Στο πλαίσιο αυτό η νέα αναπληρώτρια υπουργός Εργασίας, Ράνια Αντωνοπούλου, αρμόδια για την καταπολέμηση της ανεργίας, προανήγγειλε πρόγραμμα με σκοπό την κάλυψη 550.000 θέσεων κοινωφελούς εργασίας για ένα χρόνο, ενώ δεσμεύθηκε για τη δημιουργία 300.000 νέων θέσεων εργασίας σταδιακά και σε βάθος δύο ετών.
Μέσα στην επόμενη εβδομάδα μάλιστα θα οριστικοποιηθούν, σύμφωνα με τις πληροφορίες, οι διαδικασίες προκήρυξης του προγράμματος για την κοινωφελή εργασία, καθώς η νέα ηγεσία του υπουργείου Εργασίας επιδιώκει την όσο το δυνατόν γρηγορότερη επανεξέταση του συνόλου των προγραμμάτων που είχε σχεδιάσει η απελθούσα.
Προβληματισμό βέβαια προκαλεί το γεγονός πως για την επέκταση της διάρκειας στην απασχόληση, όσον αφορά το πρόγραμμα κοινωφελούς εργασίας, δεν είναι πια εύκολο να εξασφαλιστούν άμεσα κονδύλια, εκτός εάν επιλεγεί η λύση περιορισμού των δικαιούχων. Κι όλα αυτά την ώρα που οι άνεργοι οι οποίοι με μεγάλη αγωνία αναμένουν την προκήρυξη του προγράμματος είναι χιλιάδες. Η ΚΕΔΕ, παρενέβη για το θέμα, μέσα από επιστολή στον υπουργό Εργασίας, Πάνο Σκουρλέτη, επισημαίνοντας ότι στο παρελθόν, η κοινωφελής εργασία λειτούργησε ως ανάχωμα στην ανεργία, ενώ κάλυψε και σημαντικές ανάγκες σε δήμους της χώρας.
Η κυρία Αντωνοπούλου, δηλώνει πως «πρώτος στόχος είναι να δώσουμε δουλειά στους μακροχρόνια ανέργους που αποτελούν το 70% του συνόλου και η πλειοψηφία των οποίων βρίσκεται εκτός αγοράς εργασίας για σχεδόν τέσσερα χρόνια», ενώ σε ό,τι αφορά τα προγράμματα κοινωφελούς εργασίας η υφυπουργός επισημαίνει ότι στόχος είναι να επεκταθούν αρχικά από τους πέντε μήνες που είναι σήμερα στους εννέα έως έντεκα μήνες. Η αμοιβή από τα 500 ευρώ που είναι σήμερα θα αυξηθεί ακολουθώντας την αύξηση του κατώτατου μισθού, όπως αυτός θα διαμορφωθεί μετά τη συμφωνία των κοινωνικών εταίρων.
Το σχέδιο διάσωσης και οι άξονες
Η αρμόδια πολιτικός για την καταπολέμηση της ανεργίας εξηγεί πως οι αμοιβές επιδοτούμενης εργασίας δεν θα είναι τέτοιες που να λειτουργούν ανταγωνιστικά προς την αγορά εργασίας, ενώ συμπληρώνει πως μπορεί να εξευρεθούν πόροι από την αναδιανομή των 3 δισ. ευρώ που προορίζονται για την κοινωφελή εργασία και από τα οποία το 60% αφορά τις αμοιβές και το 40% αναλώσιμα. Ως πρώτο βήμα για την ανακούφιση των ανέργων θα εφαρμοστεί ένα βραχυπρόθεσμο πρόγραμμα τους επόμενους 3-4 μήνες, το οποίο θα αποτελεί ένα συνδυασμό του μοντέλου απασχόλησης που έχει εξαγγείλει ο ΣΥΡΙΖΑ και του προγράμματος κοινωφελούς εργασίας το οποίο ακυρώθηκε στο παραπέντε των εκλογών με αποτέλεσμα να μείνουν στον «αέρα» 52.000 άνεργοι.
Πιο συγκεκριμένα, η κυρία Αντωνοπούλου, όσον αφορά τους άξονες της πολιτικής της νέας κυβέρνησης εστιάζει στα εξής:
- Σύνδεση των προγραμμάτων κατάρτισης και απασχόλησης με το νέο αναπτυξιακό μοντέλο που θα εφαρμοστεί και με τις ανάγκες της αγοράς.
- Συμμετοχή των φορέων ( π.χ τοπική αυτοδιοίκηση) οι οποίοι θα επιδείξουν τις ανάγκες για νέες θέσεις εργασίας.
- Άντληση νέων πόρων που θα χρηματοδοτήσουν τα προγράμματα. Οι πηγές χρηματοδότησης θα εξαρτηθούν από το αποτέλεσμα της διαπραγμάτευσης με τους δανειστές.
Η ανεργία σε νούμερα
Στο μεταξύ, αν μελετήσει κανείς τα ποσοστά της ανεργίας από το 2008 και μετά για το κάθε έτος, δεν μπορεί να αφήσει ασχολίαστη την αυξητική τους τάση. Μείωση παρατηρείται μόνο το τελευταίο διάστημα κι αυτή οριακή σε σχέση με τη θηριώδη έκταση του προβλήματος. Στη χώρα μας τον Οκτώβριο η ανεργία διαμορφώθηκε στο 25,8% από 26% το Σεπτέμβριο, παραμένοντας η υψηλότερη στην ΕΕ με δεύτερη την Ισπανία (23,7% με στοιχεία Δεκεμβρίου). Οι μισοί νέοι της Ελλάδας, δηλαδή το 51,6% στις ηλικίες 25-34 ζουν μαζί με τους γονείς τους.
Με βάση τα εποχικά διορθωμένα στοιχεία το σύνολο των απασχολουμένων κατά τον Οκτώβριο του 2014 εκτιμάται ότι ανήλθε σε 3.585.234άτοµα. Οι άνεργοι ανήλθαν σε 1.245.340 άτομα, ενώ ο οικονομικά µη ενεργός πληθυσμός ανήλθε σε 3.288.819 άτομα . Τα μεγαλύτερα ποσοστά ανεργίας εμφανίζονται στις ηλικιακές ομάδες 15-24 ετών και 25- 34 ετών με 50,6% και 34,5% αντίστοιχα. Περίπου ένας στους δύο νέους έως 25 ετών και ένας στους τρεις έως 34 ετών είναι άνεργοι. Σε σχέση με την χωρική κατανομή τα μεγαλύτερα ποσοστά εμφανίζονται στην περιφέρεια Αττικής (27,3%) και Μακεδονίας-Θράκης (27,8%)
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr