνίας που επεξεργάζεται με τους εταίρους, καθώς εκτιμά ότι μπορεί να δώσει τον αναγκαίο αναπτυξιακό προσανατολισμό, αλλά και τα διαπιστευτήρια ότι προωθεί την υλοποίηση μεγάλων διαρθρωτικών αλλαγών.
Ο ΟΟΣΑ, από την πλευρά του, βλέπει την Ελλάδα, ως μια ευκαιρία να ισχυροποιήσει την παρουσία του στη νέα οικονομία πραγματικότητα , άλλα καi να αναθεωρήσει τη θέση του στην διεθνή οικονομία.
Συνομιλητής της κυβέρνησης τόνισε ότι ο ΟΟΣΑ θεωρεί την Ελλάδα, Raison d'être για τον οργανισμό.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr