Συγκεκριμένα για τα 15 επόμενα χρόνια οι εταιρίες COSMOTE, VODAFONE-ΠΑΝΑΦΟΝ και WIND, κατοχυρώνουν όλο το διαθέσιμο φάσμα στην περιοχή των 800 MHz και στην περιοχή των 2600 MHz, με το συνολικό καταβληθέν τίμημα, που εξασφάλισε η ΕΕΤΤ για το ελληνικό δημόσιο, να ανέρχεται σε 381.114.000 ευρώ.
Ειδικότερα, Cosmote θα καταβάλει 134,7 εκατ. ευρώ, η Vodafone 124.5 εκατ. ευρώ και η Wind 121 εκατ. ευρώ. Οι εταιρείες μέσα στο επόμενο 10ημερο θα πρέπει να ενημερώσουν την ΕΕΤΤ για τον τρόπο εξόφλησης καθώς έχουν τη δυνατότητα να το αποπληρώσουν είτε εφάπαξ είτε τμηματικά.Στη συνέχεια η ΕΕΤΤ θα το μεταβιβάσει στο ΤΑΙΠΕΔ.
Με τη σημερινή διαδικασία ολοκληρώνεται ένα έργο που ξεκίνησε από τον Μάιο του 2013 για την διάθεση του ψηφιακού μερίσματος με στόχο την καλύτερη αξιοποίηση του φάσματος ραδιοσυχνοτήτων.
Έως το τέλος του 2014 θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί η ψηφιακή μετάβαση της χώρας, προκειμένου να απελευθερωθεί το φάσμα προς χρήση από τις εταιρείες, με βάση τις μνημονιακές υποχρεώσεις της χώρας μας.
Το δικαίωμα χρήσης στις συγκεκριμένες φασματικές ζώνες, των 800 και 2600 MHz, αποτελεί αποφασιστικό βήμα για την ανάπτυξη νέων ασύρματων τεχνολογιών για δίκτυα 4ης γενιάς που θα υποστηρίξουν καινοτόμες υπηρεσίες πρόσβασης περιεχομένου και μεταφοράς ευρυζωνικών δεδομένων και θα συμβάλουν στην εξάλειψη του ψηφιακού χάσματος.
Την ικανοποίηση της για την ολοκλήρωση του διαγωνισμού, εξέφρασε η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων .
«Επιβεβαιώθηκε η εμπιστοσύνη στις προοπτικές ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας. Υπογραμμίστηκε με τον σαφέστερο τρόπο η πρόθεση για σημαντικές επενδύσεις με μεγάλο χρονικό ορίζοντα. Αποδείχθηκε και με τη σημερινή μεγάλη διεθνή επιτυχία ότι η Ελλάδα γυρίζει σελίδα» αναφέρει σε δήλωσή του ο υπουργός Μιχάλης Χρυσοχοίδης.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr