Με τον Αλέξη Τσίπρα να έχει αναγάγει σε κεντρικό θέμα της προεκλογικής του εκστρατείας, την ελάφρυνση της χώρας από το δυσβάστακτο χρέος, ώστε να διοχετευτούν κεφάλαια στην αγορά για να υπάρξει ανάπτυξη και τον Αντώνη Σαμαρά να θεωρεί ότι το άνοιγμα μιας τέτοιας συζήτησης, αυτή τη στιγμή δεν ωφελεί τη χώρα, καθώς οι αγορές θα θεωρούσαν ότι δεν θα μπορούσε να εξυπηρετηθεί το χρέος και να κλείσουν την στρόφιγγα της ρευστότητας, η Ευρώπη αρχίζει να παίρνει θέση στο επίμαχο ζήτημα.
Ευρωπαϊκή συνδιάσκεψη για το χρέος θέλει και η Ιρλανδία
Την αρχή έκανε ο υπουργός Οικονομικών της Ιρλανδίας, Michael Noonan, ο οποίος τάχθηκε υπέρ μιας ευρωπαϊκής συνδιάσκεψης, μετά τις εκλογές στην Ελλάδα, που θα εξετάσει τις προοπτικές που υπάρχουν και το τι μέλλει γενέσθαι με το ελληνικό, το ιρλανδικό, το ισπανικό και το πορτογαλικό χρέος.
Σύμφωνα με τους Irish Times, ο Ιρλανδός αξιωματούχος κατά τη διάρκεια συνάντησης με πρέσβεις της χώρας και υψηλόβαθμους δημοσίους υπαλλήλους, στο Δουβλίνο, ανέφερε ότι ο ίδιος θα υποστήριζε ευρέως την ιδέα σύγκλησης μιας διάσκεψης που θα εξέταζε το βάρος του χρέους της Ελλάδας.
Εκτός του Nooman θέση στο ζήτημα πήρε και η αντιπρόεδρος της Ιρλανδίας, Joan Burton, η οποια αναγνώρισε την ύπαρξη βάσης στις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ να συγκληθεί διεθνής σύνοδος ώστε να υπάρξει αναδιαπραγμάτευση του χρέους της Ελλάδας και ορισμένων ακόμη κρατών - μελών της Ευρωζώνης.
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, έχει προτείνει να συγκληθεί μια διεθνής διάσκεψη με βάση το υπόδειγμα εκείνης του 1953 στο Λονδίνο, όταν οι χώρες της Δύσης συμφώνησαν να μειώσουν τις οφειλές της τότε Δυτικής Γερμανίας κατά 50% μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.
Η Burton επισήμανε πως η Ιρλανδία βρίσκεται σε πολύ διαφορετική θέση όσον αφορά το επίπεδο του χρέους της, καθώς ήδη έχει επιτύχει την επιμήκυνση του χρόνου ωρίμανσης μεγάλου μέρους των αξιογράφων της και του χρέους της, αλλά και τη μείωση των επιτοκίων των δανείων που είχε λάβει στο πλαίσιο του πακέτου στήριξης της ιρλανδικής οικονομίας από την διεθνή τρόικα των πιστωτών (Ευρωπαϊκή Επιτροπή, Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, Διεθνές Νομισματικό Ταμείο) το 2010.
Πρόσθεσε όμως ότι το Δουβλίνο θα επιδίωκε να επιτύχει περαιτέρω ελάφρυνση του ιρλανδικού κρατικού χρέους, εάν αυτή είναι εφικτή.
Η θέση της Ιρλανδίας, πάντως δεν πρέπει να ικανοποίησε το Βερολίνο, το οποίο έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν τίθεται ζήτημα κουρέματος του ελληνικού χρέους, φοβούμενο ότι θα προκληθεί φαινόμενο ντόμινο, που θα είχε ως αποτέλεσμα και άλλες χώρες όπως καλή ώρα τώρα η Ιρλανδία, να θέσουν και αυτές παρόμοιο αίτημα για το δικό τους χρέος.
Σύμφωνα με τον Eurobserver όμως η ιδέα δεν απορρίπτεται συλλογικά από όλους τους Γερμανούς οικονομολόγους. Υπενθυμίζει συγκεκριμένα ότι ο οικονομικός σύμβουλος της γερμανικής κυβέρνησης, Μ. Φράντζερ (German Institute for Economic Research) δήλωσε στην αυστριακή τηλεόραση (ORF) ότι «θα πρέπει πιθανώς να μειώσουμε κατά το ήμισυ το ελληνικό δημόσιο χρέος, κάτι που μεταφράζεται σε διαγραφή 120 δισ. ευρώ».
Επιπλέον, αναγνώρισε ότι αυτό θα κόστιζε στη Γερμανία 40- 50 δισ. ευρώ. Ωστόσο, συμπλήρωσε, η Γερμανία μπορεί εύκολα να το αντέξει οικονομικά, μετά και τη συμφωνία του ιδιωτικού τομέα να απαρνηθεί 107 δισ. ευρώ σε ελληνικά ομόλογα, το 2012.
Klaus Regling: Υπό όρους πιθανή μία συζήτηση για «κάποια ελάφρυνση» του χρέους
Ένας καθόλα αρμόδιος για το ζήτημα πάντως ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), Klaus Regling, σε συνέντευξή του στην πορτογαλική εφημερίδα «Diario Economico», αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο να ανοίξει μία συζήτηση για «κάποια επιπλέον ελάφρυνση του ελληνικού χρέους» υπό την προϋπόθεση ότι η Ελλάδα θα συνεχίσει τη μεταρρυθμιστική προσπάθεια και την εφαρμογή των μέτρων που έχει συμφωνήσει με την τρόικα, εκφράζει.
Ερωτηθείς αν είναι δυνατή μια συζήτηση για τη διαγραφή του ελληνικού χρέους, ο επικεφαλής του ESM απαντά ότι αυτό είναι κάτι που μπορεί να συμβεί, υπενθυμίζοντας ότι τον Νοέμβριο του 2012 η Ευρωζώνη δεσμεύτηκε να επανεξετάσει τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους.
Ο κ. Regling, υπενθυμίζει επίσης ότι ο επίσημος τομέας συναίνεσε σε σημαντική ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, με την επιμήκυνση των δανείων και τη μείωση των επιτοκίων. Αυτό, τονίζει, έγινε κυρίως μέσω του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF), ο οποίος σήμερα είναι μακράν ο μεγαλύτερος πιστωτής της Ελλάδας (κατέχει το 44% του ελληνικού δημόσιου χρέους).
Όπως επισημαίνει οι πολύ ευνοϊκοί όροι, οι μεγάλες περίοδοι ωρίμανσης και τα χαμηλά επιτόκια, παρέχουν σημαντικά οφέλη για τον ελληνικό προϋπολογισμό και την ελληνική οικονομία, βοηθώντας το ελληνικό χρέος να ξαναγίνει βιώσιμο. «Δεν πιστεύω ότι χρειάζονται να γίνουν πολλά, πέραν αυτού. Ήδη έχουν γίνει πολλά, αλλά είμαι βέβαιος ότι, αν συνεχιστούν οι μεταρρυθμίσεις, το Eurogroup θα το επανεξετάσει».
Ο ίδιος ξεκαθαρίζει, πάντως, ότι «αν δεν συνεχιστούν οι μεταρρυθμίσεις, δεν θα υπάρξουν άλλες εκταμιεύσεις από τον EFSF και το ΔΝΤ. Δεν θα υπάρξει συζήτηση για πιθανή πρόσθετη ελάφρυνση του χρέους, η όλη διαδικασία θα έπρεπε να διακοπεί και η ελληνική οικονομία θα υπέφερε».
«Όχι» στην απομείωση του ελληνικού χρέους από τη Φινλανδία
Πάντως ήδη στην συζήτηση καταγράφεται και μια αρνητική στάση αυτής της Φιλανδίας, με τον πρωθυπουργό, Alex Stubb, να εκφράζει την αντίθεση του σε οιαδήποτε μορφή αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους, δηλώνοντας, μεταξύ άλλων ότι θα πει ένα μεγάλο «όχι» σε προτάσεις απομείωσης του ελληνικού χρέους.
Μιλώντας στην εφημερίδα Financial Times, ο Φιλανδός πρωθυπουργός θέτει τη χώρα του σε πορεία σύγκρουσης με τον ΣΥΡΙΖΑ.
«Θα είμαστε σκληροί. Θα απορρίψουμε κάθε αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Stubb, τονίζοντας ότι είναι άδικο να μην ξεκαθαρίζεται δημόσια πως κάποιες προτάσεις των ελληνικών κομμάτων είναι μη αποδεκτές.
Όχι μεν αλλά..
Κατά της διαγραφής του ελληνικού χρέους, τάχθηκε και ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και πρώην Ευρωπαίος Επίτροπος για Οικονομικά Θέματα, Olli Rehn, λέγοντας ωστόσο πως είναι καλύτερο η χώρα να επιδιώξει μια επιμήκυνση των δανείων.
Σε συνέντευξη του στο Bloomberg o κ. Rehn, σημείωσε ότι αντί ενός κλασσικού κουρέματος του κεφαλαίου, «οι χώρες της ευρωζώνης θα προτιμήσουν να κοιτάξουν τρόπους και μέσα για βελτίωση της βιωσιμότητας του χρέους μέσω της περαιτέρω επιμήκυνσης των ωριμάνσεων των δανείων».
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr