Ογδόντα πέντε τοις εκατό των ερωτηθέντων σε έρευνα του Bloomberg News, δήλωσε ότι η πρωθυπουργική πρόθεση δεν έχει οικονομικό νόημα, εν μέρει λόγω της επιμονής του Mario Draghi ότι οι χώρες με junk-rated τίτλους πρέπει να παραμείνει κάτω από κάποιο είδους προγράμματος επιτήρησης για να επωφεληθούν από τα νέα ευρωπαϊκά μέτρα της Κεντρικής Τράπεζας.
Οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων εκτινάχθηκαν στα υψηλότερα επίπεδα εννέα μηνών. Το ελληνικό σχέδιο συνάντησε αντίσταση από την ζώνη του ευρώ και τους πιστωτές, με τους Υπουργούς Οικονομικών της ευρωζώνης να εκφράζουν δημοσίως τις αμφιβολίες τους στο γιούρογκρουπ στο Λουξεμβούργο.
"Αυτό που είναι σημαντικό από οικονομική άποψη είναι ότι η Ελλάδα πρέπει να συνεχίσει να δεσμεύεται για ένα ισχυρό πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων», δήλωσε ο James Nixon, οικονομολόγος της Oxford Economics Ltd στο Λονδίνο.
Η απόδοση του ελληνικού 10ετούς έχει σημειώσει άνοδο αυτή την εβδομάδα και έφθασε μέχρι και το 9 τοις εκατό. Η έρευνα του Bloomberg των 15 οικονομολόγων διεξήχθη 3 έως 15 Οκτώβριος.
Το 73% των οικονομολόγων είπε ότι η Ελλάδα δεν θα χρειαστεί ένα τρίτο πακέτο διάσωσης. Στην προηγούμενη έρευνα του Ιουλίου το 40% δήλωνε ότι η χώρα δεν μπορεί να καλύψει τις ανάγκες χρηματοδότησής της από την αγορά, χωρίς τα χρήματα του ΔΝΤ.
Οι πρόωρες εκλογές συνιστούν υψηλό κίνδυνο σύμφωνα με τους οικονομολόγους της Citigroup.
Στην ευρωζώνη
Την ίδια ώρα στην ευρωζώνη οι μετοχές υποχωρούν και ο πληθωρισμός πέφτει εντείνοντας την πίεση στους διαχειριστές της ήδη προβληματικής οικονομίας.
Το πιθανότερο είναι ότι όλα συντείνουν στην ποσοτική χαλάρωση από την ΕΚΤ καθώς οι φόβοι για αποπληθωρισμό εντείνονται.
Οι επενδυτές εκνευρίζονται με όλο αυτό το τοξικό μείγμα της ασθενούς ανάπτυξης και του πληθωρισμού.
Πλέον η Γερμανία δείχνει ότι δεν έχει ανοσία στην επιβράδυνση των γειτόνων της.
Προς το παρόν, οι αξιωματούχοι έχουν την άποψη ότι η περιοχή χρειάζεται χρόνο και όχι νέα ώθηση, ακόμη και με τις εξελίξεις στην Ιταλία, την Ισπανία, την Ελλάδα, τη Σλοβακία και τη Σλοβενία.
Η Μέρκελ δήλωσε ότι «είναι ικανοποιητικό το γεγονός ότι μόνο ένα μικρό μέρος των € 6 δις που προβλέπονται για την καταπολέμηση της ανεργίας των νέων έχουν εκταμιευθεί. Στη Γερμανία φαίνεται ότι η ανάπτυξη και οι επενδύσεις μπορούν να ενισχυθούν».
Αυτό ήταν μια άμεση περιφρόνηση προς χώρες όπως η Γαλλία και η Ιταλία, που προτιμούν πολιτικές για την αγορά εργασίας από πολιτικές μείωσης δαπανών.
Ενδεχομένως να ενοχλεί και τις ΗΠΑ οι οποίες διεμήνυσαν ότι η Γερμανία έπρεπε να κάνει περισσότερα για να ενισχύσει την "επίμονα αδύναμη" εγχώρια ζήτηση για το καλό της παγκόσμιας ανάπτυξης.
Η ίδια κριτική γινόταν από την Ουάσιγκτον καθ 'όλη τη διάρκεια της κρίσης χρέους που εξαπλώθηκε από την Ελλάδα. Ωστόσο,
ακόμη και μετά την ανακοίνωση του Βερολίνου ότι μειώνει τις οικονομικές προβλέψεις για το τρέχον έτος, η Μέρκελ δήλωσε ότι "η κρίση δεν έχει ξεπεραστεί και πρέπει να συνεχιστούν οι προσπάθειες για αειφόρο ανάπτυξη, υγιή δημόσια οικονομικά και δημιουργία θέσεων εργασίας με αποφασιστικότητα".
Η ΕΚΤ έχει κρατήσει χαμηλά τα επιτόκια προσφέροντας στις τράπεζες φθηνά δάνεια, ενώ το ευρώ είναι ένας ακόμη λόγος να ενισχυθούν οι εξαγωγές.
Μια κίνηση για ποσοτική χαλάρωση θα θέσει τον Draghi σε πορεία σύγκρουσης με τη Γερμανία και άλλους συμμάχους της Μέρκελ που πιστεύουν ότι κάτι τέτοιο θα ισοδυναμούσε με νομισματική χρηματοδότηση κυβερνήσεων και ανακούφιση στην πίεση που υφίστανται οι πολιτικοί αλλά θα ταρακουνούσε τις οικονομίες τους.
Η θεωρία είναι ότι η ποσοτική χαλάρωση θα παρέχει ένα εναρκτήριο λάκτισμα για την ανάπτυξη με την άντληση αρκετού χρήματος στην οικονομία για να μειώσουν τις πιστωτικές, επεκτείνει διαφάνεια του ευρώ και να τονώσει την εμπιστοσύνη στις αγορές μετοχών.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr