Σύμφωνα με πληροφορίες, μέσω της δημοπρασίας της ΕΚΤ οι Ελληνικές τράπεζες άντλησαν ποσό της τάξης των 5,5 δις. ευρώ τα οποία κατευθύνονται σε ανανέωση ήδη υπάρχουσας ρευστότητας με ορίζοντα 4ετίας, όπως αναφέρει το Bloomberg. Παράγοντες της αγοράς πάντως, σχολιάζοντας το κόστος, ανέφεραν ότι, ενώ φαινομενικά παρουσιάζεται χαμηλό βραχυπρόθεσμα, η επιμήκυνσή του σε 4ετή βάση το καθιστά ακριβότερο από άλλες πηγές χρηματοδότησης. Συμπερασματικά, η δημοπρασία δεν εξασφαλίζει νέα ρευστότητα για να μπει στην πραγματική οικονομία, αφού πρόκειται για κεφάλαια που «ανακυκλώνονται» από τα πιστωτικά ιδρύματα.
Πάντως, οι Ευρωπαϊκές τράπεζες δεν ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα της ΕΚΤ για παροχή πρόσθετης ρευστότητας, αφού συνολικά περίπου 250 τράπεζες άντλησαν 82,6 δις. ευρώ, ενώ οι εκτιμήσεις έκαναν λόγο για 174 δισ. ευρώ στην πρώτη προσφορά φθηνής ρευστότητας και επιπλέον 167 δισ. ευρώ στη δεύτερη πράξη αναχρηματοδότησης που θα γίνει τον Δεκέμβριο.
Αναλυτές σχολιάζουν πως ναι μεν η συμμετοχή των τραπεζών στον φτηνό τριετή δανεισμό της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας ήταν χαμηλή, αλλά οι τράπεζες θα έχουν μία δεύτερη ευκαιρία στις 11 Δεκεμβρίου, να αναζητήσουν εκ νέου ρευστότητα.
Αν και προβλεπόταν πως ο ισολογισμός της ΕΚΤ θα αυξηθεί κατά 985 δισ. ευρώ από τις έξι συναλλαγές TLTROs και τις αγορές διασφαλισμένων ομολόγων, ωστόσο ενδεχομένως η εκτίμηση αυτή να μην επιβεβαιωθεί.
Η ΕΚΤ θέλει να πείσει τις αγορές πως εννοεί στα σοβαρά ότι θέλει να επιτύχει τον στόχο της για τον πληθωρισμό με την αύξηση του ισολογισμού της στα επίπεδα που είχε αυτός στις αρχές του 2012. Πριν από 2,5 χρόνια, το ενεργητικό της ΕΚΤ ανερχόταν σε 3 τρισ. ευρώ, ενώ τώρα έχει μειωθεί σε περίπου 2 τρισ. ευρώ.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr