Ο γενικός δείκτης «επιβαρυμένος» από τις πολιτικές εξελίξεις δείχνει να επηρεάζεται και από τον εξωτερικό περίγυρο και κυρίως από την κατάρρευση του ρουβλίου, το οποίο δεν διαπραγματεύεται καν στις πλατφόρμες των διεθνών νομισμάτων!
Η αγορά ανησυχεί στην Ελλάδα για το σενάριο των εκλογών με αβέβαιο πολιτικό αποτέλεσμα, αφού οι τελευταίες δημοσκοπήσεις δείχνουν πως όσο τίθενται πιο ανοιχτά τα διλήμματα και όσο απειλούνται οι προσπάθειες της κοινωνίας τα τελευταία τέσσερα χρόνια από πειράματα, τόσο πιο πολύ κλείνει η ψαλίδα ανάμεσα στο ΣΥΡΙΖΑ και τη Ν.Δ. Κι ενώ η αγορά μπορεί να έχει στην άκρη του μυαλού της ότι τελικά η συγκυβέρνηση μπορεί και να τις θέλει τις εκλογές, οι ξένοι οίκοι παραμένουν αρνητικοί σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο.
Σύμφωνα με την JPMorgan αν και ο ΣΥΡΙΖΑ έχει δηλώσει την πρόθεσή του να αποπληρώσει το χρέος που κατέχουν οι αγορές (όπως έχει πει, θέλει να αναδιαρθρώσει το χρέος του επίσημου τομέα), οι επενδυτές ανησυχούν για το ενδεχόμενο χρεοκοπίας, σε περίπτωση που προκηρυχθούν εθνικές εκλογές και το κόμμα της αντιπολίτευσης κερδίσει.
Από την πλευρά της, λοιπόν, η ΕΚΤ, σε περίπτωση ποσοτικής χαλάρωσης, είναι φυσικό να εκφράσει ανησυχίες για την αγορά χρέους από μια χώρα, της οποίας η κυβέρνηση έχει δηλώσει ότι δεν θα αποπληρώσει μέρος του χρέους της.
Η λύση σε αυτό θα ήταν είτε να υπάρξει εγγύηση μέσω των ομολόγων των υπόλοιπων κρατών της Ευρωζώνης είτε να δεχτεί η ΕΚΤ να συμπεριλάβει όλα τα ομόλογα των κρατών μελών και να αντιμετωπίσει αργότερα το ενδεχόμενο μιας χρεοκοπίας.
Ωστόσο, κανένα από αυτά τα δύο σενάρια δεν είναι πιθανό, όπως τονίζει η JPMorgan, καθώς για να δοθούν ως εγγύηση τα κρατικά ομόλογα άλλων χωρών χρειάζεται η συμφωνία των κυβερνήσεών τους, και ιδιαίτερα της Γερμανίας, η οποία ήδη αντιτίθεται ήδη στην ποσοτική χαλάρωση.
Επιπλέον, ακόμα κι αν αποφασίσει να συμπεριλάβει όλα τα κρατικά ομόλογα της Ευρωζώνης στο QE , oMαριο Ντράγκι θα δυσκολευτεί να πείσει τα υπόλοιπα μέλη της ΕΚΤ και να κερδίσει την πλειοψηφία.
Σε κάθε περίπτωση τα ξένα funds έχουν περιορίσει τις επιθετικές πωλήσεις τους. Χωρίς να σημαίνει αυτό ότι το φαινόμενο της περασμένης εβδομάδας δεν θα επαναληφθεί τις επόμενες μέρες, οι επενδυτές διατηρούν επιφυλακτική στάση. Η αγορά δείχνει σημάδια σταθεροποίησης μετά το σημερινό κλείσιμο, στα επίπεδα των 830 – 840 μονάδων (πτώση 0,26% την Τρίτη, στις 834,24 μονάδες), αλλά ουδείς μπορεί να αποκλείσει το τι θα συμβεί το επόμενο διάστημα όσο θα ξεκαθαρίζει το τοπίο της Προεδρικής εκλογής. Σύμφωνα με την τεχνική ανάλυση από τη στιγμή που ο δείκτης κινείται κάτω από τη στήριξη των 840 – 850 μονάδων, θα μπορούσε να κάνει και πάλι κοιλιά στις 750 μονάδες. Όσο συνεχίζεται και κυρίως… διαιωνίζεται η πολιτική αβεβαιότητα στη χώρα, τόσο οι ξένοι δεν πρόκειται να πάρουν περαιτέρω έκθεση, αν και είναι παρήγορο το γεγονός ότι όλοι μεγάλοι μακροπρόθεσμοι παίκτες παραμένουν στην Ελλάδα.
Οι συναλλαγές παρέμειναν σχεδόν στα ίδια επίπεδα με αυτά της Δευτέρας, στα 89 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 53 εκατ. ευρώ έγιναν στις τέσσερις συστημικές τράπεζες. Πτώση πάνω από 5% για τη μετοχή της CocaCola που έκλεισε στα χαμηλότερα επίπεδα έτους, στα 15 ευρώ, λόγω της έκθεσής της στη Ρωσία. Σε νέα χαμηλά η μετοχή της MIG, στα 0,156 ευρώ και πτώση 4,8%, 4,12% υποχώρησε η Πειραιώς, στα 0,93 ευρώ. Απώλειες 1,24% για την Jumbo, στα 8,79 ευρώ ενόψει της επιστροφής μετρητών στους μετόχους και νέα χαμηλά, στα 1,8 ευρώ για τη Βιοχάλκο.
Από εκεί και πέρα όμως, κίνηση στα υψηλά ημέρας για την ΜΕΤΚΑ, στα 8,68 ευρώ, αντίδραση στα 5,75 ευρώ η ΔΕΗ, που κατά την HSBC, είναι μία από τις 15 καλύτερες μετοχές διεθνώς, κέρδη πάνω από 4% για την Aegean, στα 7,9 ευρώ και υπό την προοπτική επιστροφ΄γης κεφαλαίου, πάνω από 4% τα κέρδη και για τα ΕΛΠΕ, στα 2,19% ενισχύθηκε η Τέρνα Ενεργειακή και στα 2,20 η μετοχή της Ελλάκτωρ με άνοδο από 2% και οι δυο μετοχές. Επιστροφή στα 9 ευρώ για τον ΟΠΑΠ και στα 19 για τον Τιτάνα και κέρδη πάνω από 1% για τον Μυτιληναίο στα 4,93 ευρώ, με υψηλό ημέρας στα 4,98 ευρώ.
Στ.Κ.Χαρίτος
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr