Η συμφωνία που έκλεισε μεταξύ των τραπεζών και του ELA για χρηματοδότηση 1,5 δις. ευρώ κάθε εβδομάδα δεν θα είναι για πάντα, ανησυχούν οι τραπεζίτες. Και μπορεί οι Ελληνικές τράπεζες να δανείστηκαν 126 δις. ευρώ από το 2012, ωστόσο, για όσο διάστημα χρειαστεί μέχρι να αποφασιστεί η απευθείας χρηματοδότηση των Ευρωπαϊκών πιστωτικών ιδρυμάτων, η ΕΚΤ θα πρέπει να συνεδριάζει δύο φορές το μήνα για να δίνει το ok.
Αυτό, εφόσον υπάρχουν εξασφαλίσεις από τις Ελληνικές τράπεζες, που όντως υπάρχουν και είναι προς το παρόν αρκετά δις. ευρώ. Το ζήτημα που θέτουν οι τραπεζίτες σε περίπτωση που τραβήξουν σε μάκρος οι διαπραγματεύσεις της νέας κυβέρνησης με τους δανειστές, αφορά στη στάση που θα κρατήσουν τα μέλη του Δ.Σ. της ΕΚΤ. Επιπρόσθετα, δεν είναι βέβαιο ότι η χώρα μας θα βρίσκεται σε πρόγραμμα, αλλά σε διαπραγματεύσεις, όπως υποστηρίζει ο ΣΥΡΙΖΑ, που σημαίνει ότι η ανασφάλεια στο εσωτερικό και το εξωτερικό θα διατηρούνται σε μεγάλο βαθμό. Και δεν αποκλείεται, σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πηγές, η ΕΚΤ να πει ότι δεν χορηγεί άλλη ρευστότητα.
Ως μέτρο αντίδρασης οι τράπεζες θα έχουν, όπως εξηγούν οι ίδιες πηγές να ακολουθήσουν το πάγωμα των συναλλαγών με το εξωτερικό για ένα διάστημα και μέχρις ότου αποκατασταθεί η ρευστότητα από την ΕΚΤ ή μέχρι να έρθει σε συμφωνία η νέα κυβέρνηση. Συμφωνία, την οποία οι τραπεζίτες δεν την βλέπουν να έρχεται πριν από το… Μάιο! Οι τράπεζες προκειμένου να έχουν ρευστότητα θα παγώσουν για κάποιο χρονικό διάστημα κάθε εντολή κίνησης κεφαλαίων στο εξωτερικό, είτε εμβάσματα είναι αυτά, είτε πληρωμές προμηθευτών από επιχειρήσεις, επιτείνοντας αναγκαστικά το κακό κλίμα στην αγορά και την πραγματική οικονομία.
Σημειώνεται ότι το θέμα έβαλαν στις διοικήσεις των τραπεζών Έλληνες διαχειριστές που είχαν επαφές μαζί τους μέσα στην εβδομάδα. Η απάντηση των τραπεζιτών ήταν κατ’ αρχήν αρνητική, αλλά στη συνέχεια ξεκαθάρισαν πως αν ετίθετο το ζήτημα αυτό θα αφορούσε ποσοστό μέχρι 30% επί των κεφαλαίων που θα διακινούνταν.
Οι εκτιμήσεις τραπεζικών στελεχών είναι ότι μέχρι και σήμερα Παρασκευή, έκαναν φτερά από το τραπεζικό σύστημα περί τα 15 δις. ευρώ με «ακραία» φαινόμενα την Τετάρτη και την Πέμπτη, όπου «σηκώθηκαν» από τα γκισέ περί τα 3,5 δις. ευρώ! Οι τραπεζίτες εξακολουθούν να είναι καθησυχαστικοί, με το μείζον πρόβλημα να μην είναι άλλο από τις εκδόσεις εντόκων γραμματίων, που σημαίνει πως όσα χρήματα παίρνουν από τον ELA, θα πρέπει να δανείζουν το Δημόσιο. Και μπορεί μέχρι σήμερα να δανείζονταν από την ΕΚΤ με 0,05%, ο δανεισμός μέσω ELA θα είναι της τάξης του 1,5%, έχοντας ταυτόχρονα «διαφυγόντα κέρδη» από το επιτόκιο με το οποίο δίνουν ρευστότητα στο Δημόσιο για να καλύπτει τις ανάγκες του.
Στ.Κ.Χαρίτος
sxaritos@reporter.gr
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr