Σύμφωνα με την Κομισιόν, από αυτά τα χρήματα θα προέλθουν, μετά από μόχλευση, τουλάχιστον 315 δισ. ευρώ. Την ίδια στιγμή ζητεί από τα κράτη-μέλη, αλλά και από ιδιώτες επενδυτές εντός και εκτός Ευρώπης, να συνεισφέρουν επιπλέον κεφάλαια στο υπό ίδρυση επενδυτικό ταμείο.
Όπως ανέφερε η ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Μαρία Σπυράκη, η Ελλάδα έχει στείλει ήδη έναν κατάλογο με προτεινόμενα έργα, συνολικού προϋπολογισμού άνω των 40 δισ. ευρώ. «Είναι το μετρό της Θεσσαλονίκης (ένα μέρος του τουλάχιστον), είναι η επέκταση του μετρό της Αθήνας, είναι οδικοί άξονες, είναι επίσης η ενίσχυση του ΤΑΠ. Ειδικά για τον ΤΑΠ, τον αγωγό που θα φέρει το αζέρικο αέριο στην Ευρώπη, είναι πολύ σημαντικό να χρηματοδοτηθεί».
«Προσοχή στα κριτήρια επιλογής»
Σύμφωνα με τις μέχρι στιγμής εκτιμήσεις, τα 28 κράτη-μέλη έχουν υποβάλει προς έγκριση περισσότερα από 2.000 έργα, συνολικού προϋπολογισμού άνω του 1,3 τρισεκατομμυρίου ευρώ. Η Αυστρία εστιάζει περισσότερο στις μεταφορές, ενώ Γερμανία και Γαλλία δίνουν προτεραιότητα στην αυτοκινητοβιομηχανία, την ενέργεια ή την ψηφιακή οικονομία. Σε κάθε περίπτωση χρειάζεται προσοχή και υπευθυνότητα στην υποβολή των σχετικών προτάσεων, τονίζει η Μαρία Σπυράκη. «Εκείνο που πρέπει κυρίως να αποφύγουμε είναι η αληλλοεπικάλυψη, δηλαδή τα έργα που ήταν στο ΕΣΠΑ να μην μεταφέρονται όπως είναι στο ερώτημα χρηματοδότησης από το πακέτο Γιούνκερ επειδή το ΕΣΠΑ ήταν 'overbooked' σε ό,τι αφορά τις υποδομές γιατί πολλά από αυτά τα έργα φαίνεται πως δεν είναι ελκυστικά προς τους ιδιώτες. Το ένα είναι αυτό. Το δεύτερο που πρέπει να αποφύγουμε είναι ο μαξιμαλισμός. Να ζητήσουμε δηλαδή πάρα πολλά και να καταλήξουμε να πάρουμε ελάχιστα» λέει η ευρωβουλευτής της ΝΔ.
Η συμμετοχή των κρατών-μελών δεν είναι υποχρεωτική, αλλά ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλoντ Γιούνκερ καλεί τις εθνικές κυβερνήσεις να συμμετάσχουν, ώστε να οφεληθούν από τη μόχλευση. Λεπτομέρειες θα διαπραγματευθεί ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Γίρκυ Κατάινεν, περιοδεύοντας στις εθνικές πρωτεύουσες. Μέχρι στιγμής πάντως, υποστηρίζει ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και αντιπρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου Δημήτρης Παπαδημούλης, το πακέτο Γιούνκερ είναι απλώς μία συσκευασία δώρου χωρίς περιεχόμενο. «Υπολογίζει ο κ. Γιούνκερ και το επιτελείο του ότι θα πετύχουν μόχλευση 15 φορές. Αυτό το θαύμα σε συνθήκες αποπληθωρισμού και στασιμότητας της οικονομίας το πέτυχε μόνο ένας: ο Ιησούς Χριστός» λέει ο αντιπρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου στην Deutsche Welle. «Το χειρότερο όμως είναι ότι το Συμβούλιο, οι κυβερνήσεις, αυτό το σχεδόν άδειο πακέτο του κ. Γιούνκερ προσπαθούν να το αδειάσουν εντελώς. Άκουσα σήμερα τον εκπρόσωπο της ιταλικής προεδρίας. Είπε τέτοιες γενικούρες και τέτοια ευχολογία που είναι βέβαιο ότι θα οδηγήσουν τη Σύνοδο Κορυφής απλώς στην ανταλλαγή χριστουγεννιάτικων ευχών».
Ο αντιπρόεδρος Κατάινεν έχει προειδοποιήσει ότι η επιλογή των έργων δεν θα γίνει από πολιτικά πρόσωπα, αλλά από εμπειρογνώμωνες, με αποκλειστικό κριτήριο την οικονομική απόδοση. Προφανής στόχος: να προσελκύσει κεφάλαια από την Κίνα, το Κατάρ και άλλες χώρες που αναζητούν επενδυτικές ευκαιρίες. Ο Δημήτρης Παπαδημούλης επιμένει πάντως, ότι τα κριτήρια πρέπει να είναι και πολιτικά, ώστε να ληφθούν υπόψη οι ανάγκες των χωρών της κρίσης. «Αυτοί που έχουν μεγαλύτερα πλεονάσματα, οι πιο πλούσιοι, θα δώσουν και παραπάνω; Με ποια κριτήρια θα κατανεμηθούν οι επενδύσεις; Θα είναι το κριτήριο της συνοχής και της βιώσιμης ανάπτυξης ένα ισχυρό κριτήριο; Δηλαδή αυτοί που έχουν την υψηλότερη ανεργία και τη μεγαλύτερη αποεπένδυση θα έχουν ένα μπόνους στην κατανομή και στην επιλογή των έργων; Για όλα αυτά, όπως και για την ανάγκη να υπάρξει αύξηση των δημοσίων πόρων δεν υπάρχει καμία απάντηση» λέει ο έλληνας ευρωβουλευτής.
Τι κερδίζουν οι χώρες του Νότου;
Η Μαρία Σπυράκη επισημαίνει από την πλευρά της ένα ισχυρό κίνητρο για τη συμμετοχή των χωρών της κρίσης στο «πακέτο Γιούνκερ»: ο νέος πρόεδρος της Κομισιόν έχει υποσχεθεί ότι κάθε ευρώ που θα επενδύεται στα έργα του επενδυτικού ταμείου δεν θα προσμετράται στο έλλειμμα του προϋπολογισμού, άρα και στα κριτήρια του Συμφώνου Σταθερότητας. «Αυτό σημαίνει πρακτικά ότι η Ελλάδα για πρώτη φορά, μετά από πάρα πολλές θυσίες και ενώ έχει πρωτογενές πλεόνασμα, μπορεί να χρησιμοποιήσει χρήματα που προέρχονται από τους κόπους των φορολογουμένων, να τα τοποθετήσει σε έργα που θα μοχλεύσουν χρήματα, θα παράξουν θέσεις εργασίας. Και τα χρήματα αυτά να μην δημιουργούν νέο έλλειμμα, να μην προκαλούν νέο χρέος, αλλά αντιθέτως να προκαλούν επενδύσεις. Είναι το πρώτο βήμα σε μία αναπτυξιακή πολιτική που έχει ανάγκη η Ευρώπη».
Στην αναπτυξιακή στροφή συμφωνεί και ο γερμανός ευρωβουλευτής και επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδες του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στο Στρασβούργο Μάνφρεντ Βέμπερ, ο οποίος καλεί τη Γερμανία να συνεισφέρει περισσότερα χρήματα στο πακέτο Γιούνκερ, αποδεικνύνοντας την πολιτική της στήριξη. Ωστόσο την ίδια στιγμή, ο Μάνφρεντ Βέμπερ προειδοποιεί ότι το πακέτο Γιούνκερ δεν υποκαθιστά τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, οι οποίες, όπως επισημαίνει, είναι απαραίτητες όχι μόνο στις χώρες της ευρωπαϊκής περιφέρειας, αλλά και στους «ισχυρούς» της Ευρώπης. «Όσα χρήματα και να διαθέσουμε δεν θα έχουν αποτέλεσμα, εάν δεν προχωρήσουμε στις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις στα κράτη-μέλη: αλλαγές στην εργατική νομοθεσία στη Γαλλία, στη δικαιοσύνη στην Ιταλία, στο περιβαλλοντικό δίκαιο και στις γραφειοκρατικές διαδικασίες στη Γερμανία. Σε πολλές περιπτώσεις δεν μας λείπουν τα χρήματα, μας λείπουν η δυνατότητα και η προθυμία να επενδύσουμε» τονίζει ο γερμανός ευρωβουλευτής.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr