Ο Βenoît Coeure, ο οικονομολόγος της ΕΚΤ, σωστά απάντησε ότι οι εκλογές στην Ελλάδα δεν θα επηρεάσουν ένα πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ, σχολιάζει η εφημερίδα αλλά προσθέτει: «Αλλά ήταν απολύτως ακριβής η απάντησή του; Η ΕΚΤ θα ήταν τρελή εάν δεν είχε την σοφία να ξεκινήσει ένα μαζικό πρόγραμμα αγοράς κρατικών ομολόγων για να αποτρέψει τον αποπληθωρισμό, μόλις τρεις ημέρες πριν τις εκλογές στην Ελλάδα που θα μπορούσαν να φέρουν τον ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση».
Οι αγορές πρέπει να δώσουν σημασία στους πολιτικούς παράγοντες προτού κάνουν προβλέψεις για τις κινήσεις της ΕΚΤ και η Ελλάδα είναι ένας από τους μη οικονομικούς παράγοντες που πρέπει να "ζυγίσει" η ΕΚΤ, εκτιμά ο αρθρογράφος.
Όπως υποστηρίζει, οι οικονομικοί παράγοντες είναι αυτοί που θα καθορίσουν το αν η ΕΚΤ θα προχωρήσει σε πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, αλλά οι πολιτικοί παράγοντες θα καθορίσουν τις λεπτομέρειές του.
Όλες οι κεντρικές τράπεζες έχουν και πολιτικό χαρακτήρα μέχρι κάποιο βαθμό. Η Fed, για παράδειγμα, αντιμετωπίζει την κριτική των αμερικανών πολιτικών σχετικά με τις κινήσεις της για την καταπολέμηση των κρίσεων. Ωστόσο, η ΕΚΤ έχει πιο συχνά άμεση επιρροή στην πορεία των πολιτικών γεγονότων. Λειτουργώντας σε 19 οικονομίες που δεν έχουν κοινή κυβέρνηση, η ΕΚΤ αποκτά έτσι μοναδικές δυνάμεις.
Στην περίπτωση της Ελλάδας, ο Μάριο Ντράγκι ίσως θα χρειαστεί να κρατήσει μια «ατσάλινη στάση», όπως έκανε και παλαίοτερα η ΕΚΤ όταν έθεσε όρους στην αγορά ομολόγων της Ισπανίας και της Ιταλίας ανάλογα με τις μεταρρυθμίσεις που έκαναν.
Η ΕΚΤ έχει τη δύναμη να "τραβήξει την πρίζα" στις ελληνικές τράπεζες, τονίζει το δημοσίευμα, απειλώντας την οικονομία της χώρας με κατάρρευση. Την περασμένη εβδομάδα ξεκαθάρισε ότι η συνέχιση της πρόσβασης στην ρευστότητά της προϋποθέτει ότι η χώρα θα συνεχίσει τις συμφωνίες που έχει συνάψει με τους διεθνείς πιστωτές της. Θα μπορούσε, λοιπόν, να θέσει παρόμοιες προϋποθέσεις και για το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης.
Αλλιώς, η ΕΚΤ θα μπορούσε να ανακοινώσει στη συνεδρίαση νομισματικής πολιτικής στις 22 Ιανουαρίου τους γενικούς άξονες του προγράμματος, αλλά χωρίς να δώσει ακόμα τις λεπτομέρειες. Δεδομένου ότι η επίπτωση ενός QE είναι πιο έντονη όταν ανακοινώνεται, μια παρατεταμένη ανακοίνωση θα μπορούσε να ενισχύσει τις πιθανότητες επιτυχίας του.
«Όσο πιο επιθετική είναι η ΕΚΤ στο θέμα της χαλάρωσης, τόσο πιο πιθανό είναι ότι θα αφήσουν την Ελλάδα να ανησυχεί ότι δεν θα επωφεληθεί άμεσα», δηλώνει ο fund manager, Brian Singer, μιλώντας στους FT.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr