Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομίας, οι βασικοί άξονες του μεταρρυθμιστικού σχεδίου περιλαμβάνουν:
- Τη βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος
- Τη βελτίωση της αποδοτικότητας του δημόσιου τομέα
- Την ενίσχυση των θεσμών
- Την ενίσχυση του εκπαιδευτικού συστήματος
- Το φορολογικό
«Θέλουμε, πράγματι, να αναδείξουμε μια εξωστρεφή και ανταγωνιστική ελληνική οικονομία, η οποία να αναπτύσσεται με ταχείς ρυθμούς και θα αξιοποιεί τα ανταγωνιστικά της πλεονεκτήματα στις διεθνείς αγορές», τόνισε ο κ. Χαρδούβελης και πρόσθεσε πως η προσέλκυση επενδύσεων αποτελεί το κεντρικό σημείο αυτής της πολιτικής, εκεί θα στηριχθεί η προσπάθεια της ελληνικής οικονομίας από εδώ και πέρα.
Ο υπουργός Οικονομικών διευκρίνισε, πάντως, πως στόχος δεν είναι μόνο να επιτευχθούν ρυθμοί μεγέθυνσης των επενδύσεων αλλά κυρίως η εξασφάλιση της βιωσιμότητας του επενδυτικού υποδείγματος της χώρας.
«Το νέο επενδυτικό υπόδειγμα δεν θα είναι προσανατολισμένο απλώς προς την εσωτερική κατανάλωση. Αυτό ήταν το πρόβλημα των περασμένων δεκαετιών. Αλλά ούτε θα είναι προσανατολισμένο και στα κέρδη που εξασφάλιζαν οι προστατευμένες εξαιτίας των διαφόρων στρεβλώσεων στις εσωτερικές αγορές επιχειρήσεις. Εμείς θέλουμε να αποφύγουμε τις στρεβλώσεις. Να τις εξαφανίσουμε, να έχουμε πραγματικό ανταγωνιστικό περιβάλλον στον επιχειρηματικό κόσμο. Αυτό είναι πολύ σημαντικό», είπε.
Ο κ. Χαρδούβελης δεν παρέλειψε επίσης να επισημάνει την κρίσιμη φάση στην οποία βρίσκεται αυτή τη στιγμή η χώρα. «Είναι μία ιδιαίτερα κρίσιμη φάση αυτή που περνάμε, είμαστε στη μέση μίας διαπραγμάτευσης. Ελπίζουμε το καλύτερο και είμαστε αισιόδοξοι ότι θα πετύχουμε», ανέφερε.
Σχολιάζοντας τις προβλέψεις της Κομισιόν για επιστροφή της Ελλάδας στην ανάπτυξη φέτος, έπειτα από έξι χρόνια ύφεσης, είπε πως παρά τις διαφορετικές εκτιμήσεις που έχουν διατυπωθεί σχετικά με το ακριβές ποσοστό της ανάπτυξης την επόμενη χρονιά, «όλοι συμφωνούν ότι θα έχουμε μία τεράστια αλλαγή το 2015».
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr