Οι ίδιες πηγές επεσήμαναν τη δυσκολία στην αξιολόγηση που επί της ουσίας ξεκινά την προσεχή Τρίτη στην Αθήνα.
Οι μέχρι τώρα εκτιμήσεις για το χρηματοδοτικό κενό του 2015 κυμαίνονται στα 12 δισ. ευρώ, αν και αναμένονται τόσο το σχέδιο του προϋπολογισμού όσο και τα αποτελέσματα από τεστ αντοχής των τραπεζών. Σημειώνεται ότι ο προϋπολογισμός του 2015 θα βρεθεί στο επίκεντρο των διαβουλεύσεων της Τρόικας με την ελληνική κυβέρνηση.
Σύμφωνα με κοινοτικές πηγές, θα εξεταστεί λεπτομερώς το δημοσιονομικό κόστος των φοροελαφρύνσεων στις οποίες στοχεύει η κυβέρνηση, καθώς οι δανειστές επιμένουν ώστε να μην υπάρξει απόκλιση στους στόχους του 2015, αρκεί να υπάρξουν ισοδύναμα και το κατάλληλο μείγμα πολιτικής, που θα διασφαλίζει την επίτευξη των στόχων.
Για την εισφορά αλληλεγγύης οι Βρυξέλλες εξετάζουν την επέκτασή της για ακόμη έναν χρόνο, ενώ για τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης Ενέργειας, η Επιτροπή εστιάζει στο πως θα αντιμετωπιστεί η φοροδιαφυγή και η απάτη.
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, οι δανειστές εστιάζουν στην ταχύτερη δυνατή εφαρμογή του μεγάλου πακέτου μεταρρυθμίσεων στη Δικαιοσύνη και τη Δημόσια Διοίκηση, με έμφαση στους μισθούς και τα επιδόματα του Δημοσίου. Στο επίκεντρο της τρέχουσας αξιολόγησης βρίσκεται το Ασφαλιστικό και η συνένωση συνταξιοδοτικών ταμείων. Στα ενδιαφέροντα της αξιολογιτής διαδικασίας για τις Βρυξέλλες, δίδεται έμφαση στο θέμα των μαζικών απολύσεων και την έλλειψη διαλόγου μεταξύ εργοδοτών- εργαζομένων.
Τα κόκκινα δάνεια θα συζητηθούν μεταξύ της Τρόικας και της Τράπεζας της Ελλάδος, καθώς οι Βρυξέλλες θεωρούν πολύ σημαντικό ζήτημα την επίλυση του προβλήματος.
Το ελληνικό σχέδιο μεταρρυθμίσεων, την επόμενη μέρα μετά το Μνημόνιο, απασχολεί τους ευρωπαίους δανειστές, οι οποίοι σε κάθε περίπτωση θα συνεχίσουν να επιτηρούν την Ελλάδα. Οι ίδες πηγές υπενθυμίζουν πάντως, ότι η έξοδος στις αγορές προϋποθέτει τήρηση των προϋπολογισμών και εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr