Όπως επισημαίνει το πρακτορείο, το γεγονός αυτό περιορίζει το περιθώριο που έχουν να προωθήσουν αντιδημοφιλείς αλλαγές όπως το να καταστεί ευκολότερη η στροφή των εργαζομένων από μη παραγωγικές θέσεις εργασίας στην μετεκπαίδευση ή στην αύξηση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης.
«Στην Ελλάδα, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης που τίθεται κατά της διάσωσης, ο ΣΥΡΙΖΑ, προηγείται στις δημοσκοπήσεις και θέλει πρόωρες εκλογές. Η ισπανική ανεργία βρίσκεται στο 24% και είναι πίσω μόνο από την Ελλάδα στην ευρωζώνη, και το Podemos, ένα αντί-καθεστωτικό κόμμα που δημιουργήθηκε στο τελευταίο έτος, είναι πιο δημοφιλές και από τα δύο κόμματα που έχουν μοιραστεί την εξουσία από τη δεκαετία του ‘80», αναφέρεται χαρακτηριστικά στο Bloomberg.
Αναφερόμενο στην κατάσταση στη Γαλλία, το Bloomberg αναφέρει ότι στη Γαλλία, ο Francois Hollande, ο λιγότερο δημοφιλής πρόεδρος στη σύγχρονη ιστορία της Γαλλίας, πλήττεται από την επιτυχία του Εθνικού Μετώπου της Marine Le Pen, της οποίας η αντί-μεταναστευτική και αντί-ευρωπαϊκή στάση, της έφερε τις περισσότερες ψήφους στις ευρωπαϊκές εκλογές του Μαΐου.
Παράλληλα, αναφορά γίνεται και στην Ιταλία, όπου το δημοσίευμα αναφέρει ότι οι προσπάθειες μεταρρύθμισης του πρωθυπουργού Matteo Renzi, πλήττονται από το Κίνημα των Πέντε Αστεριών του Beppe Grillo, ενός αντί-καθεστωτικού κόμματος που ήρθε δεύτερο στις ευρωεκλογές. Οι προσπάθειες για την αναδιοργάνωση των κανόνων στην αγορά εργασίας για να καταστεί ευκολότερη η πρόσληψη και απόλυση υπαλλήλων, έχει προκαλέσει διαμαρτυρίες.
Σύμφωνα με το Bloomberg, ο Μάριο Ντράγκι βλέπει «μαύρα σύννεφα» στον ορίζοντα, σε μια συγκυρία, στην οποία ο πληθυσμός της ευρωζώνης είναι τόσο κουρασμένος από τα χρόνια οικονομικής αναταραχής, που ολοένα και περισσότερο εκλέγει πολιτικούς που λένε «όχι» στην πανευρωπαϊκή συνεργασία και αψηφά τις μεταρρυθμίσεις τις οποίες η ΕΚΤ θεωρεί πως είναι κρίσιμες για την αναβίωση της οικονομίας.
«Παγιδευμένοι από την εντολή τους να αποτρέψουν τον πληθωρισμό, οι αξιωματούχοι φοβούνται ότι μπορεί σύντομα να υποχρεωθούν να προχωρήσουν σε ποσοτική χαλάρωση, η οποία δεν πρόκειται ποτέ να πετύχει από μόνη της», αναφέρει το πρακτορείο.
Σε αρκετές ομιλίες, οι κεντρικοί τραπεζίτες, με πρώτο και κύριο τον Mario Draghi, έχουν καλέσει τις κυβερνήσεις, από το Παρίσι μέχρι και τη Ρώμη, να συμπληρώσουν το πρόγραμμα τόνωσης, με την αναδιάρθρωση των οικονομιών τους και την τόνωση των επενδύσεων. «Η απάντηση –καθυστερήσεις των μεταρρυθμίσεων σε εθνικό επίπεδο και ένα πρόγραμμα υποδομών από τον πρόεδρο της Κομισιόν Jean-Claude Juncker που δεν θα ενισχύσει τις δαπάνες μέχρι το επόμενο έτος- υπήρξε απογοητευτική.
«Η ΕΚΤ μπορεί απλώς να είναι ανίσχυρη», δήλωσε ο Daniel Gros, διευθυντής του CEPS. «Υπάρχουν εσωτερικοί πολιτικοί περιορισμοί για τους οποίους, σε επίπεδο ΕΕ, δεν μπορούν να κάνουν τίποτα. Το πλήθος που φωνάζει για πρόγραμμα στήριξης, είναι βασικά η Νότια Ευρώπη. Δηλώνουν ότι η ΕΚΤ θα πρέπει να κάνει το καθήκον της, ανεξαρτήτως του τι κάνει η κυβέρνηση».
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr