Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr

Γράφει ο Σπύρος Πολυχρονόπουλος
Οι αριθμοί μιλούν από μόνοι τους και αναδεικνύουν πως η Αττική είναι η περιφέρεια με το εντονότερο πρόβλημα. Το πρώτο τρίμηνο του 2025 18 άτομα σκοτώθηκαν σε τροχαία στην Αττική, ενώ το αντίστοιχο διάστημα το 2024 ο αριθμός των νεκρών ήταν 11 και το 2023 10.
Την ίδια ώρα βέβαια σε ολόκληρη την Αττική λειτουργούν στους δρόμους μόλις 29 κάμερες! Οι 17 από αυτές στην Αττική Οδό και μόλις 12 στις λεωφορειολωρίδες.
Όσο για τον νέο Κώδικα Οδικής Ασφαλείας θυμίζουμε πως η κυβέρνηση τον έχει υποσχεθεί από το 2019. Έξι χρόνια μετά, στη διάρκεια της δεύτερης θητείας της, ο ΚΟΚ... διαφημίζεται αλλά δεν είναι ακόμη έτοιμος.
Τον Ιανουάριο ξεκίνησε η δημόσια διαβούλευση, ωστόσο, οι πολιτικές εξελίξεις προκάλεσαν νέες καθυστερήσεις και ο ανασχηματισμός έφερε νέα πρόσωπα στο υπουργείο Μεταφορών.
Το νέο δίδυμο στο υπουργείο υπόσχεται ότι θα έχουμε νέο ΚΟΚ το συντομότερο δυνατό, αλλά δεν φαίνεται εφικτό να γίνει κάτι τέτοιο πριν από το β’ τρίμηνο του έτους.
Στο μεταξύ, το 65% των οδηγών παραδέχεται ότι παραβιάζει τα όρια ταχύτητας και οι μισοί οδηγοί «ομολογούν» πως έχουν στο ένα χέρι το τιμόνι και στο άλλο το κινητό. Πού κάμερες όμως να τους... τρομάξουν.
Η κυβέρνηση υπόσχεται τετραψήφια νούμερα καμερών, αλλά ακόμα δεν έχουμε δει τιποτα. Παραπέμπεται για του χρόνου τον Απρίλιο αυτό το πλάνο.
Την ίδια ώρα, το βασικό παζάρι για να ξεκολλήσει ο νέος ΚΟΚ γίνεται με τους οδηγούς ταξί που διεκδικούν είσοδο στις λεωφορειολωρίδες. Ο πρόεδρός τους μάλιστα απειλεί ανοιχτά με «πόλεμο» αν δεν εισακουστούν.
Όσο για το όριο ταχύτητας στα 30 χιλιόμετρα εντός του αστικού ιστού, μοιάζει «προβληματικό» για τα ελληνικά δεδομένα. Εφαρμόζεται όμως σε κάθε ευρωπαϊκή πόλη που σέβεται τον εαυτό της.
Φυσικά, δεν τρέφουμε αυταπάτες πως όταν έρθει (έστω και καθυστερημένα) ο νέος ΚΟΚ, θα λύσει όλα τα προβλήματα και θα μηδενίσει τα τροχαία δυστυχήματα. Άλλωστε, σε χώρες που έχουν πράγματι πετύχει να μηδενίσουν τους νεκρούς στους δρόμους έχει εφαρμοστεί ένα πλέγμα μέτρων στον ιστό της πόλης και έχουν επενδυθεί εκατομμύρια σε υποδομές.
Vision Zero
Οι Νορβηγοί έχουν δείξει το δρόμο με την εθνική στρατηγική, «Vision Zero», που έχει ως στόχο ότι «δεν θα σκοτώνεται και δεν θα τραυματίζεται σοβαρά κανείς».
Τι περιλαμβάνει το νορβηγικό όραμα, που ακολουθούν (μεταξύ πολλών άλλων) οι Βρετανοί και οι Αμερικανοί; Μείωση του μέσου όρου για τα όρια ταχύτητας σε εθνικό επίπεδο, επιπλέον κάμερες και αυστηρή αστυνόμευση σε ολόκληρη την επικράτεια της χώρας, μείωση της παρουσίας αυτοκινήτων στο κέντρο των μεγάλων πόλεων, ώστε αυτές να γίνουν πολύ φιλικές στο ποδήλατο και το περπάτημα.
Σημειώστε ότι το «Vision Zero», ξεκίνησε να σχεδιάζεται από το 2001 και εφαρμόζεται στο Όσλο από το 2015 με πρώτο στόχο να μειωθεί η χρήση αυτοκινήτων μέσα στην πόλη. Δημιουργήθηκαν 60 χλμ. ποδηλατοδρόμων και οι αρχές της πόλης έριξαν μεγάλο βάρος στη σωστή λειτουργία των συγκοινωνιών, καταργώντας παράλληλα και πολλές θέσεις στάθμευσης στο κέντρο της πόλης!
Αποτέλεσμα των παραπάνω; Στο Όσλο το μόνο άτομο που πέθανε το 2019 ήταν ένας ενήλικας οδηγός, του οποίου το αυτοκίνητο έπεσε σε έναν φράκτη τον περασμένο Ιούνιο. Στην πόλη δηλαδή δεν σκοτώθηκε κανένας πεζός, κανένα παιδί και κανένας ποδηλάτης. Μηδέν νεκροί σε αυτές τις κατηγορίες. Αντίστοιχες επιδόσεις καταγράφονται μέχρι και σήμερα.
Αυτός είναι ο ορισμός του κράτους που νοιάζεται για τους πολίτες του και που επενδύει για αυτούς με όραμα και με εθνική στρατηγική, ανεξαρτήτως κυβερνήσεων και με συνεργασία κεντρικής εξουσίας και τοπικής αυτοδιοίκησης.
Δυστυχώς, με βάση τα παραπάνω, το παρόν κείμενο που είναι γραμμένο στα ελληνικά, μάλλον δεν έχει καμία τύχη να διαβαστεί, αλλά το καταθέτουμε για τα... πρακτικά.
Νέο γύρο αντιπαράθεσης με φόντο το τραγικό δυστύχημα…
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, σχολίασε πως το…
Πέρασε κάπως στα... ψιλά μέσα στη Μεγάλη Εβδομάδα…
Η κυβέρνηση καταβάλλει μεγάλη προσπάθεια στην επικοινωνιακή διαχείριση…
Στεκόμενος ως ατάραχος παρατηρητής μπροστά στο μπάχαλο που…