Ο Γκίκας Χαρδούβελης, στην ομιλία του υπεραμύνθηκε του έργου της κυβέρνησης ενώ, τόνισε ότι η Ελλάδα κινείται σε ασφυκτικά χρονικά πλαίσια, καθώς έως τις 28/2/2014, πρέπει να κλείσει η αξιολόγηση του 2ου Προγράμματος Οικονομικής Προσαρμογής, ώστε η Ελλάδα να εισπράξει 7,2 δις ευρώ και να έχει πρόσβαση στην χρηματοδότηση της ΕΚΤ.
Κατά τον κ. Χαρδούβελη, αυτή την ώρα δεν χρειάζονται αποφάσεις που θα οδηγούν σε μονομερείς ενέργειες, αλλά αποφάσεις που θα είναι στην κατεύθυνση της ολοκλήρωσης της διαπραγμάτευσης με τους εταίρους μας, καθώς αυτό θα οδηγήσει στη διαμόρφωση μιας νέας σχέσης με τους εταίρους, την οποία περιέγραψε ως εξής:
- Η χώρα θα καθορίσει μαζί με τους Ευρωπαίους εταίρους, τους όρους που θα διέπουν τον ευρωπαϊκό προληπτικό μηχανισμό στήριξης, τον ECCL (Enhanced Conditions Credit Line). Το ποσό της πιστωτικής αυτής γραμμής αναμένεται να προέλθει από την επιστροφή του μεγαλύτερου ποσού, περίπου 10 δισ., από το ΤΧΣ.
- Η ύπαρξη του ECCL θα μειώσει και τα επιτόκια δανεισμού του ελληνικού δημοσίου από τις αγορές. Η χώρα θα έχει ικανοποιητική πρόσβαση στην χρηματοδότηση των αναγκών της από την ελεύθερη αγορά.
- Θα διαπραγματευτεί η ίδια η χώρα μας και τους όρους συμμετοχής της. Στο ECCL θα συμπεριληφθεί μικρός αριθμός διαρθρωτικών οροσήμων, που απαιτείται η χώρα να πληροί. Αυτά θα περιλαμβάνουν δράσεις από το 2ο Πρόγραμμα Οικονομικής Προσαρμογής που δεν τελείωσαν το 2014, αλλά και άλλες δράσεις, αποκλειστικά δικές μας, που προέρχονται από το δικό μας ελληνικό Πρόγραμμα οικονομικής ανάπτυξης.
Παράλληλα σύμφωνα με τον κ. Χαρδούβελη, η σχέση με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο θα μπορούσε να μεταβληθεί σε πιστοληπτική γραμμή στήριξης (precautionary agreement), σε αντιστοιχία με το ευρωπαϊκό ECCL. «Σύμφωνα με το υπάρχον πρόγραμμα, από το ΔΝΤ θα παίρναμε πέραν από τα 3,6 δισ. του 2014, επιπλέον δάνεια το 2015 και στο πρώτο τρίμηνο του 2016 περίπου 9 δισ. Το ποσό αυτό μετατρέπεται σε πιστοληπτική γραμμή».
Μιλώντας για την ελάφρυνση του χρέους, ο υπουργός Οικονομικών ανέφερε ότι η κατάλληλη στιγμή για να ανοίξει η συζήτηση θα είναι στο πλαίσιο του προσδιορισμού της νέας σχέσης με τους εταίρους της Ευρωζώνης, ενώ εκτίμησε ότι αυτή τη χρονική στιγμή δεν αναμένεται να γίνει αποδεκτό ένα αίτημα κουρέματος του ελληνικού χρέους.
«Κούρεμα δεν συζητείται από τους εταίρους. Επειδή απαιτείται ομοφωνία, δεν βλέπω εφικτή την αποδοχή ενός τέτοιου αιτήματος προς την πλευρά των επίσημων δανειστών. Η νέα κυβέρνηση πιθανόν να καταλήξει σε συμφωνία που θα περιλαμβάνει την επιμήκυνση της διάρκειας λήξης των δανείων του επίσημου τομέα Και πιθανόν στην μετατροπή επιτοκίων από κυμαινόμενα σε σταθερά. Θα το θέλαμε. Θα μας προστατεύσει από μια μελλοντική μεγάλη αύξηση των επιτοκίων», υπογράμμισε.
«Για να είμαστε ειλικρινείς οποιοδήποτε μέτρο ελάφρυνσης του χρέους θα ήταν δώρον-άδωρον αν δεν συνεχιστούν οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, πολλώ δε μάλλον αν ανατραπούν. Δεν πρέπει να επιστρέψουμε στην εποχή των ελλειμμάτων», συμπλήρωσε ο υπουργός.
Αναφερόμενος τέλος στη συνεδρίαση της EKT τόνισε ότι το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης δεν είναι αρκετό από μόνο του για να λύσει τα προβλήματα ρευστότητας της ελληνικής οικονομίας.
Το χαρακτήρισε όμως ως ένα ακόμη εργαλείο άσκησης νομισματικής πολιτικής, που ενισχύει τη ρευστότητα και, βραχυπρόθεσμα, τη ζήτηση αγαθών και υπηρεσιών στην ελληνική οικονομία, καθώς όπως σημείωσε αν το συνολικό ύψος του Προγράμματος είναι €550 δις, τότε το συνολικό ύψος των ελληνικών ομολόγων που θα αγόραζε η ΕΚΤ ανέρχεται σε περίπου €15,9 δις (2,9%*550).
Δραγασάκης: Αναγνωρίζουμε ότι υπάρχουν δανειακές συμβάσεις, αλλά θέλουμε να τις επανεξετάσουμε
Παίρνοντας το λόγο ο Γιάννης Δραγασάκης έστειλε μήνυμα για τη συνέχεια του κράτους στη διεθνή κοινότητα.
«Αναγνωρίζουμε ότι υπάρχουν δανειακές συμβάσεις που δεσμεύουν τη χώρα άρα και εμάς, αλλά θέλουμε να τις επανεξετάσουμε» είπε ο κ Δραγασάκης και τόνισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν καλείται να ανατρέψει τον καπιταλισμό αλλά να συμβάλλει στη διάσωση της κοινωνίας. Μάλιστα, υπογράμμισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ επιδιώκει να συμβάλλει «στην αλλαγή και όχι τη διάλυση της Ευρώπης». «Σεβόμαστε τους θεσμούς της Ευρώπης ακόμη κι αν διαφωνούμε σε ορισμένους από αυτούς» επισήμανε
Αντιθέτως, ανέφερε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν αναγνωρίζει τα μνημόνια και υπογράμμισε ότι πρόκειται για e-mail προθέσεων που δεν δεσμεύουν τον ΣΥΡΙΖΑ αν γίνει κυβέρνηση.
Ο κ. Δραγασάκης επισήμανε ότι αν ο ΣΥΡΙΖΑ γίνει κυβέρνηση θα ζητήσει χρόνο ώστε να διαπραγματευθεί το πρόγραμμά του, ενώ σχετικά με το χρέος είπε ότι «αναγνωρίζουμε το χρέος, αλλά θέλουμε να δούμε πώς προέκυψε και ενδιαφερόμαστε να το διαπραγματευτούμε».
Παράλληλα, όμως ήταν ξεκάθαρος, όταν έθετε ζήτημα βιωσιμότητας, αλλά και εξυπηρέτησης του χρέους, τα οποία, όπως είπε, δεν μπορούν να επιτευχθούν, όσο υπάρχει λιτότητα.
Ο ίδιος απέρριψε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ κάνει «μυστική διπλωματία» σχολιάζοντας ότι «προφανώς δεν είμαστε κλεισμένοι στα γραφεία».
Διευκρίνισε δε ότι «δεν πρόκειται για μία ελληνογερμανική αντιπαράθεση. Εμάς συνομιλητές μας είναι η Κομισιόν, η ΕΚΤ, το ΔΝΤ και οι ευρωπαϊκοί θεσμοί. Εμεις εκφράζουμε τη βούληση του ελληνικού λαού, σεβόμενοι το ευρωπαϊκό πλαίσιο στο οποίο θέλουμε να παραμείνουμε».
Ο ίδιος χαρακτήρισε θετικό βήμα την ποσοτική χαλάρωση, ωστόσο, εκτίμησε ότι «δεν απαντάει στο αναπτυξιακό πρόβλημα της Ευρώπης» συστήνοντας ότι η χαλάρωση θα πρέπει να είναι προσανατολισμένη στις επενδύσεις για την ανάπτυξη.
«Εκφράζω την ικανοποίησή μου ότι όλοι οι ευρωπαϊκοί θεσμοί, σε αντίθεση με το 2012, κρατούν ουδέτερη στάση» είπε ο κ. Δραγασάκης εκτιμώντας ως θετικό το τόσο υψηλό ενδιαφέρον για τις εκλογές στην Ελλάδα, στις οποίες, όπως τόνισε, αναμένεται χαμηλή αποχή.
Αναφορικά με το τι έγινε στην Ελλάδα στα χρόνια του μνημονίου ο κ. Δραγασάκης δήλωσε ότι χρήζει έρευνας με τη συνδρομή των επισήμων θεσμών της Ε.Ε. και ίσως ζητηθεί και η γνώμη του Ευρωκοινοβουλίου. Υπάρχει θέμα απροσδιοριστίας είπε, υπάρχει θέμα τι αποτελεί πραγματική υποχρέωση και τι όχι.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr