Όπως αναφέρει το πρακτορείο, η ελληνική πρόταση θα περιλαμβάνει την μετατροπή των μη χρησιμοποιούμενων κεφαλαίων από το ισχύον πρόγραμμα για τις τράπεζες, σε μια πιστωτική γραμμή. Αυτό θα δώσει στους Έλληνες αξιωματούχους ένα backup plan στην περίπτωση που δυσκολευτούν να πουλήσουν ομόλογα.
Ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς προσπαθεί να πείσει το εκλογικό σώμα ότι η Ελλάδα ανακτά την οικονομική της ανεξαρτησία, διαβεβαιώνοντας παράλληλα τους επενδυτές ότι "το πιο χρεωμένο κράτος της Ευρώπης μπορεί ακόμη να αναχρηματοδοτεί τις υποχρεώσεις του χωρίς τη διεθνή βοήθεια που το διατηρεί ζωντανό από το 2010", αναφέρει το Bloomberg.
Μία από τις πηγές, τόνισε πως το μέγεθος του σχεδίου μπορεί να φτάσει τα 15 δισ. ευρώ μέχρι το 2016, συμπεριλαμβανομένων των κερδών που αποκομίζουν οι κεντρικές τράπεζες της ευρωζώνης από το χαρτοφυλάκιο ελληνικών ομολόγων, και το οποίο οι εθνικές κυβερνήσεις έχουν ήδη δεσμευτεί ότι θα επιστρέψουν στην Ελλάδα.
Ο Αν. Σαμαράς στις 17 Οκτωβρίου δήλωσε ότι η Ελλάδα είναι σε διαπραγματεύσεις με τους διεθνείς πιστωτές της για μια προληπτική πιστωτική γραμμή σε περίπτωση που μια άνοδος του κόστους δανεισμού περιπλέξει την πρόσβασή της στις αγορές ομολόγων από τον επόμενο χρόνο. Οι όροι που θα συνοδεύουν την βοήθεια, θα είναι καθοριστικοί στο πόσο ισχυρά θα μπορεί ο Αν. Σαμαράς να υποστηρίξει στους ψηφοφόρους του ότι το μέτρο δεν θα συνιστά νέα διάσωση, τονίζει το Bloomberg.
Με βάση τη δομή που προωθούν οι Έλληνες διαπραγματευτές, ο ESM θα δημιουργήσει ένα ειδικό fund τα μη χρησιμοποιημένα κεφάλαια που έχουν εξοικονομηθεί για τις τράπεζες, ανέφεραν οι πηγές του πρακτορείου. Αυτό θα υπερβαίνει την PCCL (Precautionary Conditioned Credit Line) του ESM, για την οποία η Ελλάδα πιθανώς θα θεωρούνταν μη επιλέξιμη, καθώς και για την πιο αυστηρή ECCL (Enhanced Conditions Credit Line), την οποία η ελληνική κυβέρνηση θέλει να αποφύγει εξαιτίας των όσων περιλαμβάνει.
«Παίρνοντας θάρρος από την βελτίωση των δημοσιονομικών και την επιστροφή στις αγορές ομολόγων μετά από εξορία τεσσάρων ετών, ο Σαμαράς έχει στοιχηματίσει την πολιτική του αξιοπιστία στην έξοδο από το πρόγραμμα διάσωσης φέτος και στο να χαλαρώσει την αντιλαϊκή οικονομική εποπτεία στη χώρα από την ευρωζώνη και το ΔΝΤ», αναφέρεται στο δημοσίευμα. Το σχέδιο αντιμετωπίστηκε με σκεπτικισμό από τους επενδυτές, προκαλώντας selloff στα ελληνικά κρατικά ομόλογα, που έχασαν 18% τον προηγούμενο μήνα, περισσότερο από κάθε άλλον κρατικό τίτλο με βάση τους World Bond Indexes του Bloomberg.
Ένα προληπτικό πρόγραμμα θα σήμαινε ότι η Ελλάδα θα αντλούσε κεφάλαιο μόνο ως ύστατη λύση εάν βρει ξανά τις αγορές κλειστές, σε αντίθεση με την υπάρχουσα συμφωνία στην οποία η ευρωζώνη και το ΔΝΤ απελευθερώνουν κάθε δόση μετά από αξιολόγηση της προόδου της χώρας.
Οι αξιωματούχοι που διαπραγματεύονται στη συμφωνία πρέπει ακόμη να συμφωνήσουν στο τι είδους εποπτεία θα πρέπει να συνοδεύει το νέο διακανονισμό, τονίζουν οι πηγές του Bloomberg. Το σχέδιο επίσης εξαρτάται και από το εάν οι πιστωτές δεν θα χρειαστεί να προσφύγουν στα αποθεματικά του ΤΧΣ, όταν η ΕΚΤ ανακοινώσει τα αποτελέσματα των stress tests στις 26 Οκτωβρίου.
Ένας εκ των πηγών του Bloomberg ανέφερε ότι οι πιστωτές της Ελλάδας ανησυχούν πως μια τόσο μικρή γραμμή, δεν θα πείσει τους επενδυτές ομολόγων ότι το δίχτυ ασφαλείας είναι αρκετά ισχυρό.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr