Στην ανάγκη διαγραφής κρατικού χρέους στη ζώνη του ευρώ αναφέρονται σε δημοσιεύματα τους οι Financial Times και το Bloomberg εξ αφορμής των σηπτικών συνθηκών που επιφέρουν τα προγράμματα λιτότητας στη συνοχή της ευρωζώνης.
Σύμφωνα με το Bloomberg οι ηγέτες της ΕΕ θα πρέπει να λάβουν σοβαρά υπόψη το αίτημα του ΣΥΡΙΖΑ για χαλάρωση των μέτρων, ώστε το πολιτικό δράμα στην Ελλάδα να μην εξελιχθεί σε οικονομική κρίση. Όπως αναφέρει σε άρθρο του το πρακτορείο, αν η Ελλάδα εγκατέλειπε το ενιαίο νόμισμα θα έθετε υπό αμφισβήτηση και τα οικονομικά διαπιστευτήρια και άλλων μελών- χωρών της Ευρωζώνης.
«Με την Ελλάδα να παραμένει σε καθεστώς επιτήρησης η τρόικα θα πρέπει να διαγράψει ένα μεγάλο κομμάτι από το χρέος των 322 δισ. ευρώ της χώρας», σημειώνει το πρακτορείο και προσθέτει πως αν και το κόστος της διαγραφής χρεών θα βαρύνει τους φορολογούμενους της ευρωζώνης, ωστόσο είναι «η καλύτερη εναλλακτική λύση που υπάρχει στον ορίζοντα».
Αλλά και οι FT σημειώνουν πως οι υφεσιακές πολιτικές με τις οποίες η ευρωζώνη επέλεξε να αντιμετωπίσει την κρίση είναι λανθασμένες, κάτι που όπως υποστηρίζει φαίνεται από την πορεία των περιθωριακών κομμάτων ανά την Ευρώπη, αλλά και τη χθεσινή ψηφοφορία που οδήγησε στην «κατάρρευση» της ελληνικής κυβέρνησης. «Αυτό που πρέπει να αλλάξει είναι ο τρόπος με το οποίο αντιμετωπίζονται τα έθνη σαν κακομαθημένα παιδιά. Ο κόσμος, όχι μόνο στην περιφέρεια, αλλά επίσης στην Ιταλία και τη Γαλλία, τη δεύτερη και την τρίτη μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης και από τα ιδρυτικά κράτη της ΕΕ, έχει απαυδήσει με τις υπαγορεύσεις», αναφέρει η εφημερίδα.
Σύμφωνα με τους FT η αποτυχία της ελληνικής κυβέρνησης να αποτρέψει τις πρόωρες εκλογές είναι η τελευταία απόδειξη ότι απαιτούνται πιο γενναίες πολιτικές αποφάσεις από τους ηγέτες της ευρωζώνης. Στη βάση αυτή σημειώνουν πως το νέο πλαίσιο της ευρωζώνης για την διάσωση των τραπεζών κατέστησε τη διαγραφή κρατικού χρέους ασφαλέστερη. «Οι Γερμανοί πιστώνονται με ανάπτυξη και απασχόληση, αλλά έφεραν υπο-επένδυση, επισφαλείς θέσεις εργασίας και στασιμότητα μισθών. Εάν το ερώτημα στην Ευρώπη και τις προηγμένες οικονομίες είναι πως θα επιδιώξουν δίκαιη ανάπτυξη σε μία παγκοσμιοποιημένη οικονομία, τότε η Γερμανία δεν μπορεί να ισχυρίζεται ότι έχει βρει τη λύση», σημειώνει το άρθρο της εφημερίδας, προσθέτοντας πως «η Ευρώπη θα πρέπει να συνεχίσει την ενοποίηση, αλλά μέσα από το αμοιβαίο συμφέρον και όχι λόγω εξαναγκασμού».
Οι ημερομηνίες
Στο μεταξύ οι οικονομικοί παράγοντες αλλά και οι δρώντες στην αγορά αναμένουν τα τι μέλλει γενέσθαι στις εκλογές με έκδηλη την ανησυχία για ενδεχόμενο παρατεταμένης ακυβερνησίας, λόγω αδυναμίας διαμόρφωσης κυβερνητικού σχήματος Στο μεταξύ οι ημερομηνίες θα τρέχουν την ώρα που το πολτικό θρίλερ θα είναι σε πλήρη εξέλιξη στη χώρα. Στις 26 Ιανουαρίου υπάρχει συνεδρίαση του Eurogroup ενώ η ηΣύνοδος Κορυφής της 12ης Φεβρουαρίου, αλλά και το Eurogroup της 16ης Φεβρουαρίου αποκτούν δραματική επικαιρότητα, καθώς η δίμηνη τεχνική παράταση του μνημονίου λήγει 28 Φεβρουαρίου και παράταση του μνημονίου (σημ. έως τον Ιούλιο ή το τέλος του έτους, όπως δηλαδή ήταν το αρχικό σενάριο) θα απαιτήσει αίτημα από την όποια κυβέρνηση.
Αναλυτές των μεγάλων οίκων καταγράφουν αναλυτικά τα όσα συμβαίνουν στην Ελλάδα αλλά και τις πορείες αποπληρωμών χρέους αλλά και των ταμειακών ροών του κράτους ώστε να κρατήσουν ενήμερους του επενδυτές του οι οποίοι ωστόσο παραμένουν σταθερά στην Ελλάδα παρά τις όποιες ανησυχίες. Μεγάλος γρίφος για όλους είναι το κατά πόσο θα υπάρξει «έντιμος συμβιβασμός» ΣΥΡΙΖΑ - δανειστών στο σενάριο επικράτησής του, αλλά και εάν θα αλλάξει το μίγμα πολιτικής στην Ευρωζώνη. Στο πλαίσιο αυτό η συνεδρία της διοίκησης της ΕΚΤ στις 22/1 αποκτά έντονο ενδιαφέρον καθώς αναλυτές αυξάνουν την σημασία της πιθανής απόφασης της ΕΚΤ να προχωρήσει σε πρόγραμμα αγοράς κρατικών και εταιρικών ομολόγων ανάλογο εκείνου που έκανε η FED, απ΄ όπου θα μπορούσε να υπάρξει κέρδος για την Ελλάδα, εφόσον βέβαια παραμένει σε διαδικασία κάποιας μορφής επιτήρησης. Κι όλα αυτά λίγες μέρες πριν την κάλπη στην Αθήνα.
Γιώργος Αλεξάκης
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr