Στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων αναζητούνται εναλλακτικές εκδοχές βοήθειας κι αυτή η πρόταση στην κωδική διάλεκτο των Βρυξελλών σημαίνει τρίτο χρηματοδοτικό πακέτο στήριξης, τονίζει η εφημερίδα Süddeutsche Zeitung. Σύμφωνα με το άρθρο, η επιφυλακτικότητα με την οποία αντιμετωπίζεται το πώς θα είναι το διάδοχο σχήμα του μνημονίου οφείλεται σε μια βασική διένεξη ανάμεσα στην Αθήνα και στις άλλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες.
«Η Ελλάδα», υπενθυμίζει η εφημερίδα, «απορρίπτει νέα χρηματοδοτική στήριξη γιατί δεν θέλει όρους για μεταρρυθμίσεις, ούτε άλλους ελέγχους από τις Βρυξέλλες και το ΔΝΤ. Αυτό το έχει υποσχεθεί ο Έλληνας πρωθυπουργός στους ψηφοφόρους του γιατί δεν ταιριάζει στα σχέδιά του για να κερδίσει τις επόμενες εκλογές».
Το δημοσίευμα περιγράφει τα διλήμματα του Βερολίνου και άλλων πρωτευουσών που αντιμετωπίζουν πολύ συγκρατημένα το ενδεχόμενο να εξασφαλίσουν μεν την πολιτική επιβίωση του Σαμαρά αλλά με τίμημα τυχόν παράπλευρες απώλειες στη νομισματική ένωση. «Η γερμανική κυβέρνηση παρά τις οικονομικές επιτυχίες της Ελλάδας, πιστεύει ότι η χώρα δεν θα μπορέσει από του χρόνου να δανειστεί μόνο από τις αγορές» επισημαίνει η αρθρογράφος αναφέροντας ότι η καγκελάριος είναι μάλιστα διατεθειμένη να συζητήσει με την Αθήνα το ενδεχόμενο παράτασης του υπάρχοντος προγράμματος ή ένα τρίτο, καθώς θεωρεί αμφίβολο ότι επαρκεί μόνο μια προληπτική πιστωτική γραμμή συνδεδεμένη με χαλαρούς όρους.
«Η Ελλάδα χρειάζεται και στο μέλλον μεταρρυθμιστική πίεση», εκτιμά η γερμανική Handelsblatt, σχολιάζοντας ότι «αν μπορέσει η Ελλάδα να απελευθερωθεί από τα δεσμά της τρόικας, θα ήταν μια πολιτική επιτυχία για τον Σαμαρά, ο οποίος ενδέχεται να οδηγηθεί σε πρόωρες εκλογές το Μάιο. (...) Αλλά οι χωρισμοί διαρκούν μερικές φορές λίγο παραπάνω. Αυτό συνειδητοποιεί τώρα και ο Σαμαράς».
Η εφημερίδα τονίζει ότι, χωρίς δίκτυ ασφαλείας συνδεδεμένο με όρους και ελέγχους, η χώρα δεν θα μπορεί να δανείζεται από τις αγορές.
Επικρίνει την ανυπομονησία του κ. Σαμαρά, παρότι δείχνει κατανόηση στην ανυπομονησία του να ελευθερωθεί από την τρόικα.
Για το Βερολίνο η συμμετοχή του ΔΝΤ είναι πάντως υποχρεωτική. Γιατί αν το Ταμείο βγει εκτός ή αυτοαποκλειστεί η καγκελάριος φοβάται ότι δεν θα μπορέσει να εξασφαλίσει την απαιτούμενη πλειοψηφία από το ίδιο της το κόμμα, όταν έρθει η ώρα να εγκριθεί η νέα βοήθεια στη γερμανική βουλή. Και επειδή το τρέχον πρόγραμμα για μεν την ευρωζώνη ολοκληρώνεται τέλος του χρόνου, αλλά για το ΔΝΤ αρχές του 2016, το πιο λογικό θα ήταν, όπως τουλάχιστον υποστηρίζουν αρμόδιες πηγές των Βρυξελών, η μετάβαση σε ένα τρίτο πρόγραμμα με ημερομηνία λήξης αρχές του 2016.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr