Όπως αναφέρει στην έκθεσή του ο διεθνής οίκος, ο προϋπολογισμός της γενικής κυβέρνησης βρίσκεται σε τροχιά για την επίτευξη των στόχων του 2014, καταγράφοντας μια αξιοσημείωτη προσαρμογή τα τελευταία χρόνια. Ο οίκος εκτιμά ότι το προσαρμοσμένο πρωτογενές πλεόνασμα θα διαμορφωθεί στο 1,5% του ελληνικού ΑΕΠ το 2014.
Επίσης, εκτιμά ότι η τρέχουσα αναθεώρηση του ελληνικού προγράμματος από την τρόικα θα ολοκληρωθεί έως τα τέλη του 2014, υπογραμμίζει ωστόσο πως υπάρχει μικρός κίνδυνος μετακύλισης της έως τις αρχές του 2015.
Σύμφωνα με τον οίκο, η πιο επίπονη φάση της ελληνικής αναπροσαρμογής έχει επιτευχθεί και οι ανάγκες χρηματοδότησης της χώρας είναι καλυμμένες έως το β' τρίμηνο του 2015 χωρίς κεφάλαια από την τρόικα ή τις αγορές.
Ωστόσο η επίτευξη και η διατήρηση του μεσοπρόθεσμου στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα 4% εξαρτάται από τη συνέχιση της δημοσιονομικής πειθαρχίας και της διατηρήσιμης ανάπτυξης της οικονομίας.
Ταυτόχρονα θεωρεί ότι η έκδοση ομολόγου 3 δισ. από την Αθήνα τον Απρίλιο έχει αυξήσει το «μαξιλάρι» ρευστότητας, αλλά εκτιμά ότι η πρόσβαση στις αγορές δεν είναι ακόμη αξιόπιστη και γι αυτό υποθέτει ότι η μεσοπρόθεσμη χρηματοδότηση παραμένει εξαρτημένη από την ευθυγράμμιση της κυβέρνησης με το πρόγραμμα των επίσημων δανειστών.
Αναφορικά με τον τραπεζικό κλάδο, ο οίκος επισημαίνει ότι οι ελληνικές τράπεζες είναι επαρκώς κεφαλαιοποιημένες, δεν διαφαίνεται κάποια κεφαλαιακή ανάγκη, ωστόσο η ποιότητα του ενεργητικού δείχνει να είναι αδύναμη. Υπό αυτά τα δεδομένα διατηρείται η αξιολόγηση του κλάδου στην κλίμακα του «Β», καθώς οι προκλήσεις παραμένουν.
Τέλος ο οίκος σημειώνει τον κίνδυνος να προκηρυχθούν πρόωρες εκλογές μέσα στο πρώτο τρίμηνο του επόμενου έτους, θεωρώντας ότι σε μια τέτοια περίπτωση η επόμενη κυβέρνηση θα είναι λιγότερο πρόθυμη να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις, καθυστερώντας την ομαλή προσαρμογή της οικονομίας.
Υπό αυτές τις πιθανές εξελίξεις, τονίζει ότι η εγχώρια πολιτική κρίση και η διατάραξη των σχέσεων με τους πιστωτές ενδέχεται να οδηγήσουν στην υποβάθμιση της Ελλάδας.
Υπενθυμίζεται ότι στις 23 Μαΐου 2014 η Fitch είχε αναβαθμίσει την Ελλάδα σε «Β» από «Β-», με σταθερό “outlook”. Με την αναβάθμιση η αξιολόγηση της χώρας είχε βρεθεί πέντε βαθμίδες κάτω από την κατηγορία investment grade.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr