Είναι ίσως χαρακτηριστικό ότι η αγορά έχει επιστρέψει σχεδόν εκεί που ξεκίνησε πριν από ένα χρόνο σε όρους Γενικού Δείκτη, γράφει ο υπεύθυνος ανάλυσης της Beta Χρηματιστηριακή κ. Εμ. Χατζηδάκης. Αυτό σημαίνει ότι σε ότι αφορά την τιμολόγηση των προοπτικών ή των κινδύνων η Ελληνική αγορά παρά τις αναβαθμίσεις της από τους ξένους οίκους και την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών παραμένει υπό την πίεση άλλων παραγόντων. Από την άλλη πλευρά θα μπορούσε να υποστηριχθεί ότι σε αυτό τον ένα χρόνο που πέρασε ίσως να μην δημιουργήθηκε ικανό μέγεθος αξίας ή να αυξήθηκε η ορατότητα της συνολικής εταιρικής κερδοφορίας ώστε να απομακρυνθεί αισθητά η αγορά από εκεί που ξεκίνησε ακολουθώντας έστω την τάση των ξένων χρηματιστηρίων.
Τεχνικά η Αγορά οδεύει προς νέο χαμηλό έτους αφού απέτυχε να κατοχυρώσει τις 1.150 μονάδες ή να συντηρήσει κάποιο επίπεδο στήριξης πριν χάσει τις 1.100 μονάδες. Η πτώση διαχέεται σχεδόν ομοιόμορφα στις δεικτοβαρείς μετοχές οι οποίες έχουν πλέον απωλέσει και το τελευταίο οχυρό της μακροπρόθεσμης τάσης από τα διαγράμματα τους. Οι ταλαντωτές μετά την συνεδρίαση της Παρασκευής εισήλθαν σε υπερπουλημένες ζώνες τιμών αυξάνοντας το ενδεχόμενο κάποιων τοπικών ανοδικών διορθώσεων. Θα αναμέναμε την διόρθωση να ξεκινήσει μετά την καταγραφή των νεότερων φετινών χαμηλών (1.044) και την νευρικότητα της Αγοράς να εντείνεται όσο ο Γενικός Δείκτης θα προσεγγίζει το σημείο αναφοράς των 1.000 μονάδων. Η τάση γυρίζει θετική στις 1145 μονάδες όπου πλέον συγκλίνουν οι κινητοί μέσοι των 30 και 50 ημερών.
Η στάση των ξένων
Στα της αγοράς, η αντίδραση της Πειραιώς μόνο, δεν ήταν αρκετή για να αναστρέψει το κλίμα, υποστηρίζουν οι χρηματιστές. Ακόμα και τα αποτελέσματα της Jumbo που κρίθηκαν ικανοποιητικά από τους αναλυτές δεν βοηθούν καν τη μετοχή. Οι δε άποψη των ξένων για τις τράπεζες είναι ότι σε σχέση με τις Ευρωπαίκές α) ενσωματώνουν το ρίσκο της χώρας, β) θα είναι φθηνές από το… 2017. Υπό αυτές τις παραδοχές η αγορά είναι δυσκίνητη, αν και ο πολιτικός κίνδυνος ή το ενδεχόμενο αλλαγής στη κυβέρνηση με ενδεχόμενη επικράτηση του ΣΥΡΙΖΑ εξαντλείται τεχνικά περί τις 1060 – 1,.080 μονάδες, σημειώνουν οι παράγοντες της αγοράς.
Πάντως, η απόφαση της κυβέρνησης, για την ώρα, να στραφεί στο εγχώριο μέτωπο με μεγάλες φοροελαφρύνσεις, είναι κάτι που δεν αρέσει στους ξένους επενδυτές. Αν δε, αποχωρήσει και το ΔΝΤ από την Ελλάδα, κάτι το οποίο δεν αποκλείει και το ίδιο το Ταμείο, δημιουργούνται στους ξένους συναισθήματα ανασφάλειας ότι δηλαδή, στην Ελλάδα χωρίς επιτήρηση σε αυτή τη φάση και με το ενδεχόμενο επικράτησης του ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές -όποτε αυτές γίνουν- υπάρχει ο κίνδυνος η οικονομία να ξανακυλήσει σε ύφεση. Η αγορά των ομολόγων δείχνει εξίσου ανασφάλεια, αφού το δεκαετές διαμορφώνεται στο 6,059%.
Οι συναλλαγές διαμορφώθηκαν στα 81,47 εκατ. ευρώ. Τεχνικά, η τάση είναι πτωτική. Σύμφωνα με τους χρηματιστηριακούς αναλυτές, αυτό συμβαίνει, λόγω της αδυναμίας που υπάρχει στο χρηματιστήριο να απορροφήσει τους κραδασμούς. Σαφής διάθεση για κάτι καλύτερο δεν υπάρχει, όσο δεν υπάρχουν καταλύτες, σημειώνουν και ειδικά όσο τα κόμματα που διαρθρώνουν το κυβερνητικό σχήμα επιδιώκουν σε τούτη τη συγκυρία να φανούν αρεστά στην κομματική τους πελατεία, αντί να προωθήσουν τις διαρθρωτικές αλλαγές.
Αναδιάρθρωση
Άλλωστε, όπως έχει επισημάνει το «R», στο πλαίσιο της αναδιάρθρωσης των χαρτοφυλακίων ενόψει της νέας χρονιάς, οι ξένοι εγκαταλείπουν αγορές με αυξημένο πολιτικό ρίσκο, όπως η Ελληνική και στρέφονται σε άλλου είδους τοποθετήσεις. Έχει επισημανθεί κατά κόρον στο «R» ότι τα hedge funds τραβούν ρευστότητα από τα αναδυόμενα χρηματιστήρια και στρέφονται σε τοποθετήσεις που έχουν να κάνουν με το σορτάρισμα του ευρώ και του χρυσού.
Για του λόγου το αληθές, τα πολιτικά ρίσκα αναμένεται να αυξηθούν για την Ελλάδα τους επόμενους μήνες, τονίζει η BofA σε νέα της έκθεση καθώς η προεδρική εκλογή μπορεί να οδηγήσει σε εθνικές εκλογές με πιθανότερο αποτέλεσμα τη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ και τη συγκρότηση κυβέρνησης με πυρήνα αυτό το κόμμα.
Παράλληλα, διαπιστώνονται καθυστερήσεις σε διαρθρωτικές αλλαγές ενώ ανακοινώσεις και πρωτοβουλίες της σημερινής κυβέρνησης για μικρές φοροελαφρύνσεις μπορεί να επηρεάσουν αρνητικά τη δημοσιονομική προσαρμογή.
Επίσης, διαπιστώνει καθυστέρηση σε όλες τις μεγάλες μεταρρυθμίσεις και κυρίως στις ιδιωτικοποιήσεις, στις απολύσεις απ' το Δημόσιο τομέα και το άνοιγμα κλειστών επαγγελμάτων.
Ταμπλό
Η Εθνική υποχώρησε 0,85% στα 2,33 ευρώ και τζίρο που ξεπέρασε τα 10 εκατ. ευρώ , η Πειραιώς με υπεραπόδοση 3,17% βρέθηκε ξανά στα 1,30 ευρώ, η Αlpha Bank κέρδισε 1,59% στα 0,64 ευρώ και η Eurobank με απώλειες 1,22% στα 0,324 ευρώ με όγκο συναλλαγών 24,6 εκατ. τεμάχια.
Η μετοχή του ΟΤΕ, που βρέθηκε μέχρι και τα 10,49, έκλεισε τελικά στα 10,63 ευρώ με πτώση 0,65%, ο ΟΠΑΠ με απώλειες 0,99% στα 11,04 ευρώ, ενώ η ΔΕΗ έκλεισε θετικά 0,50% στα 10,1 ευρώ.
Η Folli Follie γύρισε θετικά κλείνοντας με άνοδο 0,98% στα 30 ευρώ και τα ΕΛΠΕ αμετάβλητα στα 5,32 ευρώ.
Ο Τιτάνας με κέρδη 1,58% στα 19,92 ευρώ, η Jumbo έχασε 0,39% στα 10,25 ευρώ, η ΜΟΤΟΡ ΟΪΛ με πτώση 1,45% στα 7,5 ευρώ.
Πτώση 1,61% για τον Μυτιληναίο στα 6,11 ευρώ, η ΜΕΤΚΑ με πτώση 2,73% στα 10,7 ευρώ και ο Ελλάκτωρ με απώλειες 2,22% στα 3,08 ευρώ.
Στα 3,24 ευρώ η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή έχασε 2,4%, στα 3,2 ευρώ η ΓΕΚ Τερνα με πτώση 2,74%, ενώ κέρδη 0,91% κατέγραψε ο ΟΛΠ με κλείσιμο στα 15,54 ευρώ.
Σ.Κ.Χ.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr