«Η "βεντάλια" άνοιξε» δήλωσε ανώτερη κυβερνητική πηγή μετά την συνάντηση του υπουργού Οικονομικών, Γκίκα Χαρδούβελη, με τη γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Κριστίν Λαγκάρντ, στην έδρα του Ταμείου στην Ουάσιγκτον.
Όπως αναμενόταν, κεντρικό στοιχείο της συζήτησης και «βασική προϋπόθεση» των περαιτέρω ενεργειών είναι η έξοδος της Ελλάδας από το μνημόνιο.
Σύμφωνα με την ίδια πηγή, με τη συνάντηση Χαρδούβελη-Λαγκάρντ «οι συζητήσεις ξεκίνησαν» και «το ΔΝΤ είναι θετικό γιατί συνέβαλε σ' αυτή την προσπάθεια».
Από την πλευρά του ο Γκίκας Χαρδούβελης έκανε λόγο για μία "μεγάλη διαπραγμάτευση" και μία μεγάλη εθνική προσπάθεια. Χαρακτηριστικά δήλωσε: "Είχαμε μια ενδιαφέρουσα συζήτηση. Η κ. Λαγκάρντ μας συνεχάρη για την πολύ μεγάλη πρόοδο που έχει κάνει η χώρα μας τα τελευταία χρόνια. Μας συνέστησε να συνεχίσουμε τις μεταρρυθμίσεις και αυτές οι μεταρρυθμίσεις πρέπει να γίνουν με τρόπο ώστε να γίνουνε κτήμα του ελληνικού λαού και να συνεχιστούν. Να μην οπισθοδρομήσουμε. Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο θα είναι αρωγός στην ελληνική προσπάθεια και σ' αυτό που πάμε να πετύχουμε", ενώ ακόμη η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ τόνισε πως το ταμείο θα σταθεί αρωγός στο να απεμπλακεί η χώρα μας από το μνημόνιο.
Με βάση το γεγονός ότι η χώρα πέτυχε να έχει το «μεγαλύτερο διαρθρωτικό πλεόνασμα στην Ευρώπη» και «να πάει πολύ καλύτερα από το αναμενόμενο», της δίνεται πλέον η δυνατότητα να περάσει σε μια «καινούρια σχέση» (με το ΔΝΤ), όπως δήλωσε και ο κ. Στουρνάρας.
Επίσης, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ως δυο «βασικοί σταθμοί» θεωρούνται τα stress test των τραπεζών και η ολοκλήρωση της τρέχουσας αξιολόγησης.
Πάντως η κα Λαγκάρντ επανέλαβε την πρόταση που και δημόσια είχε παρουσιάσει για ένα δίκτυ ασφαλείας από κεφάλαια, με στόχο να αποτραπούν οι αγορές από το να εκβιάσουν την χώρα με υψηλά και απαγορευτικά επιτόκια.
Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι σε αντάλλαγμα της «δαμόκλειου προς τις αγορές σπάθης» του ΔΝΤ, η Ελλάδα θα προβάρει μια νέα μορφή επιτήρησης, που δεν θα γίνεται κάθε δύο ή τρεις μήνες, αλλά εξ αποστάσεως με μετρήσιμους στόχους και με έμφαση στη συνέχιση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων στην οικονομία.
Άλλωστε οι διεθνείς παράγοντες βλέποντας τη διεθνή συγκυρία είναι ιδιαίτερα διστακτικοί στο να συναινέσουν σε ένα απογαλακτισμό από την τρόικα, έστω κι αν κάτι τέτοιο είναι διακαής πόθος της κυβέρνησης.
Αξίζει να σημειωθεί, ότι στο Προσχέδιο του Προϋπολογισμού η κυβέρνηση έχει ουσιαστικά προαναγγείλει εκδόσεις ομολόγων ύψους 9 δις. ευρώ εντός του 2015, μέσω των οποίων, εκτιμούν στο Υπ. Οικονομικών θα «αντικατασταθεί» η χρηματοδότηση από το ΔΝΤ.
Πάντως η επικεφαλής του ΔΝΤ επαίνεσε τις ελληνικές αρχές για τη σημαντική βελτίωση της δημοσιονομικής θέσης της Ελλάδας και ενθάρρυνε την κυβέρνηση να εφαρμόσει αποφασιστικά τις βασικές διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις σύμφωνα με τις δεσμεύσεις του προγράμματος.
Η συζήτηση για το ελληνικό σχέδιο αναμένεται ότι θα συζητηθεί και στο Γιούρογκρουπ με πρωτοβουλία του Γκίκα Χαρδούβελη και με την παρουσία των επικεφαλής της τρόικας.
Σε κάθε περίπτωση θα Ελλάδα θα πρέπει να ολοκληρώσει χωρίς εκπτώσεις την τρέχουσα αξιολόγηση της τρόικας που περιλαμβάνει δύσκολες μεταρρυθμίσεις στο Δημόσιο, στα εργασιακά και στο Ασφαλιστικό, ώστε να δώσει ένα θετικό σήμα στις αγορές για την επόμενη μέρα.
Αυτό ωστόσο θα κρίνει και τη βιωσιμότητα της κυβέρνησης…
Γιώργος Αλεξάκης
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr