Πιο αναλυτικά, η εφημερίδα Kölner Stadt-Anzeiger της Κολωνίας, σε δημοσίευμά της με τίτλο «ελληνικές θεωρίες συνομωσίας», εξηγεί ότι η τρόικα θεωρεί δεδομένο το δημοσιονομικό κενό του 2015, το οποίο η ελληνική κυβέρνηση αμφισβητεί. «Ο Σαμαράς τα παίζει όλα για όλα. Αν δεν υπάρξει συμφωνία με την τρόικα μέχρι το τέλος του χρόνου, η Αθήνα δεν διακινδυνεύει μόνο την κατάπτωση ήδη εγκεκριμένων δανείων ύψους άνω των 13 δις. ευρώ, αλλά και την απώλεια μίας γραμμής πίστωσης από τον μηχανισμό σταθερότητας ESM. Η Ελλάδα θα βρισκόταν στον αέρα. Μόνη διέξοδος θα ήταν η παράταση του τρέχοντος προγράμματος βοήθειας για μερικές εβδομάδες ή μερικούς μήνες. Και υπάρχουν ήδη τέτοιες σκέψεις στην ΕΕ», αναφέρεται.
Σύμφωνα με την εφημερίδα, «στην Αθήνα αρχίζει να εμπεδώνεται η άποψη ότι η τρόικα θέλει να καθυστερήσει τη διαπραγμάτευση μέχρι την άνοιξη, γι αυτό προβάλλει συνεχώς νέες απαιτήσεις, όπως επισημαίνουν κυβερνητικοί κύκλοι. Πολλά μέσα ενημέρωσης κατηγορούν την τρόικα ότι ʻπαίζει με σημαδεμένα χαρτιάʼ και βλέπουν ως υποκινητή αυτής της γραμμής τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Ο γερμανός υπουργός Οικονομικών, λένε, περιμένει να δει πώς θα εξελιχθούν οι ισορροπίες δυνάμεων στην Αθήνα, πριν εγκρίνει νέα οικονομική βοήθεια».
Ο αρθρογράφος υποστηρίζει ότι «παραμένει ανοιχτό», εάν ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς καταφέρει να περάσει τα νέα μέτρα από το Κοινοβούλιο και ότι οι μέρες της κυβέρνησης του μπορεί «να είναι μετρημένες» σε περίπτωση που δεν συγκεντρωθεί πλειοψηφία για την εκλογή προέδρου της Δημοκρατίας, οπότε και θα προκηρυχθούν εκλογές με πιθανότερο νικητή τον ΣΥΡΙΖΑ. Ο οποίος «γι αυτήν την περίπτωση, έχει προαναγγείλει ότι θα καταγγείλει άμεσα το πρόγραμμα βοήθειας, κάτι που θα μπορούσε να σημάνει την αποχώρηση της Ελλάδας από το ευρώ. Οι αναλυτές φοβούνται ότι πριν ακόμα από τις εκλογές οι καταθέτες θα αρχίσουν να αποσύρουν τα χρήματά τους από τις τράπεζες», υποστηρίζει η εφημερίδα.
«Η Ευρώπη ολισθαίνει προς την καινούργια χρονιά» είναι ο τίτλος του κύριου άρθρου στο οικονομικό ένθετο της εφημερίδας Frankfurter Allgemeine, περιγράφοντας την επιβράδυνση της οικονομικής δραστηριότητας τους τελευταίους μήνες, που φέρνει την ευρωζώνη στα όρια της ύφεσης. Στο μηνιαίο «οικονομικό βαρόμετρο» της εφημερίδας αναφέρεται: «Το 2014 η οικονομική δραστηριότητα δεν έχει ανακάμψει. Για το 2015 η πρόγνωση είναι πιο αισιόδοξη. Αλλά οι εκλογικές αναμετρήσεις θα μπορούσαν να αποτελέσουν τροχοπέδη για την ανάπτυξη».
Και η Frankfurter Allgemeine αναφέρεται στην Ελλάδα, τοποθετώντας όμως μία πιθανή νίκη του ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές σε ένα γενικότερο ευρωπαϊκό πλαίσιο: «Στη διάρκεια της επόμενης χρονιάς ακολουθούν περισσότερες εκλογικές αναμετρήσεις, μεταξύ άλλων στην Πορτογαλία τον Σεπτέμβριο ή Οκτώβριο και στην Ισπανία τον Δεκέμβριο. Και εκεί τα κόμματα διαμαρτυρίας θα μπορούσαν να σημειώσουν άνοδο, με αποτέλεσμα να πληγεί η εμπιστοσύνη των επενδυτών. Το αποτέλεσμα θα ήταν να αναζωπυρωθεί και πάλι η συζήτηση για το κοινό ευρωπαϊκό νόμισμα».
Από την πλευρά της, η οικονομική επιθεώρηση Handelsblatt σε δημοσίευμα με τίτλο «Θα μιλήσει ή δεν θα μιλήσει;», ενόψει της ομιλίας του Μάριο Ντράγκι το απόγευμα της Πέμπτης, αναφέρεται στη μελλοντική πολιτική της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Το ζητούμενο, κατά την εφημερίδα, είναι αν η Φραγκφούρτη θα προχωρήσει σε συγκεκριμένες εξαγγελίες για αγορά ομολόγων από την ΕΚΤ.
Όπως σημειώνει ο αρθρογράφος «την Τετάρτη εντάθηκε η φημολογία για επικείμενες μαζικές αγορές ομολόγων, μετά τη δημοσιοποίηση αρνητικών οικονομικών στοιχείων. Οι αισιόδοξοι προσγειώνονται βλέποντας τον δείκτη επιχειρηματικής εμπιστοσύνης στην ευρωζώνη να υποχωρεί τον Νοέμβριο, ενώ, ειδικά στην Ισπανία, ο δείκτης εμπιστοσύνης στον τομέα των υπηρεσιών κυμαίνεται σε ιδιαίτερα χαμηλά επίπεδα. Ο ισπανικός δείκτης έχει πέσει στις 52,7 μονάδες, δηλαδή στα χαμηλότερα επίπεδα της χρονιάς»
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr