Για κάποιους από αυτούς η κατηγορία είναι σε συνδυασμό με τις επιβαρυντικές περιστάσεις του νόμου περί καταχραστών του Δημοσίου, που επισύρει ποινή ισόβιας κάθειρξης.
Η έρευνα για την υπόθεση της SIEMENS και τις «ωφέλιμες πληρωμές» είχε ξεκινήσει το 2006 από τον νυν εισαγγελέα Οικονομικού Εγκλήματος, Παναγιώτη Αθανασίου και το μεγαλύτερο μέρος της δικογραφίας που έχει σχηματιστεί, αφορά την περίφημη «σύμβαση 8002» που υπεγράφη το 1997 ανάμεσα στον ΟΤΕ και τη γερμανική εταιρία.
Ο εισαγγελικός λειτουργός στην πρότασή του προς το δικαστικό συμβούλιο -που αριθμεί τις 2368 σελίδες, περιγράφει τις διαδρομές της μίζας για τη σύμβαση 8002 της γερμανικής εταιρείας με τον ΟΤΕ, με την εκτίμηση ότι οι δωροδοκίες έφθασαν τουλάχιστον στις 69.942.000 ευρώ, όση και η ζημία που υπολογίζεται ότι υπέστη το ελληνικό δημόσιο.
Μεταξύ των κατηγορουμένων που προτείνει ο εισαγγελέας να παραπεμφθούν σε δίκη είναι και 17 Γερμανοί υπήκοοι.
Επισημαίνεται ότι για τη διερεύνηση της υπόθεσης έπρεπε να ανοίξουν εκατοντάδες τραπεζικοί λογαριασμοί και να ερευνηθούν οι διαδρομές του μαύρου χρήματος.
Τα αδικήματα
Συγκεκριμένα, ο επίκουρος εισαγγελέας οικονομικού εγκλήματος κ. Μπρης ζητεί να παραπεμφθούν:
- 19 κατηγορούμενοι για ενεργητική δωροδοκία με την επιβαρυντική περίσταση του νόμου 1608/50 που επισύρει ποινική ισόβιας κάθειρξης και για ξέπλυμα βρώμικου χρήματος.
- 14 κατηγορούμενοι, πρώην στελέχη του ΟΤΕ για παθητική δωροδοκία, επίσης με το νόμο περί καταχραστών, και ξέπλυμα βρώμικου χρήματος.
- οκτώ κατηγορούμενοι υπάλληλοι εταιρείας συμβούλων για απλή συνέργεια σε παθητική δωροδοκία
- 14 κατηγορούμενοι για άμεση συνέργεια σε παθητική δωροδοκία και ξέπλυμα βρώμικου χρήματος
- 9 κατηγορούμενοι για άμεση συνέργεια σε ενεργητική δωροδοκία και ξέπλυμα βρώμικου χρήματος
- μια κατηγορούμενη για ξέπλυμα βρώμικου χρήματος.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr