Στον γερμανικό Τύπο διαβάζουμε ότι η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ είναι ήρεμη με την ιδέα η Ελλάδα να εγκαταλείψει το ευρώ. Το Der Spiegel υποστηρίζει ότι η κυβέρνησή της το θεωρεί ως μία διαχειρίσιμη έκβαση. Η Bild αναφέρει ότι αξιωματούχοι προετοιμάζονται για το ενδεχόμενο. Ο βουλευτής Michael Fuchs δήλωσε ότι η Ελλάδα δεν αποτελεί πλέον απειλή για την χρηματοπιστωτική σταθερότητα.
«Όλα αυτά είναι ως επί το πλείστον μια υποκριτική στάση για ένα εκλογικό σώμα κουρασμένο από το πρόγραμμα βοήθειας που είχε ζητήσει η Ελλάδα από το 2010. Στην πραγματικότητα, η Γερμανία δεν έχει κανένα όφελος στο να διακινδυνεύσει τη διάλυση του ενιαίου νομίσματα που ένα Grexit θα μπορούσε να επιφέρει», υποστηρίζει το Bloomberg.
Κι αυτό, επειδή το status quo είναι μία ευλογία για τη Γερμανία, πολιτικά και οικονομικά. Πράγματι, η μεγαλύτερη ευρωπαϊκή οικονομία επωφελείται περισσότερο από τους εταίρους της από το ενιαίο νόμισμα. Παρότι μία ελληνική αποχώρηση από μόνη της μάλλον δεν μπορεί να δώσει τέλος στο ευρώ, ο κίνδυνος θα προερχόταν από τη μετάδοση μέσω των χρηματοπιστωτικών αγορών της ευρωζώνης που θα μπορούσε να ωθήσει και άλλες χώρες εκτός.
Εάν έπρεπε να επιστρέψουν στο γερμανικό μάρκο, ο Γερμανοί εξαγωγείς, οι οποίοι αντιπροσωπεύουν περίπου το μισό του ΑΕΠ, θα γίνονταν πολύ λιγότερο ανταγωνιστικοί και το υφιστάμενο πολύτιμο πλεόνασμα τρεχουσών συναλλαγών της Merkel θα συρρικνωνόταν, επισημαίνει ο συντάκτης. Ο πληθωρισμός θα αποδυναμωνόταν περαιτέρω.
Ο Boris Schlossberg της BK Asset Management στη Νέα Υόρκη εκτιμά ότι το γερμανικό μάρκο θα συναλλασσόταν τώρα στα 1,50 δολ. περίπου, σχεδόν 25% ψηλότερα από το επίπεδο του ευρώ που βρίσκεται στα 1,18 δολ. περίπου.
Μία μελέτη του 2013 από το Bertelsmann Foundation, εκτιμούσε ότι χωρίς το ευρώ, το γερμανικό ΑΕΠ θα ήταν ετησίως περίπου 0,5% μικρότερο έως το 2025 – ισοδυναμεί με μία απώλεια 1,2 τρισ. ευρώ και κοστίζει 200.000 θέσεις εργασίας.
Μία έρευνα της McKinsey & Co. το 2011 εκτιμούσε ότι από τα 332 δισ. ευρώ που το ενιαίο νόμισμα βοήθησε να δημιουργηθούν για την οικονομία της περιοχής το 2010, σχεδόν τα μισά εισέρευσαν στη Γερμανία.
Τέτοια ποσά κάνουν τα 77 δισ. ευρώ - που το οικονομικό ινστιτούτου Ifo υπολογίζει ότι συνείσφερε η Γερμανία στη διάσωση της Ελλάδας - να μοιάζουν πολύ λίγα, αναφέρει χαρακτηριστικά το Bloomberg.
Το Bloomberg επισημαίνει ότι ένα Grexit θα είχε επιπτώσεις και στο γεωπολιτικό πεδίο, με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν να δεχόταν με χαρά τέτοιου είδους εντάσεις στο εσωτερικό της Ευρώπης.
«Η Ευρώπη δεν μπορεί να αντέξει μια ελληνική έξοδο», δήλωσε σε συνέντευξή του ο Joachim Poss, εκπρόσωπος του υφυπουργού Οικονομικων των Σοσιαλδημοκρατών στο γερμανικό κοινοβούλιο. Οι συστάσεις συμμάχων της Μέρκελ ότι η ευρωζώνη θα μπορούσε να αντέξει την αποχώρηση της Ελλάδας είναι σαν «να παίζουμε με τη φωτιά», πρόσθεσε.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr