Όπως επισημαίνεται στο σχετικό δημοσίευμα που έχει τίτλο «Το ελληνικό δράμα της Ε.Ε. χρειάζεται μία τελική πράξη», καμία κυβέρνηση στην Ελλάδα δεν θα μπορεί να διαχειριστεί μεγαλύτερη λιτότητα το επόμενο έτος, και παραπέμποντας στο αποτέλεσμα της πρώτης ψηφοφορίας στη Βουλή για την εκλογή του Σταύρου Δήμα στην Προεδρία της Δημοκρατίας, το πρακτορείο κρίνει ότι ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς μπορεί να μη λάβει την εντολή που θέλει για να διατηρήσει τα δημοσιονομικά μέτρα και να αποφύγει τη χρεοκοπία της χώρας.
«Η σωστή συμφωνία που πρέπει να κάνουν τώρα οι πιστωτές της Ελλάδας δεν είναι περισσότερα κεφάλαια έναντι περισσότερης λιτότητας. Θα πρέπει να είναι διαγραφή χρέους με αντάλλαγμα βαθιές οικονομικές μεταρρυθμίσεις που απαιτούνται για να μετατρέψουν την Ελλάδα σε μία βιώσιμη οικονομία», σημειώνει ο συντάκτης.
«Επομένως», συμπληρώνει, «το τελευταίο αυτό ελληνικό δράμα είναι λιγότερο μία αντιπαράθεση μεταξύ υπευθυνότητας και εξτρεμισμού και περισσότερο μία ένδειξη ότι η Ευρώπη δεν πρέπει πλέον να σπρώχνει τους Έλληνες να πληρώσουν το χρέος τους με μεγαλύτερες περικοπές στον προϋπολογισμό. Όποιος και να είναι στην εξουσία το επόμενο έτος στην Ελλάδα, δεν θα μπορεί να διαχειριστεί περισσότερη λιτότητα».
Όπως επισημαίνεται ακόμα και τώρα που καταγράφεται πρωτογενές πλεόνασμα τα παραδοσιακά πολιτικά κόμματα κομίζουν πρόσθετη λιτότητα, κάτι που στρέφει πολλούς Έλληνες προς τον ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος υπόσχεται να αυξήσεις τις δαπάνες, να αντιστρέψει τις περικοπές στον προϋπολογισμό, αλλά και να παράσχει δωρεάν ρεύμα.
Το Bloomberg αναφέρει πως ο ΣΥΡΙΖΑ υπόσχεται πως με κάποιον τρόπο θα αποφύγει μια χρεοκοπία ή επιστροφή της χώρας στη δραχμή και ότι θα μεταπείσει τους διεθνείς πιστωτές να αναδιαρθρώσουν το χρέος της Ελλάδας και να χρηματοδοτήσουν την αύξηση των δαπανών. Ωστόσο, υπογραμμίζει πως η Ευρωπαϊκή Ένωση και η Γερμανία αρνούνται να διαγράψουν οποιοδήποτε μέρος του κρατικού χρέους της Ελλάδας.
«Οι περισσότεροι οικονομολόγοι αναγνωρίζουν πως η χώρα δεν θα μπορέσει ποτέ να αποπληρώσει το χρέος της που τώρα πλησιάζει το 180% του ΑΕΠ. Και η προοπτική ατελείωτων ετών λιτότητας στην προσπάθεια να ξεχρεώσει, είναι πολιτικό δηλητήριο», σημειώνει χαρακτηριστικά το Bloomberg, προσθέτοντας πως «η αναδιάρθρωση χρέους δεν θα ήταν καλή μόνο για την ευρωζώνη, αλλά παράλληλα θα διαμοίραζε με δίκαιο τρόπο το βάρος».
Στη βάση αυτή το δημοσίευμα υποστηρίζει πως η Ευρώπη δεν θα πρέπει πλέον να πιέζει τους Έλληνες να πληρώνουν για να μειωθούν τα χρέη τους με την επιβολή περισσότερων περικοπών στον προϋπολογισμό και πως η συμφωνία που θα έπρεπε να κάνουν τώρα οι δανειστές της Ελλάδας δεν θα πρέπει να αφορά στην παροχή περισσότερων κεφαλαίων με αντάλλαγμα περισσότερη λιτότητα, αλλά στην ελάφρυνση του χρέους με αντάλλαγμα τις βαθιές οικονομικές μεταρρυθμίσεις που χρειάζονται ώστε να γίνει η ελληνική οικονομία να γίνει βιώσιμη.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr