Ειδικότερα τα δημοσιεύματα ανέφεραν οτι η Φρανκφούρτη αποφάσισε να μειώσει το «κούρεμα» που επιβάλλει στους τίτλους (ομόλογα, κ.λπ.) που δίνουν οι ελληνικές τράπεζες ως ενέχυρα για να δανειστούν από την ΕΚΤ.
Σύμφωνα με δημοσίευμα της Καθημερινής, με τη μείωση του «κουρέματος», οι τράπεζες θα μπορούν να πάρουν με τα ίδια ενέχυρα 12 δισ. ευρώ ρευστότητα επιπλέον. Πρακτικά, η συμφωνία για την ενίσχυση της ρευστότητας των τραπεζών και της ελληνικής οικονομίας έκλεισε, σύμφωνα με πληροφορίες της Ημερησίας, αργά χθες το βράδυ μεταξύ του Μάριο Ντράγκι και του Γιάννη Στουρνάρα.
Όπως δείχνουν τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία, τον Σεπτέμβριο ο δανεισμός των ελληνικών τραπεζών από την ΕΚΤ ανερχόταν σε 42,6 δισ. ευρώ.
Ωστόσο, η παροχή μεγαλύτερης ρευστότητας με τα ίδια ενέχυρα προϋποθέτει πως η Ελλάδα θα εξακολουθήσει να βρίσκεται σε κάποιο πρόγραμμα συμφωνημένο με την Ευρωζώνη. Τουλάχιστον για όσο διάστημα η πιστοληπτική αξιολόγηση της χώρας υπολείπεται των ελάχιστων αποδεκτών ορίων που έχει θέσει η ΕΚΤ.
Ρόλο στην απόφαση της ΕΚΤ έπαιξε και η δέσμευση του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά στη διάρκεια του υπουργικού συμβουλίου, ότι θα συνεχίσει απαρέγκλιτα στον δρόμο της δημοσιονομικής προσαρμογής και των μεταρρυθμίσεων.
Πηγές ΕΚΤ: Δεν έχει ληφθεί απόφαση για την εγγύηση των ελληνικών τραπεζών
Επίσης, σύμφωνα με δήλωση αξιωματούχου πάλι στο πρακτορείο Bloomberg, το διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ συζήτησε το ενδεχόμενο αλλαγής στο «κούρεμα» που εφαρμόζεται στα ομόλογα που υποβάλουν οι ελληνικές τράπεζες σαν εγγύηση για τον δανεισμό κεφαλαίων.
Σύμφωνα με την ίδια πηγή, μια απόφαση αναφορικά με την χαλάρωση των απαιτήσεων ενδέχεται να ληφθεί κατά την επόμενη συνεδρίαση της ΕΚΤ στις 6 Νοεμβρίου.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr